Zlaté piesne Púchovskej doliny - Imrich Tatiersky, Matica slovenská, 2018

368 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Zlaté piesne Púchovskej doliny - Imrich Tatiersky, Matica slovenská, 2018
Zlaté piesne Púchovskej doliny - Imrich Tatiersky, Matica slovenská, 2018

Zlaté piesne Púchovskej doliny

Duchovné poklady tradičnej kultúry Púchovskej doliny, ktoré sa nám zachovali v piesňach, tancoch, hrách, krojoch, sprítomňuje syn folkloristu Jozefa Tatierskeho, ktorý sa spolu... Číst víc

1,0 1 hodnocení
Nakladatel
Matica slovenská, 2018
Počet stran
528

Duchovné poklady tradičnej kultúry Púchovskej doliny, ktoré sa nám zachovali v piesňach, tancoch, hrách, krojoch, sprítomňuje syn folkloristu Jozefa Tatierskeho, ktorý sa spolu s Jánom Gerykom a ďalšími bádateľmi zaslúžil o... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Slovenština

368 Kč

Vydavatelem doporučená cena: 519 Kč
U dodavatele > 5 ks
Posíláme do 4 – 5 dnů

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Zlaté piesne Púchovskej doliny - Imrich Tatiersky, Matica slovenská, 2018
368 Kč

Více o knize

Duchovné poklady tradičnej kultúry Púchovskej doliny, ktoré sa nám zachovali v piesňach, tancoch, hrách, krojoch, sprítomňuje syn folkloristu Jozefa Tatierskeho, ktorý sa spolu s Jánom Gerykom a ďalšími bádateľmi zaslúžil o zdokumentovanie týchto tradičných pokladov. Podáva notové zápisy a texty viac ako 400 piesní, informácie o ich povahe, variantoch, zdrojoch, akordové značky, zápisy hier, zvykoslovia, informácie o dejinách folklóru v Púchovskej doline a unikátny obrazový materiál.

Kniha obsahuje aj CD s digitálnymi audiozáznamami melódií. Je jedinečnou pomôckou pre záujemcov o folklór a tradičnú kultúru a cenným prameňom pre bádateľov.

Číst víc

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

1,0 / 5

1 hodnocení

0
0
0
0
1

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

Mária Štefániková
Neověřený nákup
22.6.2019
Ach jaj
Je to rozsiahle dielo. Polovicu piesní prevzal pán Tatiersky zo spevníkov Jána Geryka. (Len pre zaujímavosť, niektoré notové zápisy sú zaznamenané v druhom hlase.) To je v poriadku. Problém je so zápismi piesní od samotného pána Tatierskeho. Je tu veľa toho, čo by sa dalo kritizovať. Pán Tatiersky asi celkom nepochopilpodstatu piesne, ako dedičstva našej kultúry. Každopádne, okrem iného, sú tu dve dosť závažné pochybenia.
Pri zápisoch piesní v rohoch strán sú uvedení interpréti, ktorí mu pieseň predniesli. Všade je pri nich použitá skratka FS. To znamená folklórny súbor. Lenže drvivá väčšina z nich súčlenmi folklórnych skupín, čiže FSk. Medzi FS a FSk je rozdiel a v komunite folklóristov si na to dosť potrpíme. (Človek môže byť členom FS aj FSk, ale keď je na pódiu, musí byť jasné, koho reprezentuje.) Vedomosť o tom, aký je rozdiel medzi skupinou a súborom je určitým ukazovateľom, či to dotyčná osoba myslí s folklórom vážne, alebo sa len na niečo nešikovne hrá.
Ešte väčším problémom je ale pieseň Púchovská dolina na str. 322 - 323. Táto pieseň totižto nieje ľudová, ale autorská. Konkrétne má dvoch autorov. Sú nimi Milan Mičkalík (z obce Vydrná) a Ján Štefánik (z obce Lúky p.M.). Pán Tatiersky uviedol skomoleninu mena jedného a úplne vypustil druhého. To je dosť veľké pochybenie.
Nuž, táto publikácia nedosahuje takú úroveň, akú si téma ľudových piesní zaslúži.
Číst víc

„Být odvážný neznamená to, že se nebojíte. Být odvážný znamená, že se bojíte, opravdu se bojíte, a stejně uděláte to, co je správné.“

Koralina - Neil Gaiman, 2014
Koralina
Neil Gaiman