Píseň L. - Veronika Opatřilová, Prostor, 2024
Istanbul, Vašut, 2006

179 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Istanbul, Vašut, 2006
Istanbul, Vašut, 2006

Istanbul

    Kdo přijíždí do Istanbulu, zcela jistě je připraven na orientální exotiku a velkolepé památky minulosti. Ale tato turecká metropole na Bosporu je také rušným moderním, byť... Číst víc

    5,0 4 hodnocení
    Nakladatel
    Vašut, 2006
    Počet stran
    128

    Kdo přijíždí do Istanbulu, zcela jistě je připraven na orientální exotiku a velkolepé památky minulosti. Ale tato turecká metropole na Bosporu je také rušným moderním, byť rozporuplným velkoměstem... Číst víc

    • Brožovaná vazba
    • Čeština
    Vyprodané

    Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

    Další knižní vydání (2)
    Istanbul, Svojtka&Co., 2015
    Brožovaná vazba
    Čeština, 2015
    Vyprodané

    Istanbul, CPRESS, 2011
    Brožovaná vazba
    Čeština, 2011
    Vyprodané

    Potřebujete poradit knihu?

    Zeptejte se online knihkupce!

    Proč nakupovat na Martinus.cz?

    • Doprava zdarma od 999 Kč
    • Více než 5 000 výdejních míst
    • Záložky ke každému nákupu

    Naši skřítci doporučují

    Na ledě - Hannah Grace, Ikar CZ, 2024

    Více o knize

    Kdo přijíždí do Istanbulu, zcela jistě je připraven na orientální exotiku a velkolepé památky minulosti. Ale tato turecká metropole na Bosporu je také rušným moderním, byť rozporuplným velkoměstem.
    Rozporuplnost města pramení především z toho, že jedna jeho část se rozkládá na evropské pevnině, druhá náleží již plně k islámskému Orientu. Zatímco v ulicích čtvrti Fatih nepotkáte ženu, která by nebyla zahalena závojem, a muže bez turbanu, jenž by nespěchal do mešity k modlitbě, mladé to táhne do pestrými neony blikajících nákupních center se západními značkovými oděvy na okraji metropole. Tady se scházejí, poslouchají moderní hudbu z walkmanů a na venkovních parkovištích pořádají rapové "dýchánky".
    O Istanbulu se povídá, že snad i zdejší prach je zlatý, a tak není divu, že počet obyvatel prudce roste - do metropole přichází z venkovských regionů stále více lidí, protože doufají, že tu najdou nejen práci, ale i blahobyt. Nikdo snad ani neví, zda jich tu žije 10 či už 12 milionů... Realita se v tomto městě vyznačuje ostře vyhraněnými protiklady bohatství a chudoby: najdete tu pestrou a obdivuhodně promíchanou směs luxusních restaurantů, hlučných bufetů, tichých dvorů za oprýskanými fasádami a čadících autobusů v přecpaných ulicích. A jakoby mimo čas plující velkolepě osvětlené obrovské zaoceánské lodě, které směřují z Marmarského moře do Černého moře.
    Odtud vládl východořímské říši Konstantin Veliký, který město roku 330 založil jako Nový Řím - vžil se však název Konstantinopol, přičemž Slované ho nazývali Cargrad. Justinián I., jenž byl od roku 527 byzantským císařem, poté odtud usiloval o obnovu římského impéria a za jeho vlády byl postaven chrám Hagia Sofia. Přibližně od 11. století zde hlavní slovo měli Benátčané a Janované a roku 1204 město dokonce dobyla IV. křížová výprava. Roku 1261 zde na trůn nastoupila poslední dynastie byzantských císařů, Palaiologovců, kteří tu sídlili až do roku 1453, kdy město dobyli Turci. Konstantinopol se tak stal metropolí osmanské říše pod jménem Istanbul. Byl tureckým hlavním městem až do roku 1923. Není tedy potom divu, že ukrývá podivuhodné bohatství historických památek z oněch pohnutých dob.
    V minulých letech bylo mnoho staveb pečlivě zrekonstruováno, a tak se dnes můžeme ubytovat například ve skutečném sultánově paláci nebo ve starých domech pod hradbami Topkapi, odkud Osmané vládli své říši.
    A pokud vám ještě zbude dostatek sil, abyste se vydali po neznámých koutech Istanbulu, setkáte se zde se sice zdrženlivou, ale srdečnou tureckou přívětivostí a jistě oceníte trpělivost a zdvořilost místních obyvatel.
    Číst víc
    Počet stran
    128
    Vazba
    brožovaná vazba
    Rozměr
    110×190 mm
    Hmotnost
    155 g
    ISBN
    8072365142
    Rok vydání
    2006
    Edice
    Merian live!
    Naše katalogové číslo
    51050
    Jazyk
    čeština
    Nakladatel
    Vašut
    Kategorizace

    Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

    Nahlásit chybu

    Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

    Hodnocení

    5,0 / 5

    4 hodnocení

    4
    0
    0
    0
    0

    Jak se líbila kniha vám?

    Čtenářské recenze


    „Jestli někdy potkáte někoho, koho budete doopravdy milovat, nikdy ho nenechte odejít.“

    Já a Ty, navždy - Jo Watson, 2021
    Já a Ty, navždy
    Jo Watson