Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Mladík + Událost
E-kniha

Věřím, že každý zážitek, ať už je jakékoli povahy, má nezadatelné právo být zaznamenán. Kniha představuje dva texty nositelky Nobelovy ceny Annie Ernauxové. Mladík je... Číst víc

5,0 4 hodnocení
Nakladatel
Host
104 stran
1-2 hodiny čtení

Věřím, že každý zážitek, ať už je jakékoli povahy, má nezadatelné právo být zaznamenán. Kniha představuje dva texty nositelky Nobelovy ceny Annie Ernauxové. Mladík je vyprávěním padesátileté spisovatelky ... Číst víc

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

199 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Více o eknize

Věřím, že každý zážitek, ať už je jakékoli povahy, má nezadatelné právo být zaznamenán.

Kniha představuje dva texty nositelky Nobelovy ceny Annie Ernauxové. Mladík je vyprávěním padesátileté spisovatelky o vášnivém milostném vzplanutí k muži, který je o třicet let mladší než ona. Vztah v ní vyvolává vzpomínky na vlastní mládí a zároveň pocity, jako by se nacházela mimo čas, nestárla nebo žila svůj život pozpátku.

Druhým textem, Událostí, se autorka vrací do roku 1963, ke svým deníkovým zápiskům; tehdy ve svých třiadvaceti letech — jako svobodná žena — zjistila, že je těhotná. Začne ji sžírat stud: chápe, že těhotenství by ji i její rodinu společensky zničilo, a zároveň ví, že si dítě nemůže nechat. Ve Francii, kde je potrat zakázaný, se marně snaží potratit za pomocí pletací jehlice. Ve strachu a zoufalství nakonec vyhledá potratáře a skončí na pohotovosti v nemocnici, kde málem přijde o život. V textu, který vznikl o čtyřicet let později, se Ernauxová dotýká traumatu, jež nikdy nepřekonala.
Číst víc
Originální název
Le jeune homme + L'événement
Počet stran
104
Naše katalogové číslo
2268443
Jazyk
čeština
Překlad
Původ
Francie
Nakladatel
Host
Pro koho
pro dospělé
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

4 hodnocení

4
0
0
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Recenze od Martinusáků

Učme sa od Annie a svet bude lepším.

Odkedy som čítala Paměť dívky, vravím si, že Annie ma učí žiť.

Descartes si môže byť istý tým, že je; pre mňa je zase pevné a večné, že milujem (tvorbu) Annie Ernaux. Celou sebou.

Som šťastná, že sa nachádzam niekde, kde môžem byť (s) ňou. Tak zriedkavo sa stane, že ani nestihem zaujať kritický postoj ku knihe - nedostanem inú možnosť než sa zamilovať. A ani nie zamilovať sa. Nejde o citové vzplanutie. Je to vznešená láska, láska z úcty, nielen z príťažlivosti. Moja láska k Annie je nevyhnutnosťou, navždy nepominuteľnou všadeprítomnosťou.

Nebyť kapitalizmu, v tomto momente sa začínam učiť po francúzsky vo viere, že sa s ňou raz budem môcť pozhovárať a prečítať si Ernauxovej slová presne tak, ako ich položila ona sama. Nedotknuté a sväté.

Život v obrazoch, život v slovách, život v perfekte. A pritom tak kurevsky ďaleko od toho, aby bol perfektný.

Môj život sa delí na pred a po Ernaux. Ak nejaký pred ňou vôbec bol. Annie ma spravila, vytvorila. Bez nej som ničím.

Annie Ernaux je zásadná. Exaktne a účelne radikálna. Ticho dominantná.

Annie ma učí žiť. A myslím, že aj písať.

Charles Bukowski sa vyjadril, že správna literárna tvorba to je, nie keď si človek vyberie písanie, ale keď si písanie vyberie jeho. To je prípad Annie Ernaux.
To je definícia jej existenie.
Písanie.
A ja jej závidím.

PS: Marek, to o francúzštine si nikdy nečítal. #všetkozapriem

Číst víc

Čtenářské recenze

39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Ověřený zákazník
5.1.2024
Silné príbehy
Prvou poviedkou v tejto útlej výpovednej knihe držiteľky Nobelovej ceny za literatúru je jej príbeh milostného vzťahu s mužom mladším skoro o tridsať rokov. Vďaka tomu ,,úletu" sa cítila inak, uvedomovala si svoju ženskosť a utvrdzovala sa v mnohom ohľadom vzťahov. Týmto odhalením vlastnej duše a srdca išla s kožou na trh, a i keď vo mne miestami vzbudzovala pocit utrápenej/ubitej ženy, myslím si, že viacerým ženám tento jej príbeh pomohol alebo pomôže. Veď prečo by malo byť normálne len to, ak má starší muž po boku mladšiu ženu? Môže to byť aj naopak, no nie? A koniec koncov, jej to pomohlo v ďalšom písaní.
Príbeh Udalosť je veľmi silný, pretože autorka píše o svojej veľkej traume z vysokoškolských čias, kedy nechcene otehotnela a rozhodla sa podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva. Lenže interupcia bola protizákonná, lekári to odmietali vykonávať zo strachu pred zatknutím, a tak sa ženy i dievčatá uchyľovali k anjeličkárkam. Beznádej, panika, zúfalstvo a vidina straty vlastnej budúcnosti dohnali mladú Annie k jednej takej žene, pričom i sama skúšala všetko možné, aby potratila. Častokrát ale text vzbudzujúci morbídnosť udrie klinec po hlavičke a autorka trefne vyjadrí pocity, myšlienky i situácie, v ktorých sa ocitli mnohé ženy, nielen ona. Nakoniec vďaka vypísaniu sa zo svojich pocitov nájde zmierenie samej so sebou.
Skvelá, silná, trefná a emotívna je táto kniha a autorka právom získala viacero ocenení.
Číst víc

Nakladatelství Host

Číst víc

„Každé rozhodnutí má svůj příběh, spousta okamžiků našeho života se tísní někde v koutě a čeká na své vyústění a vyústění nakonec přijde.“