Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Retro - Ondřej Lipár, Host, 2023

242 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Retro - Ondřej Lipár, Host, 2023
Retro - Ondřej Lipár, Host, 2023

Retro

Až jednou budeme na automatické odpovědi v nepřítomnosti vzpomínat jako na nejkřehčí věty, které nás dokázaly rozplakat, možná si někdo vzpomene na květnatého vypravěče Lipára,... Číst víc

5,0 2 hodnocení
Nakladatel
Host, 2023
Počet stran
64

Až jednou budeme na automatické odpovědi v nepřítomnosti vzpomínat jako na nejkřehčí věty, které nás dokázaly rozplakat, možná si někdo vzpomene na květnatého vypravěče Lipára, jenž se toulal ulicemi a budovami a zpíval... Číst víc

  • Brožovaná vazba
  • Čeština

242 Kč

U dodavatele > 5 ks
Posíláme do 9 – 14 dnů

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

400 - Snídaně, brunch, kafe - Lukáš Hejlík, Došel karamel, 2024

Více o knize

Až jednou budeme na automatické odpovědi v nepřítomnosti vzpomínat jako na nejkřehčí věty, které nás dokázaly rozplakat, možná si někdo vzpomene na květnatého vypravěče Lipára, jenž se toulal ulicemi a budovami a zpíval o lásce a přírodě. Používal dokonce deodorant (sbíral je), protože se jednou dvakrát do roka skutečně potil, a to, čemu říkal "odstup" (tohle slovo míval v oblibě), se podobalo polibku. Přesto jeho současníkům ty písně připadaly chladné, ironické a samé varování. Následovníci je budou považovat za smyslné, okouzlené a teskné. A on sám? Už teď se ví jen to, že kdysi toužil experimentovat a že se neměl rád.

Číst víc
Počet stran
64
Vazba
brožovaná vazba
Rozměr
162×175 mm
Hmotnost
84 g
ISBN
9788027518005
Rok vydání
2023
Naše katalogové číslo
2094973
Styl
romantický
Jazyk
čeština
Původ
Česko
Nakladatel
Host
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

2 hodnocení

2
0
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Recenze od Martinusáků

Žijeme v době odosobnění, konzumerismu, v době, kdy digitální svět přebírá nadvládu, korporáty stále chladně vysávají z lidí životní energii, a jejich kreativitu přetváří na poslušnost a rutinu.

Sbírka Retro Ondřeje Lipára je v tomto světě trochu takovým majákem. S lehkou melancholií poukazuje na aspekty současné společnosti. Jde cítit nostalgie, až příjemný pocit vzpomínek na svět, který stále ještě trvá. I přes jistý chlad této doby můžeme jako čtenáři vnímat intenzivní emoce, které celou sbírkou prostupují. Jsou světlem v dnešní společnosti, jsou nadějí pro udržení lidskosti v mechanickém světě. To vše ve mně vytváří dojem nadčasovosti díla. Sbírka je jakýsi fragment naší doby a společnosti. Retro je skutečný odkaz, který Lipár přenechává dalším generacím.

Na korporátní společnost ve svých básních nahlíží velmi citlivě. Není kritikem nebo zastáncem. Čtenáři samozřejmě tuší, jaká ve skutečnosti práce v korporátním zařízení je, Lipár nic z toho však explicitně nesoudí. Skrz básně posílá soucit a podporu, porozumění.

Stejně jako společnost, i Lipárova poetika dospěla k jisté digitalizaci. Modernizace slovních spojení, metafor či myšlenek. Vše lidské se blíží zdrojovému kódu, strohému zápisu. Chladný digitální svět se tu prolíná s lidskými emocemi. Tyto dvě složky stále koexistují a vzájemně se doplňují. Je to poetika, kterou vytvořila sama společnost a její rozvoj. Lipár ji ve své sbírce dokázal skvěle uchopit a zpracovat.

Pokud bych měl vybrat jednu sbírku, kterou bych odložil budoucím generacím jako fragment současné doby, byla by to právě tahle.

Číst víc

Nakladatelství Host

Číst víc

„Lžeme si o pravdě. Říkáme si, že to máme pod kontrolou, když ve skutečnosti… nemáme pod kontrolou vůbec nic.“

Odvrácená tvář lásky - Colleen Hoover, 2020
Odvrácená tvář lásky
Colleen Hoover