Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
John James Audubon – Nejslavnější atlas ptáků - Duff Hart-Davis, BB/art, 2005

399 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
John James Audubon – Nejslavnější atlas ptáků - Duff Hart-Davis, BB/art, 2005
John James Audubon – Nejslavnější atlas ptáků - Duff Hart-Davis, BB/art, 2005

John James Audubon – Nejslavnější atlas ptáků

Když se v březnu roku 2000 na trhu naposledy objevilo kompletní vydání Amerických ptáků Johna Jamese Audubona, jeho cena se v aukci vyšplhala do omračující výše 8,8 milionů... Číst víc

Nakladatel
BB/art, 2005
Počet stran
288

Když se v březnu roku 2000 na trhu naposledy objevilo kompletní vydání Amerických ptáků Johna Jamese Audubona, jeho cena se v aukci vyšplhala do omračující výše 8,8 milionů dolarů. Takovou vzácností se stal největší soubor ornitologických ilustrací... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Hora v moři - Ray Nayler, Host, 2024

Více o knize

Když se v březnu roku 2000 na trhu naposledy objevilo kompletní vydání Amerických ptáků Johna Jamese Audubona, jeho cena se v aukci vyšplhala do omračující výše 8,8 milionů dolarů. Takovou vzácností se stal největší soubor ornitologických ilustrací.

Audubon, nemanželský syn Francouze a Američanky, trpící neustálou nouzí a vybavený jen chatrným vzděláním, ale přímo posedlý zájmem o ptáky, připlul roku 1826 do Anglie, aby tam nalezl vydavatele pro své malby. Trval však na tom, že musí být vytištěny ve formátu „dvojitý slon“ – na arších o rozměru zhruba 101 x 76 centimetrů –, aby i největší druhy ptáků mohly být zobrazeny v životní velikosti. V Americe se totiž nenašel nikdo, kdo by se dokázal ujmout tak gigantického úkolu.
Po přistání v Liverpoolu se Audubon spřátelil s významnou rodinou Rathbonových, která mu otevřela dveře do společnosti. Svou bujnou kaštanovou kšticí, příjemným zevnějškem a okázale zálesáckým oděvem na sebe rázem strhl pozornost – a ještě větší rozruch pak vyvolal v hojných intelektuálních kruzích skotského Edinburghu, které ohromila svěží dravost jeho obrazů. Navzdory tomu trvalo celých dvanáct let, než se mu díky neutuchajícímu úsilí a sedmi dalším cestám přes Atlantik podařilo gigantický projekt zdárně dovršit. Jen nadlidskou vytrvalostí a odhodláním nakonec překonal veškerá úskalí.
Tato láskyplná, a přesto pronikavá studie z pera Duffa Hart-Davise popisuje počátek, zrání i zrod velkorozměrného foliantu a využívá rozličných soudobých pramenů, na jejichž základě čtenáři přibližuje pozoruhodnou povahu hlavního hrdiny – muže mnoha překvapivých vlastností, pro kterého bylo hračkou ujít za den padesát mil a jenž své anglické hostitele přiváděl v úžas tím, že jedl syrové brambory a dokázal ve své malbě spojit mohutnou sílu s jemnou citlivostí. Kompletní vydání Amerických ptáků se rozrostlo do čtyř rozměrných svazků, obsahujících vyobrazení 435 různých ptáků. Do našich dnů se zachovalo pouze 120 neporušených kompletů tohoto díla – polovina v Evropě a druhá v Americe –, ale každý jednotlivý výtisk je nehynoucím památníkem génia, který ho vytvořil.
Číst víc
Originální název
Audubon´s Elephant
Počet stran
288
Vazba
pevná vazba
Rozměr
163×215 mm
Hmotnost
732 g
ISBN
8073415542
Rok vydání
2005
Naše katalogové číslo
23159
Jazyk
čeština
Nakladatel
BB/art
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

Jak se líbila kniha vám?

„Předtím se mi smáli a pohrdali mnou pro mou ignoraci a tupost, teď mě nenávidějí pro mé znalosti a vědomosti. Co, proboha, ode mne chtějí?“

Růže pro Algernon - Daniel Keyes, 2016
Růže pro Algernon
Daniel Keyes