Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Tvá nepřítomnost je tmou - Jón Kalman Stefánsson, Dybbuk, 2023

599 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Tvá nepřítomnost je tmou - Jón Kalman Stefánsson, Dybbuk, 2023
Tvá nepřítomnost je tmou - Jón Kalman Stefánsson, Dybbuk, 2023

Tvá nepřítomnost je tmou

Víte, bez čeho bychom my lidé nepřežili? Bez žížal. Tihle nevidomí básníci hlíny, tak jako my se pomalu propracovávající temnotou, zajišťují zemině dostatek kyslíku, jinak by v... Číst víc

4,6 38 hodnocení
Nakladatel
Dybbuk, 2023
376 stran
5-6 hodin čtení

Víte, bez čeho bychom my lidé nepřežili? Bez žížal. Tihle nevidomí básníci hlíny, tak jako my se pomalu propracovávající temnotou, zajišťují zemině dostatek kyslíku, jinak by v ní nic nerostlo. Právě o žížalách napíše na... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Další knižní vydání
Tvoja neprítomnosť je tma - Jón Kalman Stefánsson, Artforum, 2022
Pevná vazba
Slovenština, 2022
Skladem 2 ks

499 Kč

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Můžeš říct: Miluju tě - Markéta Forejtová, Monika Seidlová, Nofreeusernames, CooBoo CZ, 2024

Více o knize

Víte, bez čeho bychom my lidé nepřežili? Bez žížal. Tihle nevidomí básníci hlíny, tak jako my se pomalu propracovávající temnotou, zajišťují zemině dostatek kyslíku, jinak by v ní nic nerostlo. Právě o žížalách napíše na konci devatenáctého století do časopisu článek nevzdělaná selka Gudríd, a touto odvahou jít za svou vášní ovlivní osud nejen svůj, ale i celého svého rodu. Syn Jón zdědí její snivou povahu natolik, že se mu obdiv ke hvězdám stane v opilosti za tuhé zimy osudným. A co Halldór, neochvějně se řídící svým hudbymilovným srdcem a jeho magnetickou střelkou, a pak Eirík směřující od vdané Tove, s jejíž divadelní společností je na turné, k vášnivé arabsko­-italské Batool mající veškeré právo nenávidět druhé pohlaví? Mnozí jim podobní, celé společenství vyhnanců nalézajících se na rozhraní tmy a světla a napůl na útěku před vlastním životem, se sejdou na oslavu v Sólveyině hotelu. Když vystoupíme na světlo, můžeme doufat, že s sebou nebereme tmu. Žijeme přeci tak, jak nejlépe umíme, s vědomím možné fatální chyby, kdy však největší nectností je zbabělost.
Jón Kalman Stefánsson zde znovu prokazuje svůj mistrný talent rozehrávat orchestr lidských emocí. Poskytuje neobyčejně komplexní obraz vzájemně se překrývajících osudů postav pronásledovaných metafyzickými otázkami. Pozoruhodný rébus knihy Tvá nepřítomnost je tmou je matoucí i dojímavý zároveň, tak jako jiné autorovy knihy.
Číst víc
Originální název
Fjarvera bín er myrkur
Počet stran
376
Vazba
pevná vazba
Rozměr
150×222 mm
Hmotnost
667 g
ISBN
9788076900325
Rok vydání
2023
Naše katalogové číslo
1846531
Styl
filozofický, dobrodružný, romantický
Jazyk
čeština
Překlad
Původ
Island
Nakladatel
Dybbuk
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,6 / 5

38 hodnocení

30
3
2
3
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

Natália z nathalysreading
Neověřený nákup
4.3.2024
Nádherná islandská príroda, ľudia skúšaní životom a smrťou. Milujú, strácajú, sú ovládaní vášňami, ktoré ich môžu nenapraviteľne zničiť. No človek je tvor omylný, a aj keď vie, že kráča po zlej ceste, nezmení smer, pretože v hĺbke duše tuší, že by to nebolo správne. Každý z nás musí prežiť sklamania. Autor nás svojim písaním nabáda, aby sme sa zamysleli. Bolo pekné prečítať si všetky pravdy sveta, na chvíľu spomaliť a pouvažovať.

Ako vieš, väčšina ľudí radšej ničomu nerozumie. Porozumenie so sebou väčšinou prináša príliš náročné veci ako postoj, zodpovednosť, zatiaľ čo predsudky a ľahostajnosť život zjednodušujú.
str.

Kniha ma hneď očarila. Od prvej stránky som vedela, že čítam výnimočné dielo. S radosťou som sa ponorila do tohto magického príbehu, ktorý bol skutočnejší, ako som si na začiatku myslela. Postavy ožívali. Boli uveriteľné. So svojimi chybami, túžbami a emóciami krásne dotvárali prostredie, do ktorého boli vhodené. Bol to čitateľský zážitok. Mňa najviac poháňal záhadný rozprávač a jeho čaro. Avšak napokon som bola zmätená. Tento počin neodhalí to, čo by mal. Stále nad tým rozmýšľam. Nedokázala som čítať medzi riadkami? Alebo tu má táto neistota svoje miesto? Tak či onak, spisovateľ vytvoril brilantnú mozaiku zaujímavých osudov naprieč časom.

Daj mi temnotu a budem vedieť, kde je svetlo.
str.

