Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Jmenuji se Maryte
E-kniha

Jmenuji se Maryte – věta, kterou se šestiletá Renata naučí litevsky a opakuje ji jako zaříkadlo proti všemu zlému. Pochází totiž z městečka ve Východním Prusku, z dnešní... Číst víc

5,0 4 hodnocení
Nakladatel
Odeon CZ, 2020
208 stran
3 hodiny čtení

Jmenuji se Maryte – věta, kterou se šestiletá Renata naučí litevsky a opakuje ji jako zaříkadlo proti všemu zlému. Pochází totiž z městečka ve Východním Prusku, z dnešní Kaliningradské oblasti, a má tu smůlu, že je Němka. Číst víc

  • EPUB MOBI
  • Čeština

179 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Karin Lednická: Šikmý kostel: Třetí díl. Bílá vrána, 2024
Jmenuji se Maryte - Alvydas Šlepikas, Odeon CZ, 2020
E-kniha
179 Kč

Více o eknize

Jmenuji se Maryte – věta, kterou se šestiletá Renata naučí litevsky a opakuje ji jako zaříkadlo proti všemu zlému. Pochází totiž z městečka ve Východním Prusku, z dnešní Kaliningradské oblasti, a má tu smůlu, že je Němka. Krátce po válce ji dějiny odvanou do cizí země, kde dostane nové jméno a s ním novou identitu a naději na nový život. Román o fenoménu takzvaných vlčích dětí – wolfskinder, které dodnes žijí na území Litvy, vyvolal po svém vydání v roce 2012 senzaci a stal se litevskou knihou roku. Autor v něm s neobyčejnou něhou i vášní odkrývá zasutý cíp evropské historie a ve strohých sekvencích, psaných prostým, přitom však básnicky jemným jazykem, líčí, jak snadno se šlo v kruté zimě roku 1946 ztratit.
Číst víc
Originální název
Mano vardas Maryte
Počet stran
208
Rok vydání
2020
Edice
Světová knihovna
Naše katalogové číslo
815599
Jazyk
čeština
Překlad
Nakladatel
Odeon CZ
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

4 hodnocení

4
0
0
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

Katarína Hamlíková
Ověřený nákup
25.12.2020
Ufffff
Krátka, ale o to ťažšia kniha. Zanechá hlboký dojem a budete nad ňou ešte dlho premýšľať. Neviem či by dnešná generácia detí, či mladých boli schopní prežiť čo i len týždeň z toho, čo vlčie deti trpeli mesiace, či roky. Človek sa zamyslí, čo je naozaj dôležité v živote... Malo by to byt povinné čítanie k výučbe dejepisu. Nie len z historického hľadiska, nakoľko o tejto téme sa nepíše, ale aj z toho sociálneho. Určite odporúčam prečítať. Číst víc
4

Po dvaceti letech jsem se konečně vrátila k mé dávné lásce - čtení. Čtu knížky různých žánrů - romantické, krimi, thriller, fantasy...

Eva Francová
Ověřený zákazník
4.10.2020
Příběh se odehrává na konci druhé světové války ve Východním Prusku, dříve německé oblasti, nyní obsazeném Rusy. Obyvatelé jsou vyhnáni ze svých domovů, žijí ze dne na den, bez jídla, většinou i bez střechy nad hlavou. Šestiletá Renata se dostane do Litvy, kde se naučí důležitou větu – Jmenuji se Maryte, díky ní dostane naději na nový život.

Knížka řeší málo známé téma vlčích dětí – wolfskinder, což jsou sirotci z Pruska, kteří se snaží dostat do Litvy s nadějí, že tam bude lépe, že získají jídlo pro svou rodinu. Bohužel, ne vždy jim to vyjde a děti se tak potulují lesem a snaží se přežít.

Tato kniha byla neskutečně zajímavým pohledem na toto téma. Opět něco z druhé světové války, o čem se moc nemluví. Kniha je drsná a smutná. Sledujeme nejen malou Renatu, ale i celou její rodinu a její snahu vydržet hrůzy, se kterými se potýkají.

Ze začátku mi trošku vadil styl psaní, není zde klasická přímá řeč, je to popsáno hodně obrazně, neodhalují se zde myšlenky jednotlivých postav. Ale na druhou stranu je to napsáno tak skvěle, že Vás to za chvilku chytne a už nepustí. Budete prožívat vše s hlavními hrdiny a i když jim nevidíte do hlavy, budete prostě vědět, jak se cítí.

Velice smutný příběh, který se Vás určitě dotkne.
Číst víc

„Bohatství jako by padalo do klína lidem, kteří jsou chudí duchem, chudí zájmy a radostí.“

Na východ od ráje - John Steinbeck, 2020
Na východ od ráje
John Steinbeck