Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Závoj Isidin - Pierre Hadot, Vyšehrad, 2010

69 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Závoj Isidin - Pierre Hadot, Vyšehrad, 2010
Závoj Isidin - Pierre Hadot, Vyšehrad, 2010

Závoj Isidin

Proměny pojmu přírody

„Nikdo ze smrtelníků neodhalí můj závoj“, stálo prý na podstavci sochy bohyně Isidy v Egyptě. Tento romantiky oblíbený motiv, symbolizující odhalení tajemství přírody, spolu se... Číst víc

5,0 1 hodnocení
Nakladatel
Vyšehrad, 2010
400 stran
6-7 hodin čtení

„Nikdo ze smrtelníků neodhalí můj závoj“, stálo prý na podstavci sochy bohyně Isidy v Egyptě. Tento romantiky oblíbený motiv, symbolizující odhalení tajemství přírody, spolu se slavným Hérakleitovým výrokem o přírodě, která „se ráda skrývá“... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Více o knize

„Nikdo ze smrtelníků neodhalí můj závoj“, stálo prý na podstavci sochy bohyně Isidy v Egyptě. Tento romantiky oblíbený motiv, symbolizující odhalení tajemství přírody, spolu se slavným Hérakleitovým výrokem o přírodě, která „se ráda skrývá“, se stává mottem rozsáhlého „eseje“ známého francouzského znalce novoplatónské filosofie. Hadot zde v širokém závěru, sahajícím od literatury přes filosofii, ikonografii a technologii od antiky až po současnost, zabývá pojmem přírody či přirozenosti a jeho vývojem v evropských dějinách. Autor, s nímž se český čtenář mohl už před nějakým časem seznámit prostřednictvím jeho pozoruhodného textu věnovaného Plótinovi, odhaluje ve své nové knize často překvapivé myšlenkové souvislosti. Pierre Hadot v dějinách nachází dva základní postoje k přírodě: „prométheovský“, vedoucí k mechanizaci přírody, a „orfický“, kontemplativně-poetický. Jejich vzájemný vztah či převahu jednoho z nich barvitě ilustruje mnoha příklady z dějin lidského myšlení, umění a jednání. Hadot opět prokazuje, že myšlenkově podnětný text může být i literárně působivý.
Číst víc
Počet stran
400
Vazba
pevná vazba
Rozměr
145×205 mm
Hmotnost
452 g
ISBN
9788074290138
Rok vydání
2010
Edice
Dějiny idejí
Naše katalogové číslo
85687
Jazyk
čeština
Nakladatel
Vyšehrad
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

1 hodnocení

1
0
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

Adam
Neověřený nákup
13.5.2014
nádherná kniha
...o subjekte myslenia o prírode, k dejinám vedy, ako aj k dejinám filozofie ako takej. Skutočne vyzretý a plný text.
Autor ukazuje nielen dokonalú a dlhoročnú znalosť skúmanej problematiky, ale ešte k tomu pridáva naozaj ojedinelý prístup v súčasných vedeckých kruhoch: otvorenú myseľ! Prejdeme sa tak ozajstnými dejinami problematiky prírody v západnom myslení, ktorá prepája oblasť filozofie, mágie, mystiky a modernej vedy.
Knižka má kvalitnú väzbu, nádherný font písma a peknú fotoprílohu. Rovnako bohatú bibliografiu. Preklad diela je na vysokej úrovni. Absolútna lahôdka pre každého, koho zaujímajú dejiny myslenia, filozofie, ale aj špekulatívnejšie odnože odbornej literatúry. Krásne niečo.
Číst víc

„Když člověk ponižuje, pak jen proto, že je sám nízký.“

Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry, 2022
Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry