Přeskočit na hlavní obsah
Lovec draků - Khaled Hosseini, Argo, 2024
Cesta - Bart Michael, Petr Vynikal, 2020

216 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Novinka
Cesta - Bart Michael, Petr Vynikal, 2020
Novinka
Cesta - Bart Michael, Petr Vynikal, 2020

Cesta
Novinka

Ve sbírce poezie a povídek najdete kousky veselé, smutné, morbidní i vtipné. V kapitole Rebel je poezie zádumčivá, protestní a možná tak trochu temná. Kapitola S láskou ukazuje,... Číst víc

4,7 3 hodnocení
Nakladatel
Petr Vynikal, 2020
Počet stran
230

Ve sbírce poezie a povídek najdete kousky veselé, smutné, morbidní i vtipné. V kapitole Rebel je poezie zádumčivá, protestní a možná tak trochu temná. Kapitola S láskou ukazuje, že i v temném srdci se najde kousek tepla... Číst víc

  • Brožovaná vazba
  • Čeština

216 Kč

U dodavatele > 5 ks
Posíláme do 4 – 9 dnů

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Patrik Hartl: Andulka Andula. Bourdon, 2024
Cesta - Bart Michael, Petr Vynikal, 2020
216 Kč

Více o knize

Ve sbírce poezie a povídek najdete kousky veselé, smutné, morbidní i vtipné. V kapitole Rebel je poezie zádumčivá, protestní a možná tak trochu temná. Kapitola S láskou ukazuje, že i v temném srdci se najde kousek tepla. Kapitola Od počátku obsahuje mladou a syrovou tvorbu, která je záměrně ponechána tak, jak se inkoust spojil s papírem. V kapitole Slovem i písmem jsou povídky vážné i vtipné. Poslední kapitola Bez odpovědi je vyjádřením úvah, poděkování, obdivu? Tuto odpověď nechává autor na čtenáři a vybízí ho, aby si našel cestu sám...
Číst víc
Naše katalogové číslo
772679
Počet stran
230
Vazba
brožovaná vazba
Rozměr
133×210 mm
Hmotnost
300 g
ISBN
9788027067770
Rok vydání
2020
Jazyk
čeština
Původ
Česko
Nakladatel
Petr Vynikal
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,7 / 5

3 hodnocení

2
1
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

Pavel Skořepa
Neověřený nákup
3.5.2021
Říká se, že každý z nás, pokud chce, může být spisovatelem. A to minimálně jedné důležité knihy. Knihy literárně zachycující život právě toho, jenž ji píše a zaznamenává v ní vlastní příběh. Přesně jednou z takovýchto knih je i Cesta Barta Michaela.

Zvolené formy sdělení jsou celkem dvě a čtenář se může seznámit s Bartem básníkem a Michaelem povídkářem. Podle slov samotného autora, již z úvodu knihy, se jedná o ucelený průřez jeho téměř třicetiletou tvorbou. To už jde o pořádný kus života rozdělený do pěti tematických kapitol, které jak by se na první pohled zdálo, a to zcela správný, jdou chronologicky od nejmladších po ty nejstarší autorovy prožitky. Ovšem pozornému čtenáři dojde, že i tato lineárnost je pouhou iluzí a vše se vzájemně prolíná.

Nejdříve se představí básník Rebel. Při popisu světa kolem sebe si nebere žádné servítky. Vše vyjadřuje plně v zachování naturálního vidění světa kolem. Co se mu zdá směšné zesměšní, nad smutným pociťuje smutek. A tomu, co jej rozčiluje, nedaruje ani špetku milého slova. Své rebelantství si užívá naplno, jako samotný život.

Následuje zamilovaný básník, který S láskou počátečních vzletných básní, vzápětí nahrazených verši prostoupenými bolestí a smutkem z její ztráty, doprovázených sebemrskačskými vzpomínkami na to krásné, co již není a čemu člověk nemohl zabránit, i když se k těmto situacím v myšlenkách stále vrací. Přehrává si je zpětně a trápí se lichými možnostmi na jejich případnou nápravu, pokud by to ovšem bylo možné.

V třetí části povídkář Slovem i písmem představuje tu vtipné, jinde mrazivé střípky a nezáleží na tom, jestli se přihodily přímo autorovi, anebo lidem kolem něj. To důležité je, že jsou všechny inspirovány životem a zaznamenány černé na bílém.

Od počátku je čtvrtou kapitolou raných básní, jimž by se sice dalo z technického hlediska ledacos vytknout, o to větší význam má ryzost těchto veršů, v nichž převládá temnota ztracenosti. Ať už se jedná o odcizení sobě, nebo rovnou celému světu. Bez zbytečných příkras, bez prázdných pozlátek.

Závěr se nese znovu v prozaické formě sdělení. Dospělý autor v něm píše dopisy svým dvěma bratrům. Vzpomíná na své dětství. Na hezké chvíle a hlavně utrpení zasutá hluboko v paměti, retrospektivně opět viděné dětskýma očima. V dětských očích nepříliš rozumějících tomu čeho byly nechtěným svědkem a nevinou dětskou myslí, která nechápala co se jí děje, natož potom proč. Jak již název kapitoly napovídá, životní tragédie zůstávají dost často Bez odpovědi, která by možná alespoň trochu osvobozovala, dávala hlubší smysl prožitému.

Kdo ví!

Každopádně je Cesta Barta Michaela čtenářsky velice zajímavou knihou. Mnohovrstevným kaleidoskopem emocí, prožitků a dokladů života jednoho člověka. Jednoho autora, jehož jediným přáním bylo se o to prožité podělit se čtenáři.
Číst víc
Zuzana
Neověřený nákup
18.8.2020
Byla jsem důrazně požádána napsat svůj komentář k této knize. Ale nejsem toho schopná. Je velmi těžké vyjádřit slovy něco, co mě hluboce zasáhlo a způsobilo mi emoční kolotoč. A nutí mě vzpomínat a přemýšlet. Při čtení jsem se smála i brečela. Byla jsem pyšná i vzteklá. Bezmocná ovládnout své city a pocity. Kupte si CESTU, čtěte a vnímejte, napište, kam Vás dovedla. Stojí to za to...... Číst víc
Petak1
Neověřený nákup
5.8.2020
Není jednotvárná
Tato knížka má mnoho rozměrů a to je její velká přednost. Čtu hodně a Cesta je jedna z mála knížek, ke kterým se můžu vracet a vždy v nich objevím něco inspirujícího. Zkuste si jí tedy vzít jako průvodce na svoji vlastní cestu, třeba i Vám ukáže směr. Číst víc

„A tak se toho vzdáte. Všeho se vzdáte. Už nikdy nebudete chtít znovu milovat, bez ohledu na to, jaká tvář lásky se vám ukáže. Protože žádná nestojí za to, abyste ještě někdy spatřili její odvrácenou tvář.“

Odvrácená tvář lásky - Colleen Hoover, 2020
Odvrácená tvář lásky
  • Colleen Hoover