Píseň L. - Veronika Opatřilová, Prostor, 2024
Syn cirkusu - John Irving, Odeon CZ, 2005

153 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Přečtená
Syn cirkusu - John Irving, Odeon CZ, 2005
Přečtená
Syn cirkusu - John Irving, Odeon CZ, 2005

Syn cirkusu
Přečtená

Syn cirkusu je Irvingův „indický“ román, jakkoli autor vehementně prohlašuje, že tomu tak není. Spisovatel píše, že si představoval muže, který se tam narodil a přestěhoval se... Číst víc

4,4 17 hodnocení
Nakladatel
Odeon CZ, 2005
624 stran
9-10 hodin čtení

Syn cirkusu je Irvingův „indický“ román, jakkoli autor vehementně prohlašuje, že tomu tak není. Spisovatel píše, že si představoval muže, který se tam narodil a přestěhoval se jinam. Číst víc

  • Pevná vazba
  • Výborný stav
  • Čeština

153 Kč

Skladem
Posíláme ihned

Přečtené knihy nám můžete poslat i vy!

Pošlete nám svoje přečtené knihy a získejte poukázku na nákup.

Vyzkoušet Knihovrátek

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Na ledě - Hannah Grace, Ikar CZ, 2024
Syn cirkusu - John Irving, Odeon CZ, 2005
153 Kč

Více o knize

Syn cirkusu je Irvingův „indický“ román, jakkoli autor vehementně prohlašuje, že tomu tak není. Spisovatel píše, že si představoval muže, který se tam narodil a přestěhoval se jinam. Představoval si postavu, která se znovu a znovu vrací – cosi ho k tomu nutí, ale s každým dalším návratem se pocit cizosti té země ještě prohlubuje. Tak vznikl doktor Farrokh Daruwalla, obyvatel Indie a Kanady, který se necítí být ani Indem, ani Kanaďanem. Jeho identita se rozplývá, studoval totiž ve Vídni a odtamtud pochází také jeho partnerka. Román má výraznou detektivní linii: v průběhu pátrání po pachateli brutálních vražd se sexuálním motivem před námi autor rozprostírá snad všechny možné formy úchylek. Irving knihu zalidnil množstvím absurdních postav, s nimiž se protagonista, ortoped a sběratel vzorků trpasličí krve, setkává. Daruwalla trpí pocitem odcizení, trápí se otázkou, co je v dnešním světě ještě normální a co ne.
Číst víc
Počet stran
624
Vazba
pevná vazba
Rozměr
135×207 mm
Hmotnost
730 g
Rok vydání
2005
Naše katalogové číslo
987457
Jazyk
čeština
Nakladatel
Odeon CZ
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,4 / 5

17 hodnocení

9
6
1
1
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

2.1.2017
Žiadna jednohubka
Syn cirkusu nie je kniha, ktorú zhltnete na dve posedenia. Hoci hlavná dejová línia nepresahuje obdobie niekoľkých týždňov, vďaka početným spomienkovým návratom do minulosti, ktorým podliehajú všetky dôležitejšie postavy, je príbeh značne košatý. Ale u Irvinga nie je nič samoúčelné. Každá postava, spomienka, detail alebo príhoda má svoju rolu, i keď si na ňu niekedy musíme pár desiatok či stoviek strán počkať.
Román už irvingovsky tradične ponúka pestré defilé postáv – od hippiesákov, cez transvestitov, homosexuálov a prostitútky, až po hercov, trpaslíkov a cirkusových artistov. Čo nie je celkom typické, je prostredie (India, Bollywood), detektívna linka príbehu a komickosť – či už situačná alebo konverzačná, ktorá ma dokázala pravidelne rozosmiať. Napriek tomu nejde o komédiu. Román poukazuje na závažné témy akou je alkoholizmus, vykorisťovanie, chudoba, zneužívanie detí a hlavne neznášanlivosť spôsobená príslušnosťou k inej rase, spoločenskej triede, náboženstvu alebo sexuálnej orientácii. Ale predovšetkým ide o román o hľadaní samého seba, svojho miesta v živote, o pocite „večného cudzinca“, akým môžu trpieť prisťahovalci, ktorých nová domovina úplne neprijala, ale tej starej sa už stihli odcudziť.
Syn cirkusu nie je ľahkým čítaním pred spaním, ale kto sa nedá odradiť, bude bohato odmenený jedinečným čitateľským zážitkom. (A navyše si obohatí slovník: viete, kto sú hidžrovia a zénanovia? Alebo kto je párs, prozelyta či zélota? Čítajte a dozvieta sa :) )
Číst víc
Kristína Hlavatá
Ověřený zákazník
23.2.2009
Názor čitateľa
Vynikajúce dielo, ako všetky z pera Johna Irvinga. Dozviete sa veľa o živote v Indii a ako vždy, fascinujú vás absurdné dejové zvraty a situácie, ktoré dokáže vymyslieť len človek s Irvingovou neskutočnou fantáziou. Záver bol trošku zdĺhavejší, ale kniha rozhodne stojí za pozornosť a prečítanie. Číst víc

John Irving

Číst víc

„Staň se tím, kým jsi.“

Když Nietzsche plakal - Irvin D. Yalom, 2014
Když Nietzsche plakal
Irvin D. Yalom