Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Srpny - Jakub Stanjura, Host, 2023

238 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma

Srpny

Kam až jsme schopni kvůli tomu druhému zajít?

Daniela vyrůstá v rodině, kde ji místo lidí objímají úzkosti. Ty přicházejí s nevysvětlitelnou pravidelností — každý srpen. Slunečné dny pro ni nejsou příjemné, nýbrž bolestivé.... Číst víc

4,9 8 hodnocení
Nakladatel
Host, 2023
183 stran
3-4 hodiny čtení

Daniela vyrůstá v rodině, kde ji místo lidí objímají úzkosti. Ty přicházejí s nevysvětlitelnou pravidelností — každý srpen. Slunečné dny pro ni nejsou příjemné, nýbrž bolestivé. Když pak... Číst víc

  • Brožovaná vazba
  • Čeština

238 Kč

Skladem > 5 ks
Posíláme ihned

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Z kolekce: Knihy pro sváteční čtenáře

Zobrazit více kolekcí

Z kolekce: Čtenářský klub Martinus 2023

Z kolekce: Nejlepší knihy 2023

Z kolekce: Babí léto v knihách

Zobrazit méně kolekcí

Naši skřítci doporučují

Lovec čertů - Juraj Červenák, Argo, 2024

Více o knize

Daniela vyrůstá v rodině, kde ji místo lidí objímají úzkosti. Ty přicházejí s nevysvětlitelnou pravidelností — každý srpen. Slunečné dny pro ni nejsou příjemné, nýbrž bolestivé. Když pak na univerzitě potká Štěpána, myslí si, že svým nepříjemným létům konečně unikne. Netuší však, že téhle minulosti se utéct nedá.

Jakub Stanjura v románu originálním způsobem otevírá závažné téma gaslightingu — zvláštní formy manipulace, při níž oběť zpochybňuje vlastní racionalitu, paměť i celkové vnímání reality.

Jak se nám kniha líbila? Přečtěte si podrobnou recenzi na našem blogu.
Číst víc
Počet stran
183
Vazba
brožovaná vazba
Rozměr
135×205 mm
Hmotnost
215 g
ISBN
9788027515615
Rok vydání
2023
Naše katalogové číslo
1849575
Jazyk
čeština
Původ
Česko
Nakladatel
Host
Pro koho
pro dospělé
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,9 / 5

8 hodnocení

7
1
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Recenze od Martinusáků

Táto kniha krásne bolí

To, že niekto nemá na akú modrinu ukázať prstom, ešte neznamená, že nie je posiaty nekonečnami hematómov na duši.

Neuveriteľne poetické, pre mňa zľahka evokujúce tvorbu Andrewa McMillana.

Trochu bojujem s tým, že by som Srpny chcela označiť až nepatričným množstvom superlatívov. Ako prvé sa poddám nutkaniu, a ako to už býva, potom sa pokúsim vyjasniť, prečo som si dovolila poddať sa.

Geniálne.
Brilantné.
Perfektné.
Skvelé.

Nuž a teraz - nehovorím o obsahu a nevyzdvihujem to, čo bolo podané, ale že to bolo spravené neuveriteľne kvalitne. Tieto hyperbolické pochvaly znejú ako na michelinskú 7-chodovú večeru, ale povedzme, že po tom, ako mnou prešli Srpny, by ste po mne na záchod ísť nechceli. Je to takmer nestráviteľné. Nikdy nebude. Na bolesť sa dá zvyknúť, ale nemá sa. Taká hlúposť, aj v našej ľudovej slovesnosti, vraj človek si zvykne aj na šibenicu. A my blázni pri týchto slovách ešte aj narazíme dlaňou o hruď, ako pri hymne.

Aj nás bili, a sme tu, ani z nás neubudlo. Aké klamstvo. Ako dlho sa nám ho ešte bude chcieť omieľať?

Tak prečo teda
Geniálne?
Brilantné?
Perfektné?
Skvelé?

Pretože z tejto knihy mrazí. Robí sa z nej fyzicky nevoľno. Niekedy doslova musíte silno zapučiť viečka, aby ste sa skryli pred tým, čo sa na strane deje. A aj tak márne.
Invazívne a účinné -
- také sú Srpny.
Naozaj výborná demonštrácia nespoľahlivého rozprávača a reprezentácia spoločenského fenoménu.

