Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Příběh mateřídoušky
E-kniha

Když se Anně začne hroutit manželství, odjede s tříletým synem ke své matce a při průzkumu chaloupky po předcích najde pytlík s mateřídouškou. Díky ní se dostává k událostem... Číst víc

4,1 7 hodnocení
Nakladatel
Motto, 2024
272 stran
4-5 hodin čtení

Když se Anně začne hroutit manželství, odjede s tříletým synem ke své matce a při průzkumu chaloupky po předcích najde pytlík s mateřídouškou. Díky ní se dostává k událostem první poloviny dvacátého století, vyhroceným... Číst víc

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

269 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Více o eknize

Když se Anně začne hroutit manželství, odjede s tříletým synem ke své matce a při průzkumu chaloupky po předcích najde pytlík s mateřídouškou. Díky ní se dostává k událostem první poloviny dvacátého století, vyhroceným vztahům mezi Čechy a Poláky i velké lásce, které stála v cestě řada překážek. Zatímco Anna poznává osud vlastní rodiny a historii Jablunkovska, příběh její prababičky Věry vypráví o zdejších poměrech a pokrokových myšlenkách, pro něž neměli sousedé v těžké době pochopení.
Číst víc
Počet stran
272
Rok vydání
2024
Naše katalogové číslo
2410193
Styl
romantický
Jazyk
čeština
Původ
Česko
Nakladatel
Motto
Pro koho
pro dospělé, pro ženy
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,1 / 5

7 hodnocení

3
2
2
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

26.3.2024
Příběh mateřídoušky prolínají dvě dějové linky. V té současné Anna vyráží do chalupy, kterou zdědila po své babičce a utíká se schovat před problémy jejího manželství. V té z minulosti narážíme na Anninu prababičku Věru, která byla na svou dobu velmi pokroková a u sousedů nenacházela příliš pochopení.

Linka z historie se mi líbila. Na knížce je poznat, že autorka neodflákla práci se zdroji a velmi čtivým způsobem odhaluje historii jedné pohraniční vesničky. Česko-polské vztahy po první světové válce jsou pro mě pořád málo probádané téma a jsem tak ráda, že jsem se zase dozvěděla o něco víc.

Knížka má jeden zajímavý prvek, kytičku mateřídoušky, která na můj vkus byla až moc ezo. Na druhou stranu, autorka v tomto směru až tolik netlačí na pilu a mě tento prvek čtení moc nanerušoval.

Knížka kopíruje už celkem tradiční šablonu odkrývání historie rodiny hlavní hrdinky, která krom své rodinné historie řeší i své vlastní šrámy. Nechci, aby to vůči příběhu vyznělo kriticky, on je totiž napsán dobře, já osobně už ale asi začínám být takovýhle knih přehlcená. Donedávna byl tento typ příběhů jedním z mých nejoblíbenějších, teď ale cítím, že si od nich potřebuju dát pauzu.

Pokud máte tento typ příběhu rádi nebo jste jich naopak ještě moc nečetli, tak vám Mateřídoušku můžu s klidným srdcem doporučit. Vím, že kdybych ji četla třeba před dvěma lety, byla bych z ní nadšená.
Číst víc
19

Milujem knihy , fantasy, erotiku, horor, sci-fi. Tento rok 2022 som sa rozhodla prečítať celú moju knižnicu, kníh je 150 + hľadám ďalšie tituly aby som doplnila zbierky a autorov. Najobľúbenejšie knihy mám všetky ale predsa len sú tu 3 série, ktorých sa nevzdam J.R.Ward - séria Pád anjelov Alyson Noel - séria Nesmrteľný Sara B. Elfgren - trilógia Kruh A úplne top rebríček je Cassandra Clare a jej Tieňosvet

Tereza Sopúšková
Ověřený zákazník
24.3.2024
Čo nám Miriam pripravila teraz?

No predsa ďalší nádherný príbeh!

Minulosť pretkaná s prítomnosťou, láska, nádej a viera spojená s bolesťou, strachom a veľkým bojom!

Příběh mateřidoušky nás privádza opäť do Lomné, tak ako Akvamarin no trošku časovo dopredu.

Od roku 1923 až po rok 1945, spoznávame Věru, dievčatko, ktoré chce, chce a vie si ísť za svojím aj keď to vôbec v tej dobe nie je jednoduché jej sen sa pomaly splní, jej osud a život je na jednu stranu veľmi krásny no na druhu i veľmi smutný. Čo všetko si ženy museli pretrpieť? A čim všetkým si vtedy obyvatelia Lomnej museli prejsť. Najskôr Poliaci a neskôr Nemci.

Musím povedať, že tá časť s Poliakmi ma velmi nemilo prekvapila, netušila som (asi som nedávala pozor na dejepise), čo všetko si museli vybojovať, vydupať a získať a to co si získali opäť stratil kôli 2. sv. vojne.

