Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Tělo ve středověké kultuře - Jacques Le Goff, Nicolas Truong, Vyšehrad, 2006

160 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Tělo ve středověké kultuře - Jacques Le Goff, Nicolas Truong, Vyšehrad, 2006
Tělo ve středověké kultuře - Jacques Le Goff, Nicolas Truong, Vyšehrad, 2006

Tělo ve středověké kultuře

Další z prací proslulého francouzského medievalisty je věnována atraktivnímu tématu těla a tělesnosti v dějinách středověké kultury... Číst víc

4,7 11 hodnocení
Nakladatel
Vyšehrad, 2006
Počet stran
155

Další z prací proslulého francouzského medievalisty je věnována atraktivnímu tématu těla a tělesnosti v dějinách středověké kultury... Číst víc

  • Pevná vazba s přebalem
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

400 - Snídaně, brunch, kafe - Lukáš Hejlík, Došel karamel, 2024

Více o knize

Další z prací proslulého francouzského medievalisty je věnována atraktivnímu tématu těla a tělesnosti v dějinách středověké kultury.

Ke spolupráci si Le Goff tentokrát přizval novináře a editora N. Truonga. V centru zájmu autorů je tělo se všemi svými funkcemi – sexualitou, zdravím a nemocí, smrtí a umíráním.

Postupně se seznamujeme s napětím mezi odříkáním půstu a nevázaností karnevalu, s hodnotou dětství i stáří v očích středověké společnosti, metodami středověké medicíny, nahlédnout můžeme do tajů středověké kuchyně.

Le Goffově pozornosti neuniknou ani bizarní detaily, dokreslující plastický obraz imaginace člověka středověku – svět středověkých monster, či naopak „sportovní“ výkony středověkého člověka.

Závěrečná část knihy seznamuje s funkcí a významem metafory těla v myšlení a sociální struktuře středověku, éry, v níž je lidské tělo obrazem světa, mikrokosmem.

Překlad: Věra Dvořáková

Z obsahu:

Historie jednoho zapomnění
Půst a masopust: Dynamika Západu
Život a smrt ve středověku
Civilizovat tělo
Tělo jako metafora
Dějiny pomalého rytmu
Číst víc

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,7 / 5

11 hodnocení

10
0
0
1
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

4.5.2020
Musím uznať na margo našich českých susedov, že vedia, aké knihy prekladať. Majú neporovnateľne viac prekladov tohoto francúzskeho medievalistu ako my u nás. Le Goff opäť nesklamal a svojou históriou každodennosti opäť ukázal novú stránku historie, čím sa vo svojej dobe odklonil od istého kurzu bádanie vtedajších historikov.
Telo v stredovekej kultúre jednoducho, vec a zaujímavo zachytáva pôst a karneval v stredoveku. Okrem toho zachytáva aj vnímanie staroby, detstva, športu či zdravia tela dobovou spoločnosťou.
Pútava kniha, ktorá istým spôsobom aj búra mýty v spoločnosti a nemala by chýbať v knižnici žiadneho historika s vášňou pre stredoveký svet.
Le Goffovi sa nedá dať nič iné ako 5 hviez. :)
Číst víc
Zdeni
Ověřený nákup
7.7.2010
Názor čitateľa
úžasne zaujímavá kniha, odporúčam...rozhodne ma inšpirovala venovať sa téme naďalej, ale je vhodná aj ako oddychové čítanie pre tých, ktorí si chcú rozšíriť obzor, nielen sa pobaviť. Číst víc

„Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, zůstává očím neviditelné.“

Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry, 2022
Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry