Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Usedlost
E-kniha

Usedlost se odehrává na jednom místě, ale v různých dobách. Začíná v současnosti – žena, která odlehlé rodinné stavení s pozemky právě zdědila, k nim nemá příliš silný vztah,... Číst víc

5,0 1 hodnocení
Nakladatel
Argo, 2024
344 stran
5-6 hodin čtení

Usedlost se odehrává na jednom místě, ale v různých dobách. Začíná v současnosti – žena, která odlehlé rodinné stavení s pozemky právě zdědila, k nim nemá příliš silný vztah, připadá si tam cizí... Číst víc

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

342 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Karin Lednická: Šikmý kostel: Třetí díl. Bílá vrána, 2024

Více o eknize

Usedlost se odehrává na jednom místě, ale v různých dobách. Začíná v současnosti – žena, která odlehlé rodinné stavení s pozemky právě zdědila, k nim nemá příliš silný vztah, připadá si tam cizí. Ale jak chodí po vsi a zařizuje vše potřebné, na každém kroku ji někdo poznává. Jako by ji poznávala snad i samotná země. Pochází zkrátka odsud, z místa, kam v 17. století přišel vysloužilý voják Matts, založil první políčko a svázal svůj život se zdejšími tajemnými lesy a močály.
Přes čtyři století sledujeme osudy jedné rodiny na jednom místě, ale není to tradiční kronika – Usedlost mluví mnoha hlasy, každý je naprosto originální, má svůj rytmus a poetiku. A nevyprávějí jen lidé: stejnou důležitost může mít i chleba, kámen, ptáci nebo rostliny. Kořeny lidí a lesa se proplétají v hlubinách země.
Román připomíná, odkud jsme přišli, a vybízí k úvahám o tom, co po sobě zanecháme budoucím pokolením.

Usedlost, první román Marii Turtschaninoff pro dospělé, byl oceněn prestižní švédskou literární cenou YLE 2022. Tato cena je každoročně udělována nejlepší finsko-švédské knize roku v rámci Helsinského knižního veletrhu a je považována za jedno z nejvýznamnějších ocenění pro finsko-švédské autory.
Číst víc
Originální název
Arvejord
Počet stran
344
Rok vydání
2024
Naše katalogové číslo
2455351
Styl
historický
Jazyk
čeština
Překlad
Původ
Finsko
Nakladatel
Argo
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

1 hodnocení

1
0
0
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

16.3.2024
zaujímavý román o jednej rodine v priebehu niekoľkých storočí
Tento příspěvek prozrazuje důležité momenty děje, proto je skrytý, abychom vám nepokazili zážitek ze čtení.
Román Usedlost je dielom fínskej spisovateľky Marie Turtschaninoff, ktorá píše po švédsky a odohráva sa v oblasti Pohjanmaa na západe Fínska.
Je to viac generačný román, ktorý popisuje príbeh jednej rodiny naprieč niekoľkými storočiami a odohráva sa na jednom mieste. Tamojší obyvatelia žijú ďaleko od ľudí a sú spätí s prírodou, ktorá prestupuje aj ich pozemkami, na ktorých sa rozkladá mohutný les, mokrade a vyskytuje sa tam bohatá fauna a flóra.
Okrem rodinnej histórie rodiny sa na pozadí jednotlivých príbehov odohrávajú veľké historické udalosti, ktoré formovali Fínsko.

Odporúčam každému, kto má rád rodinné ságy o obyčajných ľuďoch.
Číst víc

Nakladatelství Argo

Číst víc

„Ať člověk utíká, jak chce, sobě samému neunikne. Je to jako se stínem. Pořád se vás to drží.“

Po otřesech - Haruki Murakami, 2010
Po otřesech
Haruki Murakami