Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Naše těla, jejich bojiště - Christina Lambová, Host, 2024

422 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Naše těla, jejich bojiště - Christina Lambová, Host, 2024
Naše těla, jejich bojiště - Christina Lambová, Host, 2024

Naše těla, jejich bojiště

Příběhy žen z války

Válka zasáhne každého. Obzvlášť krutě a tvrdě však dopadá na ty nejslabší a nejzranitelnější. A to nejen ve svých nepřímých důsledcích, ale naopak cíleně a s jasným záměrem... Číst víc

5,0 4 hodnocení
Nakladatel
Host, 2024
429 stran
6 hodin čtení

Válka zasáhne každého. Obzvlášť krutě a tvrdě však dopadá na ty nejslabší a nejzranitelnější. A to nejen ve svých nepřímých důsledcích, ale naopak cíleně a s jasným záměrem morálně a lidsky rozložit, zastrašit, ponížit, nebo... Číst víc

  • Brožovaná vazba
  • Čeština

422 Kč

Skladem 3 ks
Posíláme ihned

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Hora v moři - Ray Nayler, Host, 2024

Více o knize

Strhující reportáže o jedné z nejdrastičtějších válečných zbraní — sexu

Válka zasáhne každého. Obzvlášť krutě a tvrdě však dopadá na ty nejslabší a nejzranitelnější. A to nejen ve svých nepřímých důsledcích, ale naopak cíleně a s jasným záměrem morálně a lidsky rozložit, zastrašit, ponížit, nebo dokonce vyhladit celé části obyvatelstva. Řeč je o znásilnění a dalších formách sexuálního násilí, které armády, milice a teroristické skupiny celého světa využívají jako strategické zbraně.

Proslulá britská novinářka Christina Lamb pokrývá jako reportérka válečné konflikty už přes tři desetiletí. Zpovídala ženy, které „pro potěchu“ věznili Japonci během druhé světové války. Ženy, které zažily sexuální mučení argentinskou juntou v roce 1976. Ženy, které znásilňovali barmští vojáci během genocidy Rohingů v roce 2017. Ženy, které se dostaly do rukou Boko Haram či ISIS. Ženy, které dopadly válečné zločince z Bosny. Lamb v knize Naše těla, jejich bojiště vypráví příběhy hrůzy, utrpení i hrdinství a zároveň upozorňuje na často opomíjený, avšak o to strašnější aspekt války.
Číst víc
Originální název
Our Bodies, Their Battlefields
Počet stran
429
Vazba
brožovaná vazba
Rozměr
135×210 mm
Hmotnost
454 g
ISBN
9788027517435
Rok vydání
2024
Naše katalogové číslo
2098533
Jazyk
čeština
Překlad
Původ
Česko
Nakladatel
Host
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