Príbeh súčastnosti Anny - učiteľky na materskej, ktorej sa život zrúca ako domček s karát. Po príchode do Lomnej a návštevy starého domčeka, ktorý jej odkázala babička sa život zmení, vďaka objavenému vrecúšku a tomuto krasnemu príbehu.
Číst víc
Kristýna Kaderová
Ověřený zákazník
10.3.2024
Když se Anna dozví o manželově zradě, odchází i se synem do Lomné ke své matce. Chce mít čas na urovnání myšlenek a přijít na to, jak vzniklou situaci řešit. A když už tam je, chce něco udělat s domkem, který zdědila po babičce. Při obhlídce však narazí na pytlík s mateřídouškou, díky kterému se napojí na svou prababičku Věru a dozvídá se kousek po kousku její příběh.

Stejně jako v případě předchozích knih jsem se okamžitě začetla. Autorka skvěle vyvážila a propojila obě dějové linie a nechyběl ani dostatek popisů.

Příběh mateřídoušky je krásná kniha, ve které se dva příběhy, jeden z minulosti a druhý ze současnosti, pojí v jeden celek.

Současná dějová linie se zabývá manželskými problémy, ale také především tím, jak skloubit roli matky s rolí ženy. Tato témata autorka skvěle zpracovala, skvěle se jí podařilo vystihnout boj, který vřel uvnitř hlavní hrdinky a znázornit emoce, který jí, a nejen jí, zmítaly.

Dějová linka zabývající se minulostí byla také krásně zpracovaná a nechybělo v ní plno zajímavých věcí z historie, o kterých jsem neměla nejmenší tušení. Jen mě mrzí, že v některých scénách autorka nešla úplně chronologicky a jiné shrnula, čímž byla daná část ochuzena o emotivnost, kterou byl zbytek příběhu nasáklý.

Tyto dvě dějové linky jsou vlastně propojené magickým prvkem (dal by se však i vysvětlit), což se mi moc líbí. Stejně jako celá atmosféra tajemna a záhada, jejíž rozuzlení mě na konci příjemně překvapilo a lehké propojení mezi Příběhem mateřídoušky a Příběhem akvamarínu.

Postavy jsou krásně popsané a mnohovrstvé. Každá z nich je zajímavá a v průběhu příběhu postupně ukazují některé své skryté stránky nebo prochází vývojem, který je zcela adekvátní tomu, co prožily.

Příběh mateřídoušky tak můžu určitě doporučit. Ačkoli je mému srdci stále bližší autorčina předchozí kniha Příběh akvamarínu, tak tenhle příběh je z hlediska provedení ještě o trochu lepší.
Číst víc
4

Po dvaceti letech jsem se konečně vrátila k mé dávné lásce - čtení. Čtu knížky různých žánrů - romantické, krimi, thriller, fantasy...

Eva Francová
Ověřený zákazník
25.2.2024
Jelikož se Anna nepohodla s manželem, vydává se i s malým synem ke své matce, která bydlí v Horní Lomné. Zdědila tu i chalupu po své babičce, a právě tam najde malý pytlík se sušenou mateřídouškou. Díky ní se dostává k historii malé obce, ale hlavně se dozvídá více o své prababičce Věře.

Od autorky jsem si vždycky chtěla něco přečíst, ale zatím to nedopadlo. Až konečně Příběh mateřídoušky mě natolik nalákal, že jsem si knihu vybrala ke čtení. Už jen samotná obálka je velmi lákavá a jelikož miluji vše kolem bylinek, tak má volba byla o to jasnější.

Hned první stránky s prologem mě zaujaly natolik, že jsem se začetla a pak už jsem knihu nepustila z rukou, dokud jsem nebyla na konci (a to jsem původně chtěla do knihy jen nakouknout).

V příběhu se dozvíme spousty důležitých historických momentů z obce Horní Lomné i jejího okolí. Nelehké česko-polské soužití, které způsobilo nejednu šarvátku. Prožijeme zde období první i druhé světové války. Dozvíme se o školství, kdo mohl učit, jaké byly školy i jak je děti navštěvovaly. Je tu skvěle ukázáno postavení žen v tehdejší společnosti, kdy to rozhodně neměly jednoduché, ale díky odhodlání a silné vůli zvládly to, čemu se chtěly věnovat i přes nesouhlasné pohledy mužů.
Jsou tu ukázána silná rodinná pouta i síla mateřství, které dělá z ženy bojovnici a donutí ji udělat vše pro to, aby své děti ochránila.

Moc se mi v knize líbila právě ta historická linka, je z ní znát, jakou si autorka dala práci, aby zjistila všechna důležitá fakta, která do knihy skvěle zakomponovala. Je to silný příběh, plný emocí, nejednou se mi tlačily slzy do očí a já prožívala Věřin i Annin příběh společně s nimi.

Oproti tomu v lince ze současnosti jsem měla problém s hlavní hrdinkou, jejíž některé názory mi úplně neseděly a díky tomu mi její chování často vadilo. Beru to však, že to autorka pojala jako romantický prvek v knize a když vezmu celý příběh jako celek, tak se mi líbil.

Na konci knihy zjistíte, jak snadno od autorky získáte bonusové materiály, které jsou zajímavé a po dočtení knihy jsou příjemnou tečkou za celým příběhem.

Uvařte si bylinkový čaj a nechte se unést vůní mateřídoušky do míst, kam byste se jinak nepodívali…
Číst víc

Nakladatelství Motto

Číst víc

„Nepropadejte panice!“