Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Stopy na cestě - Valerij Markus, Familium, 2022

422 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Stopy na cestě - Valerij Markus, Familium, 2022
Stopy na cestě - Valerij Markus, Familium, 2022

Stopy na cestě

Román Stopy na cestě je bestseller ukrajinského autora Valerije Markuse. Vypráví svůj autentický, poutavý a zároveň syrový příběh mladého muže, který vyrůstá na Ukrajině po... Číst víc

4,8 5 hodnocení
Nakladatel
Familium, 2022
289 stran
4 hodiny čtení

Román Stopy na cestě je bestseller ukrajinského autora Valerije Markuse. Vypráví svůj autentický, poutavý a zároveň syrový příběh mladého muže, který vyrůstá na Ukrajině po rozpadu Sovětského svazu v obtížném období... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština

422 Kč

Skladem 1 ks
Posíláme ihned

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Prostě vztahy - Honza Vojtko, Paseka, 2024
Stopy na cestě - Valerij Markus, Familium, 2022
422 Kč

Více o knize

Román Stopy na cestě je bestseller ukrajinského autora Valerije Markuse. Vypráví svůj autentický, poutavý a zároveň syrový příběh mladého muže, který vyrůstá na Ukrajině po rozpadu Sovětského svazu v obtížném období devadesátých let. Jeho kroky vedou do ukrajinské armády, která v té době trpí postsovětskými stereotypy, byrokracií a polofeudálními vztahy mezi důstojníky a vojáky. Když je Krym v roce 2014 anektován ruskou armádou, hlavní hrdina je coby výsadkář poslán se svou vojenskou jednotkou bojovat na východní Ukrajinu. Tam je konfrontován s krutou a těžko pochopitelnou realitou války. Autor dovede udržovat čtenáře v napětí a příběh se před našima očima odvíjí jako film. Nabízí nebezpečí i úlevu, opravdovou realitu a silné emoce. Jde o velice živou knihu, která nepřináší jenom text, ale také možnost spatřit na vlastní oči, co se na východní Ukrajině odehrává během války. Kniha totiž obsahuje téměř 60 QR kódů, které za pomoci fotografií a videí přenesou čtenáře mezi skutečné osoby a události na frontě. Poznáte, jak vypadají ubikace vojáků, jak se ukrajinští vojáci ve volných chvílích baví, uvidíte vojenskou techniku, záběry z boje, ale třeba i skutečný dopis od dívky, který vojákovi přišel na frontu.
Číst víc
Počet stran
289
Vazba
pevná vazba
Rozměr
165×248 mm
Hmotnost
912 g
ISBN
9788088333296
Rok vydání
2022
Naše katalogové číslo
1764627
Styl
válečný
Jazyk
čeština
Původ
Ukrajina
Nakladatel
Familium
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,8 / 5

5 hodnocení

4
1
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

21

Nadšená knihomoľka, ktorá píše o knihách aj na Instagrame → @citam_citas.

Lea Vasková
Ověřený zákazník
11.3.2023
Vynikajúca kniha
Valerij Markus napísal knihu o svojom živote, ktorá je zároveň výpoveďou o ukrajinskej armáde. Vzal čitateľa na cestu do svojho nie veľmi šťastného detstva, podelil sa o svoje myšlienky, trápenia, radosti i situácie, ktoré ho formovali k tomu, že sa rozhodol stať vojakom. Cez všetko nadšenie a pocit spolupatričnosti sa však predierajú príbehom tie nepekné, ba priam kruté reálie, ktoré zanechávajú na jazyku zvláštnu pachuť.

Mnoho ľudí si myslí, že knihy o svojom živote by mali písať ľudia v pokročilom veku. Stále však zabúdame na to, že sú medzi nami aj mladí, ktorí majú za sebou situácie, s ktorými sa my nestretneme do konca života. A hoci som bola na začiatku trochu skeptická, táto kniha stála za každú sekundu môjho času. Autor je príjemným rozprávačom, ktorý nás postupne, stranu za stranou, vťahuje do neľahkého života mladíka v malom ukrajinskom mestečku. Sledujeme, ako sa jeho túžba po vysnívanom povolaní vojaka stretáva s reálnym obrazom upadajúcej ukrajinskej armády, kde férovosť a rovnosť je skôr raritou než zlatým pravidlom (ak ste sa o túto oblasť zaujímali, určite viete, že Ukrajina mala pred rokom 2014 obrovské problémy nielen s korupciou). Táto kniha nie je len príbehom jedného chlapca, je to kniha o láske, vytrvalosti, spolupatričnosti a odvahe vytrvať a prekonať samého seba.

