Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Létal jsem "patnáctku" - Míťa Milota, Svět křídel, 2008

277 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma

Létal jsem "patnáctku"

Vzpomínky na krásny letoun, jeho pilotáž, kamarády a věci okolo

Publikace M. Miloty s názvem "Létal jsem patnáctku" je další z prací, přibližující období začátku proudového letectva v Československu. Autor, příslušník 13. poválečného turnusu... Číst víc

5,0 1 hodnocení
Nakladatel
Svět křídel, 2008
Počet stran
210

Publikace M. Miloty s názvem "Létal jsem patnáctku" je další z prací, přibližující období začátku proudového letectva v Československu. Autor, příslušník 13. poválečného turnusu absolventů Leteckého učiliště podáva nezkreslené svědectví o nelehkém období. Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Další knižní vydání
Létal jsem "patnáctku" - Míťa Milota, Svět křídel, 2010
Pevná vazba
Čeština, 2010
Vyprodané

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Více o knize

Publikace M. Miloty s názvem "Létal jsem patnáctku" je další z prací, přibližující období začátku proudového letectva v Československu. Autor, příslušník 13. poválečného turnusu absolventů Leteckého učiliště podáva nezkreslené svědectví o nelehkém období čs. historie vůbec.

Vzpomínková práce M. Miloty je pojata velmi zodpovědně. Popisuje své letecké začátky, období sbíraní prvních "dospělých" pilotních poznatků, pokračuje obdobím předávaní nabytých zkušeností mladším, zatímco závěr publikace věnuje nelehkému úseku svého života při nuceném ukončení letecké praxe v posrpnovém období.

Jeho první letecké kroky začaly pěchotním výcvikem v táboře Dolný Kubín během léta 1951. Poté absolvoval elementární výcvik v Olomouci, pokračovací výcvik v Trenčíne, a v Prostějově výcvik plnění úkolu bojového použití. Podrobně si všímá atmosféru daného období, mezilidských vztahů a neopomíjí ani erudovaný popis letových vlastností jednotlivých letounů.

Po slavnostním vyřazení z učiliště poručík M. Milota ještě v roce 1953 zahájil přeškolení na proudovou techniku. Legendární stroj Mig-15 znamenal nevídaný předěl nejen z celoarmádního hlediska. Autor přesně vystihuje problematiku zvládnutí nové, moderní proudové techniky jednotlivcem, řadovým vojenským pilotem. Skokový přechod z "vrtuláku" na tehdy špičkový "prouďák" již pozdější generace čs. pilotů nezažili. Létání na typu Mig-15 je v knize věnováná pozornost nejširší. Autor se zabývy podrobným popisem plánování leteckého výcviku na stupni letky včetně rozkazu k letové akci, jejímu průběhu i konečnému vyhodnocení. Podáva ucelený přehled o každodenním životě vojenského pilota - všestranný výcvik, povinné seskoky padákem, hotovostní služnu nebo činnost naváděcích velitelských stanovišť. Samotný letoun Mig-15 je zde detailně rozebrán ze všech stran. Přeletová prohlídka, důležité úkony, spouštění, pojíždění a vzlet. Nechybí popis akrobatických prvků včetně pádu a vybíraní vývrtky, létaní podle přístrojů nebo vždy náročného nočního přistání. Čtenář se seznámí s problematikou shromáždění leteckých skupin a navigačních letů, získá přehled o způsobu provádění letecké orientace i využití pilotážne-navigačních strojů.

Letec M. Milota prošel bohatou kariérou, během které pracoval i v zahraničí. Jako letecký instruktor působil roku 1957 v Egyptě, kde se tehdejší ČSR podílela na obnově vzdušných sil, zdecimovaných izraelsko-arabskou válkou z roku 1956. V letěcké "kantořině" pokračoval i po návratu d vlasti u Letky zahraničního výcviku. Jeho rukama prošla řada začínajících letců z Kuby, Sýrie, Iráku, Vietmanu či africké Ugandy. Přežil dvě nouzová přistání, tragickou autohavárii, avšak konec jeho letecké službě přinesly politické změny v ČSSR po roce 1968.

Kniha "Létal jsem patnáctku" je citlivou autobiografickou reflexií, věnovanou milovanému létání na neméně milovaném letounu typu Mig-15.
Číst víc
Počet stran
210
Vazba
pevná vazba
Rozměr
170×240 mm
Hmotnost
647 g
ISBN
8086808499
Rok vydání
2008
Naše katalogové číslo
52353
Jazyk
čeština
Nakladatel
Svět křídel
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

1 hodnocení

1
0
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze


„Člověk nemůže správně myslet, správně milovat ani správně spát, pokud se správně nenajedl!“

Tři guineje / Vlastní pokoj - Virginia Woolfová, 2020
Tři guineje / Vlastní pokoj
Virginia Woolfová