Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Kdo seje do sněhu
E-kniha

Máriddja se právě dozvěděla, že jí nezbývá mnoho času. Svůj osud přijímá se zuřivou rezignací a rychle přechází k důležitějším záležitostem: jak utajit svůj stav před manželem... Číst víc

4,0 2 hodnocení
Nakladatel
Ikar CZ, 2023
312 stran
4-5 hodin čtení

Máriddja se právě dozvěděla, že jí nezbývá mnoho času. Svůj osud přijímá se zuřivou rezignací a rychle přechází k důležitějším záležitostem: jak utajit svůj stav před manželem Bierou. Sámské rodiny jsou tradičně velké... Číst víc

  • EPUB MOBI
  • Čeština

339 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Karin Lednická: Šikmý kostel: Třetí díl. Bílá vrána, 2024

Více o eknize

Máriddja se právě dozvěděla, že jí nezbývá mnoho času. Svůj osud přijímá se zuřivou rezignací a rychle přechází k důležitějším záležitostem: jak utajit svůj stav před manželem Bierou. Sámské rodiny jsou tradičně velké a mladí se mají starat o staré. Jenže Máriddja a Biera nikdy neměli děti. Sice kdysi měli chlapce, kterého milovali nade vše, ale ten jim byl odebrán. Snoubenci Kaj a Mimmi se přestěhovali do malé vesnice na severu Švédska. Zatímco Mimmi touží založit vlastní rodinu, Kaj se cítí ztracený, protože neví, kdo byl jeho otec a odkud pochází. Pak však najde podivnou krabici plnou sámských rukodělných výrobků, kterou mu zanechala matka. Spustí se nepravděpodobný řetězec událostí, které ho nakonec dovedou k objevu, jenž mu změní život…
Číst víc
Originální název
Folk som sar i snö
Počet stran
312
Rok vydání
2023
Naše katalogové číslo
2330289
Jazyk
čeština
Překlad
Původ
Švédsko
Nakladatel
Ikar CZ
Pro koho
pro dospělé, pro ženy
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,0 / 5

2 hodnocení

0
2
0
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

31.1.2024
Zaujímavý román o Sámoch a vhľade do ich kultúry a života
Tento příspěvek prozrazuje důležité momenty děje, proto je skrytý, abychom vám nepokazili zážitek ze čtení.
Príbeh dvoch párov: na jednej strane je tu starší manželský pár, Sámovia Máriddja a Biera. Máriddja sa v nemocnici dozvedá pravdu o tom, že je nevyliečiteľne chorá. Jej starosťou sa stáva to, ako to utají pred svojím manželom.
Na druhej strane stojí príbeh Kaja a Mimmi, ktorí sa presťahujú na sever Švédska a chcú si založiť rodinu, hoci Kaj má pochybnosti, pretože nevie odkiaľ pochádza a kto je jeho otec. Jeho matka mu zanechala škatuľu plnú veci, ktoré nakoniec pomôžu vyriešiť záhadu jeho pôvodu...

Ide o príbeh, ktorý je unikátnym vhľadom do sámskej komunity, pretože Máriddja a Biera sú jej príslušníkmi a zároveň sa rozprávanie dotýka aj jednej z dôležitých kapitol v živote Sámov - presunov z 20-40.rokov 20.storočia, kedy sa severní Sámovia museli presunúť nižšie na juh Švédska (začiatkom presídľovania bol dohovor z roku 1919 medzi Švédskom a Nórskom o pasení sobov).

Autorka je sama súčasťou sámskej komunity, jednotlivé detaily o živote Sámov, ich hodnotách, tradíciách a kultúre boli veľmi zaujímavým čítaním.

Výhodou knihy je aj jej humor, ktorý zastrešuje hlavne postava Máriddjy - ktorá sa snaží zatajiť svoju chorobu pred mužom a tak napríklad napíše list na vojenskú správu, aby im oznámila, že do Švédska vtrhli nepriatelia. :)
Knižka je takou správnou zmesou humoru, drámy a dotýka sa aj otázky staroby, hlavne v momentoch kedy Máriddja bilancuje svoj život a zamýšľa sa, aké by to bolo, ak by sa veci v živote stali inak.
Číst víc

Nakladatelství Ikar CZ

Číst víc

„Staň se tím, kým jsi.“

Když Nietzsche plakal - Irvin D. Yalom, 2014
Když Nietzsche plakal
Irvin D. Yalom