Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Evropané - Orlando Figes, BETA - Dobrovský, Ševčík, 2021

478 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Evropané - Orlando Figes, BETA - Dobrovský, Ševčík, 2021
Evropané - Orlando Figes, BETA - Dobrovský, Ševčík, 2021

Evropané

Tři slavné životy a vznik kosmopolitní kultury

Tři slavné životy a vznik kosmopolitní kultury Nová kniha renomovaného autora Orlanda Figese strhujícím způsobem líčí kulturní historií Evropy devatenáctého století. Její... Číst víc

5,0 1 hodnocení
Nakladatel
BETA - Dobrovský, Ševčík, 2021
576 stran
8 hodin čtení

Tři slavné životy a vznik kosmopolitní kultury Nová kniha renomovaného autora Orlanda Figese strhujícím způsobem líčí kulturní historií Evropy devatenáctého století. Její panoramatický příběh vypráví prostřednictvím propletených... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština

478 Kč

Skladem 1 ks
Posíláme ihned
Další knižní vydání
Evropané - Orlando Figes, BETA - Dobrovský, 2021
Pevná vazba s přebalem
Čeština, 2021
Do 14 – 19 dnů

617 Kč

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Rebel Moon: Zrozená z ohně - V. Castro, Fobos, 2024
Evropané - Orlando Figes, BETA - Dobrovský, Ševčík, 2021
478 Kč

Více o knize

Tři slavné životy a vznik kosmopolitní kultury Nová kniha renomovaného autora Orlanda Figese strhujícím způsobem líčí kulturní historií Evropy devatenáctého století. Její panoramatický příběh vypráví prostřednictvím propletených životů tří pozoruhodných lidí: skvělé zpěvačky Pauliny Viardotové, jejího manžela Louise a skvělého spisovatele Ivana Turgeněva. Jejich vášnivé, ambiciózní životy byly svázány s celou řadou úžasných umělců – spisovatelů, hudebních skladatelů a malířů snažících se najít své uplatnění ve vzrušující, prosperující a skutečně celoevropské kultuře, která vznikla jako důsledek obrovských ekonomických a technologických změn. Tato kultura – prostřednictvím vlaků, telegrafu a tisku – umožnila umělcům všeho druhu vyměňovat si nápady a zároveň si vydělávat na živobytí. Navíc jim zpřístupnila cestování po celém kontinentu, od Britských ostrovů po carské Rusko. Umělci tak začali využívat výhod nového kosmopolitního věku. Kniha Evropané je Figesovým mistrovským dílem. Prostřednictvím intimních detailů a málo známých příběhů, a především optikou Ivana Turgeněva a manželů Viardotových – tohoto dojemného a poněkud zvláštního milostného trojúhelníku – popisuje obrovské historické změny. Události, které dnes řadíme k těm základním v dějinách evropské vysoké kultury, v knize znovu ožívají a čtenáři je tak umožněno vychutnat si dobu, kdy byly tyto události zcela čerstvé, dobu, v níž vznikaly velké salony.
Číst víc

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Kupte společně
Evropané - Orlando Figes, BETA - Dobrovský, Ševčík, 2021
Natašin tanec - Orlando Figes, Premedia, 2020
1 146 Kč

Hodnocení

5,0 / 5

1 hodnocení

1
0
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

12

Viete o mne vela podla zakupenych knih v Martinuse za niekolko rokov. Myslim si, že je málo citatelov, ktori si rocne kupuju tolko knih, co ja. Mam 64 rokov, citam od detstva a je to najkrajsia a najzmysluplnejsia cinnost v mojom zivote. Vybudovala som základ kvalitnej kniznice aj u mojej dcery a zata v Nemecku.

Vlasta Novohradská
Ověřený nákup
29.3.2023
Tri slávne životy a železnice.
Kultúrne dejiny Európy 19.st, zrod pojmu "západna kultúra", svet veľkej opery a operných hviezd a hudobných skladateľov, obchod s výtvarným umením, formovanie autorského práva ako ochrana duševného vlastníctva spisovateľov, hudobných skladateľlov, vydávanie kníh, vznik literárnych časopisov, turizmus, cestovanie, trávenie voľného času vo vychytených európskych destináciach.
Toho všetkého sme svedkami pri čítaní tejto obsažnej knihy. Som uprimne dojatá z toho, akú veľkú dôveru mali ľudia 19.st. v zjednotenú Európu. Rozvoj železničnej dopravy naprieč kontinentom, od západu na východ, od severu na juh zjednodušil nielen výmenu tovaru, obchod, ale umožnil, aby sa umenie z Paríža šírilo závratným spôsobom do všstkých európskych centier - do Londýna, Berlína, Viedne, Budapešti až po Petrohrad a Moskvu.
Dôležitú rolu tu zohrali už dnes zabudnuté osobnosti -Louis Viardot, zberateľ starých majstrov, odborník a znalec španielskeho umenia, obzvlášť výtvarného a jeho nanželka operná diva Pauline Viardotová, ktorá počas svojej kariéry spievala na všetkých európskych operných pódiach. Na premiére Mayerbeerovho Proroka v Paríži 16. apríla 1849 sa zišli vrcholní prestavitelia z celej Európy. Pre Pauline to bol triumfálny večer. Jej štvrtkovych hudobných večerov v ich dome na ulici Douai sa zúčastňovala európska umelecká elita - Rossini, Berlioz, Saint-Saëns, Delacroix, Corot, Doré, spisovatelia Renan, G.Sandová, ale aj A. Rubinstein, Gercen, Bakunin a Dickens . Na okraji ich manželstva žil po celý svoj literárne aktívny život Ivan Sergejevič Turgenev, veľmi blízky priateľ rodiny, najmä Pauline.
Sme svedkami nielen jeho vlastnej literárnej tvorby, ale predovšetkým aktivít, ktoré dnes realizujú umeleckí agenti, príp.agentúry. Koľko toho stihol a dokázal, aby Francúzom i Európe priblížil a sprostredkoval ruských spisovateľov, keď nebol spokojný s prekladom, prekladal aj sám. Tieto aktivity však realizoval i opačne, podporoval európskych spisovateľov v Rusku. Ruská inteligencia spiznávala Flauberta, Zolu, Maupassanta či Daudeta.
Tým, že väčšinu svojho živots precestoval, dlhodobo žil v Paríži, Nemecku, Anglicku, blízke mu boli myšlienky európskeho zjedmotenia, európanstva či kozmopolitného prístupu k životu. Preto sa v 60-tych rokoch dostal do konfliktu s ruskými umelcami, s krídlom slavjanofilov i s hudobným nacionalizmom.
Všetky tieto pokusy o zjednotenie európskej kultúry boli narušené obdobím nacionalizmu, ktoré začalo Franc.-pruskou vojnou, Bismarckovým zjednotením Nemecka a na dlhé roky skončili v zákopoch Veľkej vojny.
Číst víc

Kupte společně
Evropané - Orlando Figes, BETA - Dobrovský, Ševčík, 2021
Natašin tanec - Orlando Figes, Premedia, 2020
1 146 Kč

„Bohatství jako by padalo do klína lidem, kteří jsou chudí duchem, chudí zájmy a radostí.“

Na východ od ráje - John Steinbeck, 2020
Na východ od ráje
John Steinbeck