Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Šedé včely - Andrey Kurkov, Paseka, 2023

288 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Šedé včely - Andrey Kurkov, Paseka, 2023
Šedé včely - Andrey Kurkov, Paseka, 2023

Šedé včely

Rozvedený padesátník Sergej Sergejič si nepřeje o moc víc než pomáhat svým včelám v klidu sbírat pyl. Jenže žije na ukrajinském Donbasu, kde se už léta vleče válka s neustálou... Číst víc

2,0 1 hodnocení
Nakladatel
Paseka, 2023
272 stran
4-5 hodin čtení

Rozvedený padesátník Sergej Sergejič si nepřeje o moc víc než pomáhat svým včelám v klidu sbírat pyl. Jenže žije na ukrajinském Donbasu, kde se už léta vleče válka s neustálou propagandou. A tak na jaře naloží včely na... Číst víc

  • Brožovaná vazba
  • Čeština

288 Kč

Skladem 1 ks
Posíláme ihned

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Více o knize

Rozvedený padesátník Sergej Sergejič si nepřeje o moc víc než pomáhat svým včelám v klidu sbírat pyl. Jenže žije na ukrajinském Donbasu, kde se už léta vleče válka s neustálou propagandou. A tak na jaře naloží včely na přívěs a putuje přes několik hraničních přechodů až na Krym… Prostá mise ve prospěch včel ho vede přes nejžhavější místa probíhajícího konfliktu. Dostává se do kontaktu s vojáky i civilisty na obou stranách bojové linie: loajalisty, separatisty, ruskými okupanty i krymskými Tatary, u nichž nakonec nachází útočiště.
Navzdory tíživému tématu je román o rozvíjející se krizi na Ukrajině plný černého humoru a groteskních prvků. A kdo jiný než nejslavnější ukrajinský spisovatel - narozený v Rusku a píšící v ruštině - může osvětlit tento nepochopitelný konflikt?
Číst víc
Počet stran
272
Vazba
brožovaná vazba
Rozměr
130×200 mm
Hmotnost
424 g
ISBN
9788076374195
Rok vydání
2023
Naše katalogové číslo
2098479
Styl
dobrodružný
Jazyk
čeština
Překlad
Původ
Ukrajina
Nakladatel
Paseka
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

2,0 / 5

1 hodnocení

0
0
0
1
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

Natália z nathalysreading
Neověřený nákup
17.1.2024
S kúpou tejto knihy som dlho otáľala. Nebola som si istá, či sa mi bude páčiť. A prvý dojem ma neklamal. Nedokážem sa rozhodnúť, či to bolo dobré, alebo nie, s ohľadom na hrôzy vojny, ale skôr sa prikláňam k tomu, že nebolo.

Vojna v ňom vyvolala akési nepochopenie a náhlu ľahostajnosť k všetkému, čo ho obklopuje.
(str. --)

Už na začiatku nás autor upozornil (pozri ukážku vyššie), že príbeh bude o ľahostajnosti. Chápem, čo tým chcel docieliť, no keď je hlavný hrdina ľahostajný egoista a stará sa len o seba a včely, tak je zrejmé, že čitateľ súcitiť nedokáže, aj keď vie pochopiť jeho pohnútky. Je to veľká škoda, lebo práve na tomto by sa mohol stavať nádherne citlivý príbeh. V deji sa vyskytuje vševediaci rozprávač, ktorý akoby sám netušil, čo je podstatné, takže priblíženie postáv od neho nečakajte. Všetko je zbavené emócií a mŕtve, no nie štýlom, ktorý by nám chcel niečo povedať, ale presne tým, ktorý nám nepovie nič.

...ak sa mu niečo stane, jeho včely budú siroty.
--
Pravda, má dcéru, ale tú v skutočnosti nemá on, ale jeho bývalá manželka Vitalina. A dcéra včely nepotrebuje.
(str. --)

Interakcia postáv je divná. Skoro nič o nich nevieme, nikto sa o nikoho skutočne nezaujíma, a keď som si konečne myslela, že tam budú nejaké emócie, tak sa to priam neprirodzene prevrátilo do nezáujmu a ďalšieho rozprávania o včelách. Občas mi stuhla krv v žilách, keď protagonista narazil na políciu, ale dokázal sa otriasť a znova boli dôležité iba včely. Internát od Žadana sa s týmto nedá ani porovnať. Tak sa to malo uchopiť. Internát má všetko, čo tejto knihe chýba, a dokonca aj niečo navyše. Je geniálny, ľudský, toto je však len nevydarený pokus. Mrzí ma to.

A v tom sa mu zažiadalo pozornejšie sa poobzerať v zrkadle. Ale kde ho vziať?
(str. --)
Číst víc

Nakladatelství Paseka

Číst víc

„Měl celé mé srdce, a to od chvíle, kdy mi dovolil, abych samu sebe chránila, od chvíle, kdy se postavil vedle mě, a ne přede mě.“

Království těla a ohně - Jennifer L. Armentrout, Hang Le (ilustrátor), 2022
Království těla a ohně
Jennifer L. Armentrout, Hang Le (ilustrátor)