Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Pražské egyptologické studie XIV/2015, Filozofická fakulta UK v Praze, 2015

99 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Pražské egyptologické studie XIV/2015, Filozofická fakulta UK v Praze, 2015
Pražské egyptologické studie XIV/2015, Filozofická fakulta UK v Praze, 2015

Pražské egyptologické studie XIV/2015

    V letošním roce uběhlo padesát let od ukončení archeologických a epigrafických prací tehdejšího Československého egyptologického ústavu FF UK v Núbii, území rozkládající se mezi... Číst víc

    Série
    Pražské egyptologické studie
    Nakladatel
    Filozofická fakulta UK v Praze, 2015
    140 stran
    2 hodiny čtení

    V letošním roce uběhlo padesát let od ukončení archeologických a epigrafických prací tehdejšího Československého egyptologického ústavu FF UK v Núbii, území rozkládající se mezi 1. a 4. nilským kataraktem, zahrnující oblast dvou moderních států... Číst víc

    • Brožovaná vazba
    • Čeština
    Vyprodané

    Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

    Potřebujete poradit knihu?

    Zeptejte se online knihkupce!

    Proč nakupovat na Martinus.cz?

    • Doprava zdarma od 999 Kč
    • Více než 5 000 výdejních míst
    • Záložky ke každému nákupu

    Naši skřítci doporučují

    Rebel Moon: Zrozená z ohně - V. Castro, Fobos, 2024

    Více o knize

    V letošním roce uběhlo padesát let od ukončení archeologických a epigrafických prací tehdejšího Československého egyptologického ústavu FF UK v Núbii, území rozkládající se mezi 1. a 4. nilským kataraktem, zahrnující oblast dvou moderních států, jižního Egypta a severního Súdánu. Rozhodnutí egyptské vlády vystavět 500 km dlouhou Vysokou přehradu u Asuánu podnítilo zorganizování mezinárodní záchranné archeologické akce pod záštitou UNESCO v Núbii (1960-1980). Do záchranné akce se zapojily desítky států, včetně Československa, které se aktivně účastnilo v letech 1960-1965. Během této doby vyslalo šest expedic, jež významnou měrou přispěly k mapování, výzkumu a záchraně núbijských památek na území, které v současnosti leží na dně asuánské přehrady.
    Čtrnácté číslo Pražských egyptologických studií připomíná jednak výsledky a přínos československé účasti na záchranné archeologické akci v Núbii, jednak přiblížuje organizaci, logistiku a praktické záležitosti, které členové expedic museli řešit. Jednotlivé příspěvky umožňují nahlédnout do průběhu záchranné akce UNESCO z různých úhlů pohledu. Svými vzpomínkami osvěžuje přímý účastník záchranné akce prof. Miroslav Verner. Na prahu 21. století se čeští vědci na území starověké Núbie a do oblasti jižně od ní opět vrátili. V Súdánu provádějí interdisciplinární výzkumy archeologové dvou českých institucí na třech různých lokalitách: Český egyptologický ústav FF UK (na Sabaloce a v Usli) a Národní muzeum (ve Wad Ben Naga). Výsledkům těchto již několik let běžících projektů je věnovaná druhá část Pražských egyptologických studií.
    Číst víc

    Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

    Nahlásit chybu

    Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

    Hodnocení

    Jak se líbila kniha vám?

    „A je to tahle chvíle, skutečnost, že mě nenecháváš odejít, kterou připisuju na seznam svých důvodů, proč právě ty.“

    Počkej na moře - Veronika Opatřilová, 2022
    Počkej na moře
    Veronika Opatřilová