Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Bono o Bonovi - Michka Assayas, Portál, 2005

385 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Bono o Bonovi - Michka Assayas, Portál, 2005
Bono o Bonovi - Michka Assayas, Portál, 2005

Bono o Bonovi

V knižním rozhovoru se ze svých životních postojů vyznává frontman skupiny U2 a známý aktivista, který se vytrvale zasazuje o pomoc hladovějícím v Africe, Bono, vlastním jménem... Číst víc

4,9 27 hodnocení
Nakladatel
Portál, 2005
317 stran
4-5 hodin čtení

V knižním rozhovoru se ze svých životních postojů vyznává frontman skupiny U2 a známý aktivista, který se vytrvale zasazuje o pomoc hladovějícím v Africe, Bono, vlastním jménem Paul David Hewson... Číst víc

  • Pevná vazba s přebalem
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Hora v moři - Ray Nayler, Host, 2024

Více o knize

V knižním rozhovoru se ze svých životních postojů vyznává frontman skupiny U2 a známý aktivista, který se vytrvale zasazuje o pomoc hladovějícím v Africe, Bono, vlastním jménem Paul David Hewson.

Otázky zabývající se Bonovým soukromím, stejně jako setkáním s papežem Janem Pavlem II. nebo Georgem Bushem, otázky týkající se úspěchů i propadáků skupiny U2, filozofie, náboženství, politiky, ale i lásky a naděje kladl francouzský novinář Michka Assayas, který s Bonem udržuje přátelství už dvacet pět let.

Knižní interview Bono o Bonovi, které vznikalo v průběhu let 2002-2005 v Dublinu, Paříži, Boloni a na francouzské Riviéře, nabídl Assayasovi Bono sám v červenci 2001 po jednom koncertě v pařížském Palais Omnisports de Bercy.

Kniha se stala ve Velké Británii a ve Spojených státech brzy po vydání bestsellerem a vyšla také ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Nizozemsku, Portugalsku, Maďarsku a Japonsku a v dalších zemích. Je určena nejen všem příznivcům a fanouškům skupiny U2, ale i těm čtenářům, které zajímá život a názory slavných lidí.

Bonovy aktivity na úrovni charitativní a politické jsou dnes už natolik známé, že se ze zpěváka Bona stal "globální hráč", který již několik let úspěšně lobbuje mezi politiky vyspělých zemí za oddlužení nejchudších států planety.
Číst víc
Originální název
Bono on Bono. In Conversations with Michka Assayas
Počet stran
317
Vazba
pevná vazba s přebalem
Rozměr
150×210 mm
Hmotnost
512 g
ISBN
8073670461
Rok vydání
2005
Edice
Rozhovory
Naše katalogové číslo
24876
Jazyk
čeština
Nakladatel
Portál
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,9 / 5

27 hodnocení

25
2
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

Shee
Ověřený nákup
13.8.2006
Bono je len jeden ;-]
Výborná kniha nie len pre fanúšikov U2. Dotkli sa množstva zaujímavých tém. Číst víc
Greppi
Neověřený nákup
13.3.2006
Super
tato kniha je podla mna uzastna...
No kedze som velky fanusik U2, tak to by bola asi kazda.
Mne osobne sa paci to, akym sposobom sa autor Bonovi dostava pod kozu a vykresluje ho...
Az na tu cenu :-(
Číst víc

Recenze, kritiky

Bono z U2: Moje role je volat na poplach

Kdo se chce přiblížit ke zpěvákovi skupiny U2, nechť si přečte knihu Bono o Bonovi. Napsal ji novinář Michka Assayas, který U2 sleduje od roku 1980 a jenž se s Bonem spřátelil.

Rozhovory, které spolu vedli, jsou zařazeny do sedmnácti kapitol. Beze stop senzacechtivosti přibližuje Assayas i zpěvákovo zázemí: ženu Ali Hewsonovou a čtyři děti, zpěvákovy domy v Dublinu či Nice.

Navzdory tlaku, pod který se dostal jako rocková hvězda, Bonovo manželství vydrželo.

"Nejsem stvořen pro manželství. Ale potkal jsem ženu, kterou jsem nemohl nechat jít," tvrdí zpěvák. Pohromadě zůstává také čtveřice U2, i když Bono přiznává, že svými politickými aktivitami často zkoušel trpělivost kytaristy The Edge, bubeníka Larryho Mullena, baskytaristy Adama Claytona či manažera Paula McGuinnesse.