4 hodnocení

4
0
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

26
Ověřený zákazník
30.3.2024
Ťažké, surové a depresívne čítanie.
Ťažké, surové a depresívne čítanie. Číra hrôza. Autorka hovorí priamo a bez obalu s obeťami vojnového sexuálneho násilia. Christina Lamb sa vydala do krajín, ktoré boli zmietané vojnou a hovorila priamo so svedkami i obeťami. Niekedy bola jediná, kto ich vypočul...Nepredstaviteľná bolesť, ktorú zažívajú ženy, na ktorých sa podpísali okrem násilného zásahu do telesnej a duševnej integrity aj hanba a odsúdenie (mnohokrát aj vlastnou rodinou, či komunitou). Mnohé majú vyhasnuté oči, doslova zomreli vo vnútri, no ich mená na žiadnom vojnovom pomníku nebudú... Znásilnenie využívajú bojujúce strany s cieľom ponížiť bezbranných, ukázať svoju moc, rozšíriť svoju DNA... a páchajú ho na ženách i deťoch bez rozdielu veku. (A áno, násilie sa nevyhlo ani mužom.) Plakala som, keď som čítala ich príbehy, hrozné je to čo i len čítať... A tá zúrivosť, bezmocnosť, čo tie netvory spravili bábätkám... Toľko utrpenia žien, dievčat a dokonca bábätiek v rôznych kútoch sveta, v súčastnosti aj v minulosti... od Rwandy, Nigérie, Konga, krajín bývalej Juhoslávie, Sýrie, Iraku, Bangladéša, Mjanmarska, Argentíny, Ukrajiny, násilie páchané členmi ruskej, či japonskej armády, kde ozbrojení muži používali (a stále používajú) znásilňovanie ako formu genocídy, etnického čistenia, vyhrážania, ponižovania a demonštrácie moci.
Niekto hovorí, že vražda je najväčší hriech, ale tým pádom to pre obeť skončí. Žiaľ, týmto spôsobom sa okrem tela, neuveriteľne doráňa aj duša a to utrpenie vie len málokto vytesniť. Už len kvôli úcte k obetiam je dôležité o tejto "vojnovej zbrani" hovoriť a konať, a najmä verejne odsúdiť a potrestať vinníkov. Lebo málokedy sú tieto zločiny vôbec zaznamenané a málokedy potrestané. Za vinných považujme aj tých, ktorí vinia obeť...

Ale je tu malé svetielko nádeje... lekár (Denis Mukwege), ktorý zachraňuje zranené deti, získal Nobelovu cenu mieru, či organizácie, ktoré pomáhajú obetiam.
--
P.S. Podobne píše aj Svetlana Alexijevič.
Číst víc
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Ověřený zákazník
20.2.2024
Silne náročné čítanie
Každá vojna pustoší, ničí a dopad má na všetkých. Tí najslabší a najzraniteľnejší sa vedia brániť najmenej alebo vôbec. Autorka v tejto knihe formou reportáží a rozhovorov s tými, ktorí prežili a vytrpeli si toho najviac, približuje ďalšiu vojnovú zbraň, a tou je sexuálne násilie. Príbehy znásilnených a mučených žien som musela čítať postupne, táto kniha sa nedá prečítať na jedno posedenie. Únosy dievčat a žien, z ktorých sa už mnohé domov nevrátili, prípadne boli odmietnuté vlastnými rodinami, ktoré ich dokonca obviňovali a nakoniec vyhnali z domu. Je toto normálne? Určite nie. Ale prečo sa toto všetko vo vojnách deje? Ide o ďalší spôsob vyhladenia komunít a ,,zasiatia lepšieho semena". Až mi z toho bolo zle. A to nebolo všetko. Násilie a vraždy sú prestúpené celou knihou, ale dozviete sa aj mnohé iné informácie. Autorka prináša výpovede ľudí z vojnou zmietanej Nigérie, Rwandy, Bosny a Hercegoviny, Sýrie a iných krajín.
Táto kniha nie je pre všetkých, pretože ide o veľmi ťaživé čítanie, ktoré vo vás vyvolá emócie ako hnev a smútok. Je ale potrebné o tejto téme písať, hovoriť, ale hlavne proti tomu konať - už len z úcty k tým ženám. A o mnohom sa ani nehovorí, autorka však spomína aj témy znásilnenia mužov, ale aj statočných zachrancov dievčat (jedným z nich je aj reálny včelár z Aleppa). Bolo to náročné čítanie, ale snáď niekde v diaľke už bliká to svetielko nádeje.
Číst víc

Recenze, kritiky

Budíček pro nás všechny. Příběhy těchto žen vás rozpláčou i rozzuří.
Amal Clooney, právnička a spisovatelka

Nakladatelství Host

Číst víc

„Měl celé mé srdce, a to od chvíle, kdy mi dovolil, abych samu sebe chránila, od chvíle, kdy se postavil vedle mě, a ne přede mě.“

Království těla a ohně - Jennifer L. Armentrout, Hang Le (ilustrátor), 2022
Království těla a ohně
Jennifer L. Armentrout, Hang Le (ilustrátor)