Občas sa musí udiať niečo veľmi zlé, aby vznikol priestor na to dobré.
str.

Kto odpustí, nájde sám seba. A kto nájde sám seba, je slobodný.
str.

Príbeh priam spieva. Nepíšem to iba preto, že hrdinom sa k piesňam viažu spomienky (čo je pridanou hodnotou, hlavne, keď má čitateľ pozitívny vzťah k hudbe), no tiež preto, že pre mňa to bol „koncert“. Zložky deja spolu hrali a vytvorili bezchybný celok plný ľudskosti, lásky, zrady... Niektoré situácie ale ostávajú záhadou. Aj samotný život je totižto poskladaný z prekvapení a nevysvetliteľných okamihov. Keď čítam takéto nádherne zložité a poetické dielo, chcem vedieť, čo sa v ňom naozaj deje, preto uberám jednu hviezdičku, no už mám v čítačke pripravenú autorovu ďalšiu knihu, lebo ma veľmi zaujal jeho pohľad na svet.
Číst víc
Silvia
Neověřený nákup
20.11.2023
Najlepšia zo Stéfanssonových kníh
"Čo je vznešenejšie, udusiť hlasy v srdci v nádeji, že svet zostane rovnaký, alebo podľahnúť citom, vydať sa im napospas, čiže vniesť do života neistotu? Zadusiť srdce a obetovať samého seba, možno sám seba zradiť, alebo žiť úprimne a nasledovať strelku srdca? Nedá sa žiť ako človek bez toho, aby si aspoň raz nerozbil svoje klenoty."

Táto myšlienka sa ako niť kľukatí naprieč celým dejom, ktorý je ako vždy u Stéfanssona poskladaný na štýl puzzle, pričom jednotlivé príbehy za sebou nejdú chronogicky, čo môže byť pre niektorých čitateľov náročné, na druhej strane sa však takto lepšie odkrýva to, čo Stéfansson píše "medzi riadkami".
Píše o láske, osude, zrade, povinnosti, o pominuteľnosti, o Bohu a diablovi, o prítomnosti a neprítomnosti, o svetle a tme, o počasí, rybárčení, chove oviec, o literatúre a hudbe, o samote, o priateľstve a mnohom ďalšom.
Prináša odpovede, alebo prinajmenšom otvára otázky, ktoré si aj my kladieme v našom každodennom živote.
Číst víc
Natália
Neověřený nákup
25.6.2023
Moja prvá a pravdepodobne posledná kniha od tohto autora. Akosi mi nesedel tento štýl písania. Začiatok bol pre mňa chaotický, chvíľu trvalo kým som sa zorientovala v postavách atď. Jediné pozitívum v knihe boli zaujímavé myšlienky. Číst víc
Jana Matulová
Neověřený nákup
22.5.2023
creme de la creme
Pre mňa najlepšia kniha tohto autora - a to som si myslela, že Príbeh o Áste už nič neprekoná. Drsne krásna islandská príroda aj ľudia, ich pohnuté osudy, úžasné myšlienky, pri ktorých sa musím zastaviť, vychutnať si ich ... Ku koncu som čítala len po kúskoch, aby som predĺžila čas. Číst víc
8

Vášnivá čitateľka, obzvlášť po objavení možností, ktoré ponúka e-čítačka :)

Viera Lelkesová
Ověřený nákup
13.2.2023
islandská sága
skvelá kniha, výborne preložená, vyhovuje mi autorov štýl písania. Islandské mená sa nepamätajú ľahko, napriek tomu autor vždy slovkom - dvoma objasnil, o kom z generácií Islanďanov píše. Príbehy zo súčasnosti sa ladne prelínajú s minulosťou. Páčili sa mi aj mnohé zamyslenia autora. Číst víc
Adra
Neověřený nákup
1.2.2023
Táto kniha bola ako milovanie.
Častokrát som sa v nej strácala, potom znovu hľadala, nevedela sa jej nabažiť a vždy ju zatvárala s blaženým úsmevom na tvári. Niekedy som ju odložila aj na pár dní a potom znovu po nej túžobne siahla a nevedela ju odložiť.
Bolo to ako milovanie. To sú presne slová, ktoré ju vystihujú. Stefánsson to prosto vie. Vie, čo so slovami. Jeho myšlienky Vás občas zavedú do iného sveta a niekedy Vás nútia pozastaviť sa aj nad tým našim a zmeniť pohľad k danej veci.
Nechcela som koniec. Chcela som sa v tejto knihe strácať navždy. A aj keď ešte od neho nemám prečítané všetky, tak táto je rozhodne najlepšia z nich. A vlastne aj najlepšia z celého minulého roku. Chcem si ju dať ešte raz a potom ešte miliónkrát, až kým z nej nevytiahnem všetky Jónove myšlienky, ktoré do nej vložil a mne ušli.

“Človek svet vykresľuje spôsobom, akým ho v danej chvíli vidí. A nikto ho ešte neopísal tak dobre, že by sa to nedalo lepšie.
Preto môžeme pokračovať.”
Číst víc

„Když najdeš lásku, držíš se jí. Popadneš ji oběma rukama a uděláš, co můžeš, abys ji nepustila. Nejde se k ní otočit zády a předpokládat, že na tebe bude čekat, kdes ji nechala, dokud na ni nebudeš připravená.“

9. listopad - Colleen Hoover, 2021
9. listopad
Colleen Hoover