Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Pláňata
E-kniha

Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném, ale jinak úplně obyčejném... Číst víc

3,8 5 hodnocení
Nakladatel
Host, 2023
336 stran
5-6 hodin čtení

Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném, ale jinak úplně obyčejném domě. A kolem stejně tak... Číst víc

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

319 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Karin Lednická: Šikmý kostel: Třetí díl. Bílá vrána, 2024

Více o eknize

Román o dozrávání v přelomové době

Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném, ale jinak úplně obyčejném domě. A kolem stejně tak obyčejný, nehybný čas. Jenže zdání tu klame. Tiše se naplňuje chvíle, kdy starý režim dozrává k náhlému rozpadu. Pavlína, ústřední vypravěčka této vícehlasé prózy, svým dětským srdcem sdílí euforické iluze rodičů o jiném, lepším životě a promítá je na čisté stěny svých tajných přání a tužeb. Ty se ovšem netýkají jen tušené svobody a jejích lákadel, ale i vztahů. Zvlášť když dívka postupně začíná vnímat, že její rodina, v níž to „každý s každým myslí tak nějak dobře“, je jako pláň zarostlá křovisky neporozumění, komplexů a někdy i agresí. Chuť urvat si svůj ždibec štěstí a z toho plynoucí pokušení vykonávat moc je silnější než náročná cesta respektu a empatie. Na svět kolem i uvnitř jako by sedala veliká černá můra. Pavlína už dávno není školačka, ale pořád se jí nedaří vstoupit do dospělého života bez neustálého klopýtání. Může vůbec člověk změnit a opustit svůj malý svět? Zmizí snad tíha s milosrdnou tmou? Anebo naopak s příchodem nějaké větší záře?
Číst víc
Počet stran
336
Rok vydání
2023
Naše katalogové číslo
2204535
Styl
historický
Jazyk
čeština
Původ
Česko
Nakladatel
Host
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

3,8 / 5

5 hodnocení

1
2
2
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

Jana Ortová
Ověřený nákup
24.1.2024
Dokonalé čítanie
Dvořáková opäť nesklamala. Výborné čítanie obzvlášť pre ženy, ktoré obdobie prelomu 80. a 90. rokov majú v pamäti. Vyvoláva nostalgiu (pozitívnu aj negatívnu), do postáv sa dá výborne vcítiť. Milujem schopnosť P. Dvořákovej (ale aj A. Mornštajnovej a P. Soukupovej) vtiahnuť čitateľa do myšlienkových pochodov a emočných rozpoložení postáv tak, že v jednej chvíli sa na niekoho priam hneváte a vzápätí po opise jeho uhla pohľadu nachádzate porozumenie.
Túto knižku vrelo odporúčam rovnako ako aj ostatné od uvedenej spisovateľky (resp. všetkých troch, ktoré som spomenula v recenzii).
Číst víc
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Ověřený zákazník
18.10.2023
Milé prekvapenie
Tri uhly pohľadu - dospievajúca a neskôr dospelá Pavlína, jej matka a otec. Miestami som sa našla. Tiež som mala sny a plány, len nájsť tú správnu cestu je niekedy ťažké. A ešte ťažšie je po nej vykročiť. Strach mnohých drží na mieste, tak ako aj Pavlínini rodičia nechceli so svojím životom nič spraviť. I keď im možno nebolo dobre, klamali samých seba a utápali sa v ľútosti. Lenže divoký strom sa nepýta, či môže vyklíčiť a rásť, tak ani Pavlína sa nepýtala. Roky zotrvávania na mieste dokázala premôcť a spravila krok vpred, ktorý ju vzal za svojimi snami. Ja tiež stále kráčam, niekedy odbočím, ale ak niečo chcem, radšej to skúsim, než aby som neskôr ľutovala, že som to aspoň nevyskúšala.
Autorka prevádza čitateľa príbehom obyčajnej rodiny, dospievania, prvých lások, vzťahov, smrti a smútku. Všetko to počnúc rokom 1985, aby príbeh uzavrela rokom 2020. Nosnou témou sú plynutie času a schopnosť uchopiť ho a využiť vo svoj prospech. Na pozadí socíku, revolúcie a nových časov sa odohráva viacerým čitateľom známy príbeh, v ktorom vás možno všetko nenadchne, ale niečo zas chytí za srdce. Ja som si túto knihu prečítala v správny čas a musím uznať, že je pre mňa milým prekvapením. 9*/10*
Číst víc

Petra Dvořáková

Číst víc

Nakladatelství Host

Číst víc

„Stačí dobré srdce, a budeš krásný, kdybys měl tvář třeba jako uhel černou. Zlé srdce zohyzdí sebekrásnější obličej ještě víc, než kdyby byl od přírody nehezký.“

Na Větrné hůrce - Emily Brontë, 2018
Na Větrné hůrce
Emily Brontë