Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Pouť mého života - František Teplý, Filozofická fakulta UK v Praze, 2016

246 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Pouť mého života - František Teplý, Filozofická fakulta UK v Praze, 2016
Pouť mého života - František Teplý, Filozofická fakulta UK v Praze, 2016

Pouť mého života

Paměti kněze a archiváře Františka Teplého přibližují děj v oblasti českobudějovické diecéze, části jejího českého i německého venkova a města Jindřichova Hradce v letech... Číst víc

Nakladatel
Filozofická fakulta UK v Praze, 2016
271 stran
4-5 hodin čtení

Paměti kněze a archiváře Františka Teplého přibližují děj v oblasti českobudějovické diecéze, části jejího českého i německého venkova a města Jindřichova Hradce v letech 1891-1923. Jejich autor reflektuje z pozice konzervativního katolíka dlouhou řadu Číst víc

  • Brožovaná vazba
  • Čeština

246 Kč

U dodavatele 1 ks
Posíláme do 4 – 5 dnů

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Prostě vztahy - Honza Vojtko, Paseka, 2024
Pouť mého života - František Teplý, Filozofická fakulta UK v Praze, 2016
246 Kč

Více o knize

Paměti kněze a archiváře Františka Teplého přibližují děj v oblasti českobudějovické diecéze, části jejího českého i německého venkova a města Jindřichova Hradce v letech 1891-1923.

Jejich autor reflektuje z pozice konzervativního katolíka dlouhou řadu oblastí a jevů: český i německý nacionalismus, ve sféře politiky pak vytváření politických subkultur rozštěpené společnosti, v oblasti hospodářství přináší náhled na první pozemkovou reformu, zemědělskou výrobu či výrobní a finanční družstevnictví; největší informační přínos pak leží v implicitním vyjadřování Teplého politického myšlení spojeného s funkcí katolického duchovního a s jeho působením v rámci církevní struktury.
Úvodní studie je analýzou Teplého myšlení sledováním vnímání identity, míry politické aktivity a invence. Přes životní postoje utvářené ideologickou figurou selského rozumu založené na zjednodušených soudech a nechuti k teoretické rovině řešení praktických záležitostí, nemohl se Teplý vyhnout konfliktu mezi českým národním narativem a římskokatolickou tradicí. Rozuzlení ideologického zápasu se promítlo do jeho historiografické práce i do snah o reformu katolické církve.
František Teplý byl plodným autorem svázaným s českým venkovem, propagoval české venkovské tradice stejně jako hospodářský pokrok. Reprezentuje svéráznou směs moderního katolického reformismu a politického konzervativismu.
Číst víc
Počet stran
271
Vazba
brožovaná vazba
Rozměr
140×200 mm
Hmotnost
390 g
ISBN
9788073085834
Rok vydání
2016
Naše katalogové číslo
230771
Jazyk
čeština
Nakladatel
Filozofická fakulta UK v Praze
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

Jak se líbila kniha vám?

„Měl celé mé srdce, a to od chvíle, kdy mi dovolil, abych samu sebe chránila, od chvíle, kdy se postavil vedle mě, a ne přede mě.“

Království těla a ohně - Jennifer L. Armentrout, Hang Le (ilustrátor), 2022
Království těla a ohně
Jennifer L. Armentrout, Hang Le (ilustrátor)