Markus nám z prvej ruky ukazuje, aký chaos a zmätok zavládli medzi vojakmi v roku 2014, keď Rusko napadlo Ukrajinu. Berie nás do stretu s prvou líniou, hladom, zúfalstvom i smrťou, ktorá si náhodne vyberá svoje obete. Ukazuje nám, ako rýchlo sa ľudské telá pod paľbou, mínou či granátom menia na niečo, čo sa nedá ani dôstojne pochovať. Cez svoj príbeh nám rozpráva príbehy tých, ktorí sa nikdy nevrátili domov i tých, ktorí prežili len zázrakom.

Stopy na cestě boli pre mňa výnimočným príbehom, ktorých je na Ukrajine iste veľa. Markus si ma ako bystrý pozorovateľ získal a zážitok z jeho rozprávania umocňovali fotky, na ktoré odkazovali početné QR kódy v knihe. Prežívala som jeho strachy ako svoje a smútila nad jeho stratenými priateľmi.

Ak by ste si mali v najbližšom období prečítať iba jedinú knihu, vyberte si Stopy na cestě, stojí za to.

„Žijeme, radujeme se, zápasíme, jdeme za svými cíli, děláme všechno to, co nám připadá důležité. Ale umíráme, naše hroby zarůstají travou, náhrobky se drolí, jsme zapomenuti spolu se svými činy, a dokonce i následky našich činů se ztrácejí v minulosti. Je kvůli tomu náš život prázdný?
Vymysleli jsme si smysl života, pozvedli jej nade všechno ostatní a došli jsme jen k tomu, že jsme zmizeli. Byli jsme zapomenuti. Má tedy vůbec cenu dělat si starosti z takové maličkosti, jako je život?”
Číst víc
4

Po dvaceti letech jsem se konečně vrátila k mé dávné lásce - čtení. Čtu knížky různých žánrů - romantické, krimi, thriller, fantasy...

Eva Francová
Ověřený zákazník
4.12.2022
Autor nám předkládá svůj život. Nelehké dospívání v devadesátých letech na Ukrajině a rozhodnutí vstoupit do armády. V roce 2014 je poslán se svou vojenskou jednotkou bojovat na východní Ukrajinu a v knize líčí své autentické zážitky z bojiště.

Tato kniha se mi četla velice těžko. Ale rozhodně ne proto, že by byla špatná. Naopak ve mně dokázala vyvolat tolik emocí, že mi při čtení bylo smutno, úzko a nedobře. Na začátku poznáme autorovu rodinu, ve které nebylo lehké vyrůstat. Když se pak dostal k armádě, bylo pro mě nepochopitelné číst o něčem tak hrozném. To, jak se chovají nadřízení a jaký život tam vojáci vedou…. Když je pak odvelen do boje, pohled obyčejného vojáka na to, jak to vypadá přímo na bojišti je pro mě opět nepředstavitelně krutý.

V knize najdete téměř 60 QR kódů, pod kterými se skrývají fotky a videa. Podíváte se tak na osobní fotografie autora, ale např. i dovnitř tanku a také se dostanete přímo na bojiště.

Představa, že by se na takových místech ocitl můj syn, je pro mě nemyslitelná. Ale v podstatě i kdokoliv jiný. Nesnáším zbraně a boje a vše kolem toho a většinou o nich čtu pouze v beletrizovaných knihách. Tento příběh je plný osobních zkušeností, je tak pro mě proto horší a hodně mě zasáhl.

Ač je tato kniha pro mě hodně těžkým čtením, rozhodně Vám ji doporučuji.
Číst víc

„Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizarnějšího a nevysvětlitelnějšího. Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se to stalo.“