A takisto, lebo Srpny podávajú ruku spolupatričnosti tým, ktorým nikto nikdy neveril, ktorých prežívanie a vnímanie bolo konštantne znehodnocované a z(a)hadzované. Zrazu na svete je niekto, pred kým by ste nemuseli obhajovať relevantnosť svojej existencie.

Jedinečný debut. Výbušný aj rozvážny. Plný bohovských metafor, prirovnaní a personifikácií - napomedzí sveta fyziologického s mentálnym.

„Něžný nástroj smrti.”

Číst víc

Čtenářské recenze

9.12.2023
Útlá, ale překvapivě silná kniha, která zpracovává téma gaslightingu.

Autorova práce s jazykem je výborná. Cením jeho schopnost vyjádřit myšlenky a emoce pomocí tak precizně vybraných slov. Není v knize ani jedno zbytečné slovo, které by tam nějak drhlo nebo překáželo.

Cením také citlivost, se kterou autor vykresluje emoce a charaktery postav. Jemně tak zachycuje různé odstíny lidských prožitků a jejich složitost. Ke konci knihy je ta všudypřítomná úzkost skoro až hmatatelná.

Zkrátka kniha pro všechny, kteří ocení kouzlo vytříbeného jazyka a jsou připraveni nechat se rozdrtit tíhou tohoto závažného tématu.

Srpny jsem skoro celé přečetl hned v den křtu. Už tématem zajímavá kniha představena neskutečně milým a sympatickým autorem, nešlo odolat.
Číst víc
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Ověřený zákazník
13.6.2023
Výborné
Daniela sa každý jeden august opakovane dostáva do úzkostných stavov, ktorým nevie zabrániť. Tuší, že sa spájajú s jej rodinou, vzťahmi vnútri nej a všetko to sa snaží popísať vo vlastnom príbehu, ktorý píše. Lenže rodičia a sestra majú pred všetkým zatvorené oči, nechcú vidieť a ukázať prstom na ten článok v rodine, ktorý nesie vinu. Alebo je všetkému na vine práve Daniela? Zdá sa, že sa postupne zo všetkého dostane vďaka chápajúcemu Štěpánovi, lenže minulosť sa vracia...
OCH! V tejto knihe autor zvládol náročnú tému istej formy manipulácie, tzv. gaslightingu, kedy si manipulovaná osoba skutočne začne myslieť, že ona môže za všetko a je vinná. Niektorí ľudia môžu byť tak zmanipulovaní, že zo začarovaného kruhu nevedia uniknúť, pretože si to väčšinou ani neuvedomujú. Psychické týranie, manipulácia v rodine či v partnerstve poškodzujú duševné zdravie obete, preto by bolo dobré včas rozoznať takéto správanie. Táto kniha je autorovým debutom, preto snímam klobúk dole. Vystihol a podal všetko zrozumiteľne. Kniha sa číta veľmi dobre. Atmosféra je pochmúrna a ťaživá, presne taká, ako má byť. Jemné záblesky svetla sú ozaj krátke a cyklus sa stále opakuje. Ak chcete vedieť, či sa Daniele podarí z toho kola dostať von, budete si musieť knihu prečítať. Ale ten záver bol skvelý, presne sedel k téme. Pre mňa je táto kniha pozitívnym prekvapením a už teraz sa teším na autorove ďalšie knihy.
Číst víc

Recenze, kritiky

Hravý a barvitý jazyk, pečlivě promyšlený rytmus každého slova přetváří jednotlivé situace do živých a věrohodných obrazů. Stanjura místy plynule přechází z rytmu prózy do rytmu poezie, bravurně však při tom udržuje text kompaktní a ani tato náročná hra s jazykem nenarušuje přirozené plynutí příběhu.
Petra Dvořáková, spisovatelka

Nakladatelství Host

Číst víc

„Bohatství jako by padalo do klína lidem, kteří jsou chudí duchem, chudí zájmy a radostí.“

Na východ od ráje - John Steinbeck, 2020
Na východ od ráje
John Steinbeck