Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Globalizovaný Západ - Hervé Juvin, Gilles Lipovetsky, Prostor, 2012

222 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Globalizovaný Západ - Hervé Juvin, Gilles Lipovetsky, Prostor, 2012
Globalizovaný Západ - Hervé Juvin, Gilles Lipovetsky, Prostor, 2012

Globalizovaný Západ

Polemika o planetární kultuře

Kniha je konfrontací dvou stanovisek k tématu globalizace. V první části, nazvané Vláda hyperkultury: kosmopolitismus a západní civilizace, filozof a sociolog Gilles Lipovetsky... Číst víc

4,5 2 hodnocení
Nakladatel
Prostor, 2012
Počet stran
232

Kniha je konfrontací dvou stanovisek k tématu globalizace. V první části, nazvané Vláda hyperkultury: kosmopolitismus a západní civilizace, filozof a sociolog Gilles Lipovetsky podrobně mapuje fenomén globalizace, který datuje od zhroucení... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština

222 Kč

U dodavatele
Posíláme do 7 – 11 dnů

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Rebel Moon: Zrozená z ohně - V. Castro, Fobos, 2024

Více o knize

Kniha je konfrontací dvou stanovisek k tématu globalizace. V první části, nazvané Vláda hyperkultury: kosmopolitismus a západní civilizace, filozof a sociolog Gilles Lipovetsky podrobně mapuje fenomén globalizace, který datuje od zhroucení sovětského impéria. Jeho esej lze chápat jako takřka úplný výčet rysů tohoto jevu, přičemž formuluje jak jeho pozitivní, tak negativní stránky.

Francouzský ekonom a esejista Hervé Juvin v druhém příspěvku Kultura a globalizace představuje odlišný přístup a takřka výhradně vidí zápornou stránku globalizačního procesu. Jde mu o obranu civilizace, které je součástí. Neupadá přitom do nacionalistického extrému ani eurocentristické přezíravosti. Celý jeho text je apologií kultury, a to nejen vlastní, ale i všech ostatních, před komerčním a ideologickým zhloupnutím. Formuluje při tom stanoviska, která nejsou v souladu ani s politickou korektností, ani s ideologií lidských práv.

Třetí část obsahuje přímou polemiku obou autorů. Tam, kde Lipovetsky obezřetně váží pro a proti, Juvin se zaujetím hájí jednoznačnost. Dochází zde k vyjasnění obou stanovisek a vychází při tom najevo, jak důležité je brát v potaz i fakta, která unikají běžnému mediálnímu zpravodajství.
Číst víc

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,5 / 5

2 hodnocení

1
1
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

Dorota Ondrejková
Neověřený nákup
19.8.2014
Názor čitateľa
Globalizácia už dávno nie je synonymom amerikanizácie. Celý svet je prepletený nitkami rôznych kultúr, ktoré spoluformujú svetokultúru - globálnu kultúru, ktorú podľa Lipovetského tvoria organizačné princípy trhu, konzumného štýlu života, vedotechniky, individualizmu a kultúrno-komunikačného priemyslu. Väzby medzi mechanizmami sú objasnené, nechýbajú ani zaujímavé štatistické čísla.
Zrozumiteľne ( nie na úkor odbornosti) napísané úvahy, ktoré nútia k zamysleniu. Spenglerove, Fukuyamove a Huntingtonove tézy o civilizáciách (o ich strete alebo zániku) sú v súčasnej globálnej spoločensko - kultúrnej polemike čoraz aktuálnejšie.
Číst víc

Nakladatelství Prostor

Číst víc

„A tak se toho vzdáte. Všeho se vzdáte. Už nikdy nebudete chtít znovu milovat, bez ohledu na to, jaká tvář lásky se vám ukáže. Protože žádná nestojí za to, abyste ještě někdy spatřili její odvrácenou tvář.“

Odvrácená tvář lásky - Colleen Hoover, 2020
Odvrácená tvář lásky
Colleen Hoover