Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Ohně. Láska a jiné katastrofy
E-kniha

Co všechno se může stát, když se probudí aktivní sopka? Poloostrovem Reykjanes cloumají zemětřesení a probouzejí k životu osm staletí dřímající sopky. Nikdo je nezná tak dobře... Číst víc

5,0 3 hodnocení
Nakladatel
Argo, 2022
264 stran
4-5 hodin čtení

Co všechno se může stát, když se probudí aktivní sopka? Poloostrovem Reykjanes cloumají zemětřesení a probouzejí k životu osm staletí dřímající sopky. Nikdo je nezná tak dobře jako vulkanoložka Anna Arnardóttir, která si musí... Číst víc

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

278 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Více o eknize

Co všechno se může stát, když se probudí aktivní sopka? Poloostrovem Reykjanes cloumají zemětřesení a probouzejí k životu osm staletí dřímající sopky. Nikdo je nezná tak dobře jako vulkanoložka Anna Arnardóttir, která si musí poradit s vůbec nejtěžším úkolem své dosavadní kariéry. Mezitím však ztrácí kontrolu nad svým na pohled krásným a dokonalým životem. Podaří se jí odvrátit tragédie, k nimž se nepochybně schyluje? Román, který spojuje vědu a literaturu, nabízí zamyšlení nad morálními i praktickými otázkami, jak jako lidé přežít ve vztazích a jak čelit přírodním živlům.

"Katastrofy, s nimiž se hlavní představitelka potýká v profesním životě, se prolínají s pohromami v jejím soukromí, což vede k výbuchu na obou místech. Anna se ze všech sil snaží bojovat proti lásce, ale její rozum nedokáže zápasit s již zažehnutým ohněm."
- islandský deník Morgunbladid

"Tempo románu je dokonale načasované, pro čtenáře zcela pohlcující, protože ve vyprávění není ani chvilka klidu. Opravdový knižní skvost."
- prof. Gauti Kristmannsson

"Básníci mohou o lásce plkat, jak chtějí, ale já ji znám, sledovala jsem ji při činu. Není ničím jiným než přírodní katastrofou."

Vydání knihy podpořilo Centrum islandské literatury.
Číst víc
Originální název
Eldarnir. Ástin og
Počet stran
264
Rok vydání
2022
Naše katalogové číslo
1774197
Styl
romantický, dobrodružný
Jazyk
čeština
Překlad
Původ
Spojené státy
Nakladatel
Argo
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

3 hodnocení

3
0
0
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

30

Prečítam všetko čo si ku mne nájde cestu. :-) Okrem kníh sa vo voľnom čase sa venujem bylinkám a prírodnej terapii.

Silvia Jágriková
Ověřený zákazník
19.1.2023
Vedeli ste, že žena Jóna Kalmana Stefánssona je spisovateľka? A že aká! Rozhodne by si u nás zaslúžila omnoho viac pozornosti.
Ohne, láska a iné katastrofy je netradičný triler popretkávaný vedou, islandskými sopkami a erupciami. Vedomosti z oblasti vulkanológie a geológie spája so životnou múdrosťou.
Poloostrovom Reykjanes otriasajú zemetrasenia a ožívajú sopky. Politické intrigy si (ako vždy) nájdu svoje miesto, aj keď by mala byť bezpečnosť civilistov na prvom mieste.
Hlavná postava Anna je špičkou vo svojom vedeckom obore a tak na jej pleciach spočíva veľká zodpovednosť. Ničivá láska, ako prírodná katastrofa, fyzická sila prírody, naruší jej dokonale zorganizovaný život a deštruktívna vášeň preberá kontrolu.
Okrem krajiny pod nohami sa chvejú aj istoty v Anninom živote, čo naruší zdanlivo šťastný rodinný život.
Čitateľ netuší, ktorá sopka vybuchne skôr, či tá na povrchu islandskej zeme, alebo tá v Anne. Je však nadovšetko jasné, že sa schyľuje ku katastrofe. No napriek búrlivým emóciám, zostáva materinská láska tou najsilnejšou do poslednej stránky.
Vzťahové problémy, s veľkou dávkou klišé, dostali na mňa až priveľa priestoru a prišli mi rozťahané. Napriek vyhradenému priestoru pôsobili plytko a čitateľ nemá možnosť dostať sa tak úplne do hĺbky psychiky postáv. Inak dej celkovo drží v napätí, nemilosrdne graduje a čítanie stojí za to.
Číst víc
32

prial by som si viac paperbackov od slovenských vydavateľstiev :)

Pavol Jendruš
Ověřený zákazník
15.8.2022
Láva v útrobách
O autorke a knihe som sa dozvedel na tohtoročnej Pohode, kde mala v literárnom stane autorské čítanie spolu s manželom Jónom Kalman Stefánssonom (Sága z Keflavíku).
.
Pri vypočutí úryvku z knihy som sa preniesol na drsný ostrov a žiadalo sa mi viac a viac prírodných opisov islandskej krajiny. Tie sa však popri hlavnej postave a deji striedavo stávali sekundárnymi. Mierne rozčarovanie prešlo rýchlo, pretože moju pozornosť strhol silný dojem z paralely medzi svetom vonkajším a vnútorným.
.
V jednej rovine románu sa schyľuje k živelnej katastrofe. Driemajúca príroda, Matka Zem, krásna a desivá, vo svojej nevyspytateľnej energii, dáva vedieť o svojej veľkosti. Jej silná živá hmota, ktorá sa derie na povrch, transformuje vonkajší svet.
V ďalšej rovine vulkanologička Anna popri vedeckej práci vzdoruje a čelí vlastnému Ja, ktoré z útrob jej srdca vyviera ako láva. Tá totiž podobne ako tá prírodná svoje okolie nenávratne pretvára.
.
Balansovanie estetiky geologickej faktografie s bežnými ľudskými životmi za nebežných okolností vytvorilo veľmi dobre vystavaný a komplexný príbehový pôžitok.
Číst víc

Nakladatelství Argo

Číst víc

„Vybudovali si neúplné a asymetrické přátelství, tvořené dlouhými pauzami a spoustou mlčení, jakýsi prázdný čistý prostor, kam se oba mohli vracet a nadechnout se, když je školní zdi sevřely natolik, že už dál nemohli ignorovat pocit, že se dusí. “

Osamělost prvočísel - Paolo Giordano, 2021
Osamělost prvočísel
Paolo Giordano