Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Boží řeč - Francis S. Collins, Columbus, 2012

349 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Boží řeč - Francis S. Collins, Columbus, 2012
Boží řeč - Francis S. Collins, Columbus, 2012

Boží řeč

Vědec předkládá důkazy ve prospěch víry

Doktor Francis Collins působí ve funkci vedoucího Projektu lidského genomu a patří k vědcům světového renomé. Podílí se na výzkumu DNA neboli kódu života, ale je to také člověk... Číst víc

3,0 1 hodnocení
Nakladatel
Columbus, 2012
Počet stran
280

Doktor Francis Collins působí ve funkci vedoucího Projektu lidského genomu a patří k vědcům světového renomé. Podílí se na výzkumu DNA neboli kódu života, ale je to také člověk neotřesitelné víry v Boha a v Písmo... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Více o knize

Doktor Francis Collins působí ve funkci vedoucího Projektu lidského genomu a patří k vědcům světového renomé. Podílí se na výzkumu DNA neboli kódu života, ale je to také člověk neotřesitelné víry v Boha a v Písmo. Věří, že Bůh se o nás stará a že může do záležitostí člověka zasáhnout a za určitých okolností i zázračně. Collins objevil několik vědeckých důkazů ukazujících na to, že všechny živé bytosti mají společný původ, přičemž ale odmítá materialistický a ateistický světonázor, který zastává mnoho předních darwinistů.

Krátce řečeno, doktor Collins poskytuje uspokojivé řešení dilemat, která sužují všechny, kteří věří v Boha a současně si váží vědy. Víru v Boha a víru ve vědu lze harmonicky sloučit v jeden světonázor. Bůh, v něhož věří, je Bůh, který naslouchá modlitbám a jde mu o blaho našich duší. Biologie, které se věnuje, je s takovýmto Bohem slučitelná. Collins vědu nevnímá jako něco, co je v rozporu s biblí; podle něj věda naopak bibli doplňuje a pozdvihuje.

Když doktor Collins pomáhal koordinovat Projekt lidského genomu, jehož cílem je přečíst kód života, tak si své názory nechával povětšinou pro sebe. Nyní dr. Collins obšírně vysvětluje, jak vnímá sloučení rozumu a náboženských zjevení, což naposledy učinil C.S. Lewis ve své knize Mere Christianity.

Kniha Boží řeč vysvětluje, že věda nevyvrací Boha a naopak. Dr. Collins zvažuje a zavrhuje několik poloh ve spektru od ateismu po kreacionismus mladé Země, a to včetně agnosticismu a inteligentního designu. Namísto toho navrhuje novou syntézu, nový způsob uvažování o činorodém a starostlivém Bohu, který stvořil lidstvo prostřednictvím evolučních procesů.

Vyslechl od vědců mnoho argumentů proti víře, ale všechny dokázal vyvrátit. Rovněž vyslechl odmítavé argumenty proti vědeckým pravdám od věřících lidí, ale i těm dokázal čelit. Vysvětluje svou cestu od ateismu k víře a potom čtenáře vezme na fantastickou výpravu do světa moderní vědy, aby mu ukázal, že fyzika, chemie a biologie mohou ladit s vírou v Boha a biblí. Boží řeč je kniha pro každého, kdo přemítá o nejpodstatnějších ze všech otázek: Proč jsme? Jak jsme se sem dostali? Co je smyslem života?
Číst víc
Počet stran
280
Vazba
pevná vazba
Rozměr
133×206 mm
Hmotnost
390 g
ISBN
9788087588109
Rok vydání
2012
Naše katalogové číslo
204598
Jazyk
čeština
Nakladatel
Columbus
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

3,0 / 5

1 hodnocení

0
0
1
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

axon
Neověřený nákup
5.12.2015
Dokazy nedokazy
Urobil som si radosť a po odbornejšej knižke F.Collinsa (Reč života, Galileo,2012) som si kúpil aj túto v nádeji, že tento skutočne erudovaný vedec, objaviteľ génu zodpovedného za Cystickú fibrózu a vedúci projektu sekvenovania ľudského genómu, ma dostane argumentami v prospech svojej viery a konečne pochopím Orwellovský double-think, ktorý musí podľa mňa každý veriaci evolučný biológ v sebe pestovať, aby tak antagonistické pojmy ako evolučný vznik život a osobný Boh zjavený púštnemu národu doby bronzovej mohli koexistovať v hlave človeka 21. storočia bez devastujúcich zrážok.
Źiaľ, v tomto ohľade ma kniha značne sklamala. Myslím si, pri všetkej úcte k jeho vedeckej práci, že sa pustil na veľmi vratkú lávku filozofovania a pseudoargumentov v oblastiach ako kozmológia, ktorá je predsalen jeho oboru značne vzdialená. Argumentuje vágne morálnym zákonom v nás, faktom, že všetky civilizácie od úsvitu dejín si nejakých bôžikov konštruovali, faktom že existujú "vesmírne konštanty" zjavne nastavené tak, aby vesmír mohol vyzerať tak ako ten náš (to je najlepší z argumentov, ktoré uvádza), NOM- neprekrývajúce sa magistériá vedy a viery (nech to znamená čokoľvek) T.Dobzhanského a mnoho iných pomerne ošúchaných argumentov. Hovoril viac-menej o deizme, nie o osobnom kresťanskom Bohu, jeho nepoškvrnene počatom a panensky porodenom synovi, vstávaní tela z mŕtvych, dušiach chimérických jedincov, či identických dvojičiek . Podobných biologicky nesmierne zaujímavých, no teologicky háklivých tém sa nedotýka. Našťastie sa aspoň jasne stavia k nezmyslom ako existencia Adama a Evy (ako ale môže potom veriť v dedičných hriech??) a Inteligentný dizajn s jeho márne hľadanou neredukovateľnou zložitosťou.
Napriek tejto nie príliš lichotivej mienke, ktorú som tu uviedol dávam aspoň 3 z 5 bodov preto, že hoci knihu nepovažujem za pravdivú je aspoň užitočná. Bolo by dobré, aby si knihu prečítalo čo najviac kriticky zmýšľajúcich ľudí, je skutočne dobrá v tom, aby ukázala, ako aj špičkový vedec v špecifickej oblasti môže značne tápať keď chce vysvetliť svoj vlastný svetonázor, ktorého mnohé prvky sú, žiaľ, v značnom rozpore s jeho vlastným výskumom.
Číst víc

„Mysl je místo samo o sobě, které samo sobě může udělat nebe z pekla a peklo z nebe.“

Ztracený ráj - John Milton, 2015
Ztracený ráj
John Milton