Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Deník Ruth Maier - Jan Erik Vold, Edika, 2021

298 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma

Deník Ruth Maier

Na základě osmi sešitů deníku a padesátky dopisů stvořil JAN ERIK VOLD strhující životní příběh, který je nejucelenějším literárním dokumentem, jaký v Norsku existuje o židovské... Číst víc

4,0 1 hodnocení
Věk
14+
Nakladatel
Edika, 2021
420 stran
6 hodin čtení

Na základě osmi sešitů deníku a padesátky dopisů stvořil JAN ERIK VOLD strhující životní příběh, který je nejucelenějším literárním dokumentem, jaký v Norsku existuje o židovské osobě za druhé světové války... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština

298 Kč

Skladem 3 ks
Posíláme ihned

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Lovec čertů - Juraj Červenák, Argo, 2024

Více o knize

Každodenní život židovské dívky v Evropě pod nadvládou nacistů

Ruth Maier se narodila ve Vídni v roce 1920 do asimilované židovské rodiny. Otec pocházel z moravských Žarošic, kde Ruth a její sestra Judith trávily v rodinném kruhu letní prázdniny. V deníku o tom v červenci 1936 píše: „Jsme teď v Žarošicích. Je tu překrásně. Mám Žarošice raději než Vídeň. Cítím se tady doma. Budu psát. Teď se musím dívat. A nasávat do sebe všechnu tu krásu. Po návratu do školy to využiju a budu z toho žít. Jako velbloud z tukových zásob.“ Po tzv. Křišťálové noci, kterou ve Vídni prožívá v předvečer svých 18. narozenin, hledá útočiště v Norsku. 26. listopadu 1942 byla při masovém zatýkání Židů v Oslo zatčena a poslána do Osvětimi. Deník si začala psát jako dvanáctiletá školačka. Její důvěrná přítelkyně Gunvor Hofmo zápisky schraňovala padesát let. Dopisy, které Ruth Maierová odeslala z Norska, uchovala její sestra Judith v Anglii. Na základě osmi sešitů deníku a padesátky dopisů stvořil JAN ERIK VOLD strhující životní příběh, který je nejucelenějším literárním dokumentem, jaký v Norsku existuje o židovské osobě za druhé světové války.

Deník Ruth Maier při vydání v roce 2007 značnou pozornost a práva k němu se prodala do jedenácti zemí. Česko je nyní dvanáctou zemí, kde překlad norského originálu vychází.

Číst víc
Originální název
Ruth Maiers dagbok: en jd̜isk flyktning i Norge
Počet stran
420
Vazba
pevná vazba
Rozměr
135×205 mm
Hmotnost
585 g
ISBN
9788026615958
Rok vydání
2021
Věkové doporučení
14+
Naše katalogové číslo
814229
Styl
životopisný, válečný, historický
Jazyk
čeština
Překlad
Nakladatel
Edika
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Kupte společně
Deník Ruth Maier - Jan Erik Vold, Edika, 2021
Jediná žena v miestnosti - Marie Benedict, Lindeni, 2020
675 Kč

Hodnocení

4,0 / 5

1 hodnocení

0
1
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

4

Po dvaceti letech jsem se konečně vrátila k mé dávné lásce - čtení. Čtu knížky různých žánrů - romantické, krimi, thriller, fantasy...

Eva Francová
Ověřený zákazník
16.1.2022
Příběh Ruth, židovské dívky. Tato kniha je soubor jejích deníků a dopisů, které napsala během druhé světové války. Narodila se v roce 1920 ve Vídni, během války se dostává do Norska, kde zůstává sama, bez rodiny. Osudný je jí 26. listopad 1942, kdy je zatčena a poslána do Osvětimi.

Díky jejím deníkům ji dobře poznáváme od malé slečny až po dospělost. Vidíme tu, co se jí honilo hlavou, co pro ni bylo, v jakém období, důležité. Jak se vyvíjela, jak se měnily její myšlenky a pocity. Porovnání bezstarostného života během dospívání, s životem během druhé světové války, bylo opravdu až děsivé.

Opět si člověk při čtení uvědomí, jak hrozná doba to byla. Ta nenávist a agrese vůči Židům, kteří s tím nemohli vůbec nic udělat. Je to nepředstavitelná bezmoc a opravdu smutné čtení.

V této knize nečekejte informace o válce, ale hlavně osobní myšlenky Ruth, jak se cítila a kam až může člověka dohnat život, když je sám a netuší, co bude dál.

Na zápiscích je znát, že měla Ruth literární talent. Používá zde krásné věty, zajímavé úvahy, skvěle je tu vykreslena atmosféra té doby. Celkově se mi to dobře četlo. Kniha je navíc doplněna fotografiemi a zároveň i ilustracemi přímo od Ruth.

Nečekejte žádnou velkou akci, ale pomalé přemýšlení nad životem, nad válkou, nad aktuální situací. Mám ráda knihy podle skutečných událostí, tady to již více skutečné být nemůže.

Smutný příběh z doby, na kterou bychom neměli zapomínat.
Číst víc

Recenze, kritiky

Jedinečný objev. Píše zde osoba pronásledovaná; v žádném případě z perspektivy oběti, zde píše osoba vysoce nadaná, hladová po životě a vědění.
Die Zeit

Její poslední deník, který dopsala dva dny po svých 22. narozeninách, nese nápis: ‚Nepálit!‘ Z dnešního pohledu můžeme být vděční za to, že se neproměnil v popel, neboť jde o lidské svědectví doby.
The Independent www.maierfamily.eu

Nakladatelství Edika

Číst víc
Kupte společně
Deník Ruth Maier - Jan Erik Vold, Edika, 2021
Jediná žena v miestnosti - Marie Benedict, Lindeni, 2020
675 Kč

„Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizarnějšího a nevysvětlitelnějšího. Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se to stalo.“