Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Astrid Lindgrenová
E-kniha

Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z... Číst víc

4,0 4 hodnocení
Nakladatel
Grada, 2024
316 stran
4-5 hodin čtení

Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a mnoha dalších ve vydařeném... Číst víc

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

382 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Více o eknize

Každý zná její jméno, každý četl její příběhy, ale kdo opravdu ví, jaká byla? Nevšední životní příběh slavné autorky legendárních dětských knih jako Pipi Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu a mnoha dalších ve vydařeném životopisném románu německé autorky Susanne Lieder. Pohlédněte spolu s ní za zrcadlo.
Číst víc
Originální název
Astrid Lindgren
Počet stran
316
Rok vydání
2024
Edice
Beletrizované životopisy
Naše katalogové číslo
2437497
Styl
dobrodružný
Jazyk
čeština
Nakladatel
Grada
Pro koho
pro děti, pro děti a mládež, pro dívky
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,0 / 5

4 hodnocení

0
4
0
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

před pěti dny
Veľkú časť zápletky románu, sledujúceho roky 1929 až 1958 v živote jednej z najznámejších a najobľúbenejších autoriek detských kníh, ktorá priviedla k životu množstvo nezabudnuteľných postáv, tvorí príbeh jej syna Lasseho, ktorého prvé roky života nedokázala sama vychovávať, manželstvo so Sture Lindgrenom, dôležitosť rodiny a zrod prvých kníh.
Autorka síce pokrýva malú, ale dôležitú časť života Astrid Lindgrenovej, počas ktorej sa v nej prebúdza spisovateľka a formuje ju ako jednu z najikonickejších detských autoriek. Predstavuje ju čitateľovi nielen ako spisovateľku so svojským humorom, nevyčerpateľnou fantáziou a láskou k príbehom, ktorá vnútorne zostáva dieťaťom s neustálou zvedavosťou a otvorenosťou voči svetu, ale aj ako ženu, manželku a matku, oddanú, bláznivú, neistú, ustaranú, vďačnú, skromnú, plnú nápadov a šťastných zážitkov uchovaných z detstva.

Štýl písania je uvoľnený a ľahký, prevládajú krátke, priame dialógy, dej je dynamický a rýchlo prechádza rôznymi časovými obdobiami, opisy sú pestré a výstižné. Autorka nejde veľmi do hĺbky, ale dbá na to, aby životný príbeh vyrozprávala realisticky, bez odklonu od životných faktov spisovateľky aktívne bojujúcej za práva detí, často nepochopených dospelými.

Ak chcete zistiť, ako vznikol nápad na Pipi Dlhú Pančuchu a spoznať Astrid Lindgrenovú, tento beletrizovaný životopis by mohol byť dobrým začiatkom.
Číst víc
4

Po dvaceti letech jsem se konečně vrátila k mé dávné lásce - čtení. Čtu knížky různých žánrů - romantické, krimi, thriller, fantasy...

Eva Francová
Ověřený zákazník
10.3.2024
Kdo by neznal Děti z Bullerbynu, Pipi Dlouhou punčochu, Ronju, dceru loupežníka? Knihy, které nás provází celým životem. Ale kdo jim vdechl život a jaká ve skutečnosti byla Astrid Lindgrenová? Odpověď nám přináší tato kniha a dozvíme se rozhodně spoustu nového.

Zbeletrizované životopisné knihy, obzvláště pak „béžovky“ od Metafory, jsou mým oblíbeným žánrem a poslední dobou je pravidelně vyhledávám. Rozhodně se po nich podívejte a neměla by vám uniknout ani tato novinka o skvělé paní spisovatelce.

V tomto životopisném románu nás jeho autorka, Susanne Lieder, zavede do období od roku 1929 do roku 1958. Je to ta část Astridina života, která ji dovedla k tomu, stát se spisovatelskou. Dozvíme se tak, co jí donutilo začít psát a kde brala všechny nápady na její úžasné dětské knihy.

Poznáme její rodinu, život na vesnici i ve městě. Je tu ukázáno období druhé světové války, i když Švédsko zůstalo neutrální zemí, nebyla tato doba jednoduchá pro nikoho. Na druhou stranu tu však máme ukázány krásy přírody, kam i Astrid ráda utíkala za klidem, i když rušný Stockholm pro ni byl také oblíbeným místem. Jelikož hodně cestovala, podíváme se i do Německa, kde obliba jejích knížek prudce rostla.

Kniha je velmi dobře napsaná, četla se úplně sama. Astrid mi byla sympatická, její hravost byla i ze stránek knížky velice nakažlivá. Při čtení jsem se však nemohla zbavit pocitu, že příběh jen klouže po povrchu a jde málo do hloubky a dost myšlenek se opakovalo.

Avšak ani to mi nezabránilo, že jsem si Astrid zamilovala a chtěla se dozvědět víc. Moc se mi líbil doslov, kde nám autorka vysvětluje, proč si vybrala právě toto období a ve zkratce popsala i co bylo dál. Kniha mě navíc navnadila, abych si dohledala ještě nějaké fotografie a další informace o Astrid a zřejmě se podívám i po nějaké komplexní životopisné knize, která nám ukáže život Astrid Lindgrenové od narození až do její smrti.

Schválně, dokážete vyjmenovat všechny dětské hlavní hrdiny knihy Děti z Bullerbynu?
Číst víc

Nakladatelství Grada

Číst víc

„A já doufám, že jednou na hřišti nebo v reklamní agentuře s panoramatickými okny pochopíš, že odvážný není ten, kdo se pouští do rvačky a neví, jestli vyhraje, nebo prohraje. Odvážný je ten, kdo ví, že by vyhrál, ale nechá to být. “