Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Helgoland
E-kniha

O vzniku a smyslu kvantové teorie

Známý soudobý teoretický fyzik a nadšený popularizátor vědy Carlo Rovelli se ve své knize zaměřuje na zrod a interpretaci snad nejpozoruhodnější fyzikální teorie všech dob -... Číst víc

4,6 5 hodnocení
Nakladatel
Dokořán
192 stran
3-4 hodiny čtení

Známý soudobý teoretický fyzik a nadšený popularizátor vědy Carlo Rovelli se ve své knize zaměřuje na zrod a interpretaci snad nejpozoruhodnější fyzikální teorie všech dob - kvantové mechaniky. Její základy položil Werner Heisenberg n Číst víc

  • PDF
  • Čeština

199 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?
Další e-knižní vydání
Helgoland - Carlo Rovelli, Tatran, 2022
PDF EPUB MOBI
Slovenština, 2022
Ihned ke stažení

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Více o eknize

Známý soudobý teoretický fyzik a nadšený popularizátor vědy Carlo Rovelli se ve své knize zaměřuje na zrod a interpretaci snad nejpozoruhodnější fyzikální teorie všech dob - kvantové mechaniky. Její základy položil Werner Heisenberg na odloučeném ostrově Helgoland v polovině 20. let minulého století a poznatky teorie se dodnes vymykají našim zažitým představám o fungování fyzikálního světa. Vědci se snažili vypořádat s podivuhodností kvantové mechaniky různými způsoby, například zaváděním nekonečného množství paralelních vesmírů, skrytých proměnných nebo předpovídáním dosud nepozorovaných fyzikálních mechanismů. Ani s jedním z těchto řešení se však Rovelli neztotožňuje a tvrdí, že k pochopení teorie je nutné opustit myšlenkové mantinely klasické fyziky a zásadně proměnit způsob, jakým nahlížíme na realitu a naše místo v ní. Rovelli znovu dokazuje, že dokáže poutavě, napínavě a srozumitelně líčit složitá témata pohybující se na pomezí fyziky a filozofie.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.
Číst víc
Originální název
Helgoland
Počet stran
192
Naše katalogové číslo
2333847
Jazyk
čeština
Překlad
Původ
Itálie
Nakladatel
Dokořán
Pro koho
pro náročné
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,6 / 5

5 hodnocení

4
0
1
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

36
Ověřený zákazník
2.11.2022
Ja som nikdy nebola nadšencom do fyziky, hnusila sa mi už od základnej školy, no paradoxne publikácie od známych priekopníkov vo fyzike vyhľadávam neustále a nemôžem si nechať ujsť žiaden dobrý preklad (na originál sa veľmi nehrniem, takú úroveň angličtiny asi nikdy mať nebudem). Helgoland je napísaný ešte pútavejšie ako na prvý pohľad vyzerá.

To mám práve na týchto knihách najradšej, nielenže vás niečo naučia úplne nenásilnou, nevtieravou formou plnou zábavných príkladov, užitočných odbočiek, nepriestrelných argumentov, ešte sa od nich aj nedokážete odtrhnúť. Carlo Rovelli si dal skutočne záležať na tom, aby jeho výklad pochopili aj tí, čo majú ozaj len štipku vedeckých základov, čoho skvelým dôkazom je napríklad to, že dokázal vysvetliť kvantovú teóriu aj mne (pričom mne doteraz robia problémy zlomky, nie ešte vyššia matematika). Podarilo sa mu to pomocou jednoduchých nákresov perfektne doplňujúcich už aj tak konzistentný text.

Bolo naozaj citeľné, že autorovi úprimne záleží na tom, aby mu jeho čitatelia porozumeli, veľmi šikovne sa do každého jedného vcítil, akoby presne vedel, čo na koho funguje, a vysvetlil kvantovú teóriu do najmenších detailov, no zároveň vynechal to, čo pokladal za nepodstatné.

Preto ak máte chuť doplniť svoje vedomosti alebo si ich nebodaj vybudovať od základov, Helgoland vám tak akurát sadne.
Číst víc

Nakladatelství Dokořán

Číst víc

„Když najdeš lásku, držíš se jí. Popadneš ji oběma rukama a uděláš, co můžeš, abys ji nepustila. Nejde se k ní otočit zády a předpokládat, že na tebe bude čekat, kdes ji nechala, dokud na ni nebudeš připravená.“

9. listopad - Colleen Hoover, 2021
9. listopad
Colleen Hoover