Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Blázinec - Régis Jauffret, Odeon CZ, 2006

80 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Přečtená
Blázinec - Régis Jauffret, Odeon CZ, 2006
Přečtená
Blázinec - Régis Jauffret, Odeon CZ, 2006

Blázinec
Přečtená

Každá rodina je tak trochu blázinec. Příběh, o který tu běží, příběh rozchodu mileneckého páru, by byl docela banální, kdyby… Kdyby ho nenapsal Régis Jauffret, nazývaný ve... Číst víc

Nakladatel
Odeon CZ, 2006
144 stran
2 hodiny čtení

Každá rodina je tak trochu blázinec. Příběh, o který tu běží, příběh rozchodu mileneckého páru, by byl docela banální, kdyby… Kdyby ho nenapsal Régis Jauffret, nazývaný ve francouzském literárním světě "bičem na nefungující mozky"... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Mírně opotřebovaná
  • Čeština

80 Kč

Skladem
Posíláme ihned

Přečtené knihy nám můžete poslat i vy!

Pošlete nám svoje přečtené knihy a získejte poukázku na nákup.

Vyzkoušet Knihovrátek

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Hora v moři - Ray Nayler, Host, 2024
Blázinec - Régis Jauffret, Odeon CZ, 2006
80 Kč

Více o knize

Každá rodina je tak trochu blázinec. Příběh, o který tu běží, příběh rozchodu mileneckého páru, by byl docela banální, kdyby… Kdyby ho nenapsal Régis Jauffret, nazývaný ve francouzském literárním světě "bičem na nefungující mozky". A jeho terčem tentokrát kupodivu není milenecký pár ve fázi rozchodu, nýbrž ti kolem, expotenciální tchán a především expotenciální tchyně. A pak rodina jako taková, a opět především matka jako taková, osobující si právo vlastnit své dítě do konce života, rozhodovat za ně pouze z titulu, že ho kdysi zplodila. Nesnášenlivost vůči přehánění mateřské role a rodiny v autorově černé grotesce nevadila ani porotě, která románu udělila prestižní cenu Femina, porotě složené z tuctu velevážených dam (a určitě i matek) s akademickými tituly.

Jauffret si tedy dělá co chce, a to i po formální stránce: klidně předává roli vypravěče z jedné postavy svého komorního dramatu na druhou, střídá časy, přičemž jeho nejoblíbenějším je kondicionál, realitu míchá bez předsudků se sny a fantasmagorickými výjevy a do směsky monologů občas přileje něco nadsázky, černého humoru, velkou dávku metaforických, občas i rýmovaných hyperbol a mystifikací, až si nakonec i sám čtenář může říkat, není-li také on obětí jedné velké autorovy mystifikace. Ale není. Jeho hustý guláš překypující s bubláním zpod pokličky má totiž reálný, třebaže nezdravý základ: všechnu tu špínu, chorobnost, zvrácenost, nelogičnost a hlavně malost, která se vyskytuje v mezilidských vztazích. Spisovatel však nenapsal drama, nýbrž svébytnou tragikomickou hříčku, groteskní melodrama. Pokud čtenář na jeho bláznivou režii přistoupí a nebude mu proti srsti, bude pro něj četba knihy mimořádným požitkem.
Číst víc
Originální název
Asiles de fous
Počet stran
144
Vazba
pevná vazba
Rozměr
132×206 mm
Hmotnost
248 g
Rok vydání
2006
Edice
Světová knihovna
Naše katalogové číslo
1017635
Jazyk
čeština
Nakladatel
Odeon CZ
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

Jak se líbila kniha vám?

„A tak se snažím být laskavý ke všemu, co vidím, a ve všem, co vidím, vidím jeho.“

Malý život - Hanya Yanagihara, 2017
Malý život
Hanya Yanagihara