Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Jak ztratit Zemi
E-kniha

Dějiny včerejška

Během osmdesátých let hrstka vědců a politiků riskovala vlastní kariéry, aby v zoufalství varovala před hrozbou, kterou na sebe svět přivolává rostoucí spotřebou fosilních... Číst víc

5,0 1 hodnocení
Nakladatel
Host, 2020
Počet stran
200

Během osmdesátých let hrstka vědců a politiků riskovala vlastní kariéry, aby v zoufalství varovala před hrozbou, kterou na sebe svět přivolává rostoucí spotřebou fosilních paliv. Jejich snaha měla kromě vzniku mezinárodních... Číst víc

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

229 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Karin Lednická: Šikmý kostel: Třetí díl. Bílá vrána, 2024

Více o eknize

Už dlouho víme, co se s naší planetou děje. Toto je příběh o tom, proč nic neděláme.

Během osmdesátých let hrstka vědců a politiků riskovala vlastní kariéry, aby v zoufalství varovala před hrozbou, kterou na sebe svět přivolává rostoucí spotřebou fosilních paliv. Jejich snaha měla kromě vzniku mezinárodních panelů a prvních pokusů o globální spolupráci na snížení uhlíkových emisí ještě jeden paradoxní důsledek: koordinovaný lobbing těžařských a energetických společností, které popírají podíl lidské civilizace na klimatických změnách.

Co v osmdesátých letech znělo jako jasný úkol, to se posléze proměnilo v ideologické bojiště, na němž má vědecký fakt stejnou váhu jako politický názor.
Kniha Jak ztratit Zemi reportážně mapuje, jak vznikl vědecký konsenzus ohledně dopadu lidské aktivity na klima a jak tragický osud měla následná politická řešení. Kniha sice líčí historický vývoj — je však zásadní především pro ten budoucí.
Číst víc
Originální název
Losing Earth: A Recent History
Počet stran
200
Rok vydání
2020
Edice
Klimax
Naše katalogové číslo
815165
Jazyk
čeština
Překlad
Nakladatel
Host
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

1 hodnocení

1
0
0
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

8
Ověřený zákazník
30.7.2021
Tahle kniha je trochu recept na ekologickou depresi.
Už dlouho jsem nečetla něco, u čeho jsem si chtěla z frustrace a pociťované beznaděje vyrvat vlasy, tak jsem si to vynahradila v plné kráse u téhle knížky. Umím si představit, že mnohem hůř se cítili (nebo ještě cítí) vědci, kteří se od konce 70. let snažili přesvědčit svět, že globální oteplování nás dožene a bude z něj průšvih. Tahle knížka je jejich příbehem.

Je to taková krátká sonda do toho, jak jsme se dostali k dnešnímu stavu věcí a že téma oteplování planety bylo už od svého počátku horkým bramborem, který mají všichni tendence přehazovat na další generace.
Vážně je to recept na instantní ekodepku, na druhou stranu je to ale i takový utvrzení, že má smysl dělat i ty malý kroky... Sice nás z průšvihu nevyvedou, ale znamenají, že 40 let popularizace faktu, že se blíží apokalypsa, vedly aspoň k nějakýmu uvědomění.

Jak ztratit Zemi ukazuje věci bez příkras a tak, jak opravdu jsou, a její čtení trochu bolí. Jenže právě proto za to stojí. Budete se chtít zvednout z gauče a něco udělat...
Číst víc

Nakladatelství Host

Číst víc

„Vybudovali si neúplné a asymetrické přátelství, tvořené dlouhými pauzami a spoustou mlčení, jakýsi prázdný čistý prostor, kam se oba mohli vracet a nadechnout se, když je školní zdi sevřely natolik, že už dál nemohli ignorovat pocit, že se dusí. “

Osamělost prvočísel - Paolo Giordano, 2021
Osamělost prvočísel
Paolo Giordano