Píseň L. - Veronika Opatřilová, Prostor, 2024
Toulavý autobus - John Steinbeck, Alpress, 2003

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Toulavý autobus - John Steinbeck, Alpress, 2003
Toulavý autobus - John Steinbeck, Alpress, 2003

Toulavý autobus

Edice: Klokan - ALPRESS - Jazyk: CZ - Vazba: Pevná s přebalem lesklá - 292 str. - ISBN: 80-7218-939-5 - Kniha Číst víc

4,4 7 hodnocení
Nakladatel
Alpress, 2003
Počet stran
0

Edice: Klokan - ALPRESS - Jazyk: CZ - Vazba: Pevná s přebalem lesklá - 292 str. - ISBN: 80-7218-939-5 - Kniha Číst víc

Naši skřítci o tomto titulu zatím nemají víc informací, ale jakmile je získáme, tuto stránku doplníme.
  • Kniha
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Další knižní vydání
Toulavý autobus - John Steinbeck, Paseka, 2001
Pevná vazba
Čeština, 2001
Vyprodané

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Noční dům - Jo Nesbo, Kniha Zlín, 2024

Více o knize

Skupina velkoměstských turistů vystoupí z autokaru Na křižovatce rebelantů. Zdánlivě zde řidič zastavil jen aby jim pomohl načerpat duševní síly, a zatím se tu v celé nahotě projeví zmrzačené, plytké charaktery pasažérů, ať už to je číšnice Norma, bezduchý Pitchard a jeho frigidní žena, mladá dívka Mildred či agent Juana Chic ...
Číst víc
ISBN
8072189395
Rok vydání
2003
Naše katalogové číslo
471069
Jazyk
čeština
Nakladatel
Alpress
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,4 / 5

7 hodnocení

4
2
1
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

8.6.2014
Názor čtenáře
Nositel Nobelovy ceny za literaturu (1962) nebyl jen pozoruhodným mistrem slova, ale i velice dobrým pozorovatelem lidí. V téhle knize se to odráží nejvíc ze všech tří, co jsem od něj přečetla. Toulavý autobus tímhle předčil dokonce O myších a lidech. Jestli je tahle knížka něčím jedinečná, jsou to rozhodně ty do detailu propracované charaktery jednotlivých postav. Je velká škoda, že právě tahle patří mezi ty méně známá Steinbeckova díla.

Zatímco Na východ od ráje a Neznámému bohu jsou knihy s epickou šíří odehrávající se třeba i v několika pokoleních, Toulavý autobus je mnohem skromnější dílko, které zabírá jen dva dny v životě pestré skupinky lidí cestujících ve starém rozviklaném autobusu. Rodina Pritchardových - útlocitná Bernice, suchopárný Elliot a intelektuálka Mildred - jedou na dovolenou do Mexika, šprýmař s pohnutou minulostí Ernest cestuje za prací, svůdná Camille a nešťastnice Norma chtějí začít nový život v L.A., skuhravý Van Brunt se potřebuje dostat včas k soudu. Všechny je veze Juan Chicoy, bezstarostný a přitažlivý řidič a majitel bufetu, kde ovšem vládne jeho kyselá manželka Alice. Partu uzavírá jeho pomocník, zamindrákovaný Kit alias Beďar.

Nečekaná průtrž mračen způsobí, že tyhle různorodé postavičky spolu musí strávit víc času, než by jim bylo milé. A jak už to tak bývá, začínají postupně na povrch vyplouvat potlačované emoce: hádky, nářky, výčitky, ale na druhou stranu i pocity nespoutané radosti a štěstí. Vztahy mezi cestujícími se čím dál tím víc komplikují a najevo vycházejí utajované a leckdy velmi nepříjemné pravdy.

Steinbeck je opravdu psychologickým mágem. S každým hrdinou si vyhrál, nikoho nezanedbal. Opravdu těžko se mezi nimi vybírá, kdo je nejsympatičtější, protože každému autor nadělil nejen klady, ale celou horu záporů - asi tak, jak je to skoro u každého obyčejného člověka. Na první pohled vidíte solidního, konzervativního pána, ale po bližším seznámení zjistíte, že je to zakomplexovaný chudák, který jen kouká, kde by si pro sebe urval něco navíc. Tou nejzdařilejší (i když rozhodně ne nejsympatičtější) postavou vyhlašuji Bernice Pritchardovou, povoláním ženu v domácnosti, která byla se svými drobnými obsesemi pro mě nejzajímavější.
Číst víc

John Steinbeck

Číst víc

„Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, zůstává očím neviditelné.“

Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry, 2022
Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry