Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Metanoia - Jiří Sehnal, , 2015

224 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Metanoia - Jiří Sehnal, , 2015
Metanoia - Jiří Sehnal, , 2015

Metanoia

Ztráty a nálezy v ozvěnách času zlatých šedesátých

Děj románu je situován do počátků 60. let minulého století tehdejší Prahy, do doby, kdy člověk na každém kroku vnímal Dylanovské The times they are A-changin (časy se mění), kdy... Číst víc

224 stran
3 hodiny čtení

Děj románu je situován do počátků 60. let minulého století tehdejší Prahy, do doby, kdy člověk na každém kroku vnímal Dylanovské The times they are A-changin (časy se mění), kdy revolta střídala nonsens a kdy život často připomína... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština

224 Kč

U dodavatele > 5 ks
Posíláme do 4 – 9 dnů

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Prostě vztahy - Honza Vojtko, Paseka, 2024
Metanoia - Jiří Sehnal, , 2015
224 Kč

Více o knize

Děj románu je situován do počátků 60. let minulého století tehdejší Prahy, do doby, kdy člověk na každém kroku vnímal Dylanovské The times they are A-changin (časy se mění), kdy revolta střídala nonsens a kdy život často připomínal permanentní happening. Okamžiky, kdy hereze střídala víru a dny zavšivené smutkem z neúspěchů střídaly zářivé záblesky naděje.
Iluze mladého muže z malého města, který si chce prací v pražské továrně "vysloužit" kádrový posudek jako vstupenku ke studiu na vysoké umělecké škole, se záhy bortí. Pod vábným a matným náznakem rodící se tvůrčí svobody přetrvává zakořeněný druh vyděračství - vstupenkou ke studiu je posudek, a papír s razítkem má váhu kamene na krku.
Románem prostupuje silný étos, vrozená touha člověka po svobodě, po čemsi stabilním, co dává pocit jistoty půdy pod nohama i trvanlivost vlákna mezilidských vztahů. Prasklinami tuhého krunýře konce padesátých a začátků šedesátých let probleskuje písnička a modlitba jako světýlko poutníka v černém lese. Všestranně talentovaný romantik a rebel bloudí a pochybuje. Přemýšlí o otázkách víry a existenci Boha, o domově, o rodině. Jako "odložené dítě války" hledá identitu světa, který ho obklopuje, stejně jako identitu vlastní, nikdy nenalezenou. Po řadě peripetií, zbaven iluzí, vrací se domů - s prázdnými kapsami a s báglem plným nesplněných snů.
Ve druhé části románu se jako dospělý muž vrací na důvěrně známá pražská místa a konfrontuje přítomnost s minulostí "zlatých šedesátých". Jeho pohled na současný "porevoluční" vývoj společnosti nevyznívá příliš optimisticky. Zatímco životní úroveň stoupá, úroveň života upadá. Přesto věří v Naději a Život, byť "metanoia" (změna směru, smýšlení) nebyla jednoduchá.
Číst víc
Počet stran
224
Vazba
pevná vazba
Rozměr
150×210 mm
ISBN
8090057470
Rok vydání
2015
Naše katalogové číslo
679121
Styl
historický
Jazyk
čeština
Původ
Česko
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

Jak se líbila kniha vám?

„Naše manželství není dokonalé. Žádné manželství není dokonalé. Byly časy, kdy to má žena vzdala. A ještě víckrát se stalo, že jsem to vzdal já. Celé tajemství je v tom, že jsme to nikdy nevzdali současně.“

To nejlepší v nás - Colleen Hoover, 2019
To nejlepší v nás
Colleen Hoover