Bono dodává, že je stále těžší držet pohromadě partu individualit, zvlášť když všichni jsou nadosmrti zabezpečeni. "Je to čím dál obtížnější, čím jsme starší." Bona však motivují další výzvy. Nejlepší album prý s U2 teprve natočí. Bonovi se nikdy nezpívalo lépe než po čtyřicítce. Jeho vzory jsou hvězdy prověřené časem: Bob Dylan, Frank Sinatra, Johnny Cash.

Francouzský novinář Mishka Assayas vede s Bonem rozhovor jako rovný s rovným. Assayas se snaží jít pod kůži Bonově hvězdnosti i sebestřednosti.

Jako když odlupujete slupku po slupce. Díky jeho zvídavosti i zdravé agresivitě postava Bona vystupuje velmi přesvědčivě, určitě živěji a barvitěji než v životopise Micka Walla Bono: Ve jménu lásky, který nedávno vyšel v českém překladu.

Bono je živelný i zábavný, pohotový společník, který prý okamžitě usne, pokud ho něčím nezaujmete. Bob Dylan říká, že debatovat s Bonem je jako jet v rychlovlaku. Stejný pocit člověk získá při četbě knížky.

Bono je také irský drzoun, duchovně založený člověk, idealista i pragmatik, který sleduje poslední trendy ve vývoji hudebních technologií. Společně s U2 dosáhli nezávislosti. Smlouvami si pojistili všechny nahrávky, odmítli nabídku za desítky milionů dolarů, podle které měli prodat svou píseň Beautiful Day do reklamy. Na druhou stranu se uvázali k reklamě na přehrávače iPod.

Bono vysvětluje, že může být rocková hvězda a přitom se kamarádit s Billem Clintonem, přesvědčovat amerického prezidenta George Bushe nebo britského premiéra Tonyho Blaira. Nevidí v tom rozpor.

"Volám na poplach, to je moje role. Zapojuju do svých služeb to, čemu se říká být celebrita. To je vše, co potřebuju." Úvahy Bono prokládá historkami, třeba když zapomněl ženě říci, že pozval na návštěvu Michaila Gorbačova.

Ali dostala šok, když bývalého šéfa sovětské říše viděla stát na prahu s obrovským plyšovým medvědem v náručí. Protiklady svých činů přemosťuje Bono vtipem.

"S U2 jsme se tak nějak protloukli díky smyslu pro humor," říká zpěvák. V 80. letech se snažil vysvětlovat: "Nejsem žádná rocková hvězda, ale skutečný člověk."

Nikdo mu nevěřil, tak se sám shodil: "Jsem pitomá rocková hvězda. Smiřte se s tím." Jindy Bono říká: "Rocková hvězda je člověk s dírou v srdci, která je stejně tak velká jako jeho ego."

Bono rád cituje z Bible, vede s Assayasem hlubší debaty o víře a nabízí spoustu zajímavých myšlenek. "Tohle je náš způsob, jak uctívat Boha, i když nepíšeme náboženské písně, protože máme pocit, že bůh nepotřebuje reklamu," říká Bono o muzice U2.

"Člověk je tak dobrý, jaké argumenty používá," tvrdí zpěvák. Chudým zemím nechce dávat peníze pro zkorumpované vlády, ale obchodovat s nimi.

"Dát nejchudším z chudých možnost, aby své zboží mohli vystavit v našich výlohách, když propagujeme volný trh," navrhuje zpěvák a obhajuje svůj aktivismus: "Nejsem snad, když pracuju pro miliardu lidí, kteří žijí ze méně než dolar na den, mnohem blíž jejich potřebám?"

Jak pochopit Bona
Číst rozhovor s Bonem je zážitek, zvláště když je tak skvěle vedený. Knížka čtivě přispívá k pochopení tohoto vytrvalého, vtipného Ira, který možná jednou pohne světem víc, než se nám nyní zdá.

Vladimír Vlasák, MF DNES

Nakladatelství Portál

Číst víc

„A tak se toho vzdáte. Všeho se vzdáte. Už nikdy nebudete chtít znovu milovat, bez ohledu na to, jaká tvář lásky se vám ukáže. Protože žádná nestojí za to, abyste ještě někdy spatřili její odvrácenou tvář.“

Odvrácená tvář lásky - Colleen Hoover, 2020
Odvrácená tvář lásky
Colleen Hoover