Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Hledání ztraceného Voskovce - Jan Vodňanský, Galén, 2018

221 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Hledání ztraceného Voskovce - Jan Vodňanský, Galén, 2018
Hledání ztraceného Voskovce - Jan Vodňanský, Galén, 2018

Hledání ztraceného Voskovce

Nová knížka Jana Vodňanského není pouhou reportáží z návštěvy u Jiřího Voskovce v New Yorku. Jiří Voskovec byl jen jedním z celé řady "viníků", kteří byli příčinou cesty za... Číst víc

Nakladatel
Galén, 2018
149 stran
2 hodiny čtení

Nová knížka Jana Vodňanského není pouhou reportáží z návštěvy u Jiřího Voskovce v New Yorku. Jiří Voskovec byl jen jedním z celé řady "viníků", kteří byli příčinou cesty za oceán. Když v dubnu 1927 zahájili Voskovec a Werich studentskou legráckou... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština

221 Kč

U dodavatele > 5 ks
Posíláme do 4 – 9 dnů

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Rebel Moon: Zrozená z ohně - V. Castro, Fobos, 2024
Hledání ztraceného Voskovce - Jan Vodňanský, Galén, 2018
221 Kč

Více o knize

Nová knížka Jana Vodňanského není pouhou reportáží z návštěvy u Jiřího Voskovce v New Yorku. Jiří Voskovec byl jen jedním z celé řady "viníků", kteří byli příčinou cesty za oceán. Když v dubnu 1927 zahájili Voskovec a Werich studentskou legráckou Vest pocket revue - aniž by to plánovali! - dějiny moderního českého divadla, netušili mnohé. Ani ve snu je nenapadlo, že jejich Osvobozené divadlo bude senzací, později trnem v oku českým i německým fašistům, a deset let po likvidaci divadla se stane i komunisty se skřípáním zubů trpěnou látkou v učebnicích. Humor a poezie V&W se staly živou vodou pro hnutí malých divadelních forem v šedesátých letech nejen v Čechách, ale i na Slovensku. Naplno tehdy zářil Semafor a jistý Vodňanský potkal jistého Skoumala. Jejich první písně znali nejprve spolužáci z mejdanů a později návštěvníci Reduty, Ateliéru, Divadla hudby. Uprostřed bouřlivého jara roku 1969 pak ohromili publikum Činoherního klubu celovečerním pořadem S úsměvem idiota.

Dějiny českého textappealu jsou současně i dějinami řady nepochopení, malých i velkých zákazů a následných průšvihů. A to, že si Jan Vodňanský dopisoval s "Američanem" Georgem Voskovcem, mu u některých úřadů rovněž neprospělo. V době, kdy dvojice Vodňanský a Skoumal mohla vystupovat jen příležitostně na malých scénách a ve studentských klubech, se Janu Vodňanskému podařilo v roce 1976 vycestovat do Spojených států amerických a s jedním ze svých životních idolů se setkat. A - ke zklamání některých úředníků - se pár týdnů před Chartou 77 vrátil do tehdy šedivé a normalizované Prahy. Epilog knihy tvoří reportáž o výroční inscenaci Vest pocket revue k jejím sedmdesátinám.

Dvojice V&W ani duo Vodňanský a Skoumal už neexistují. V této knize se s nimi však opět setkáte.

Číst víc
Počet stran
149
Vazba
pevná vazba
Rozměr
135×212 mm
Hmotnost
269 g
ISBN
9788074924194
Rok vydání
2018
Naše katalogové číslo
610689
Styl
životopisný, napínavý
Jazyk
čeština
Nakladatel
Galén
Pro koho
pro ženy, new adult, pro muže
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

Jozef Vlkovič
Neověřený nákup
5.5.2021
Jan Vodňanský: Hledání ztraceného Voskovce
Kto má rád humor, texty a hudbu dvojice Vodňanský & Skoumal a tvorbu V & W, musí túto cennú knihu - dokument doby prečítať a to opakovane.
Nedávno zosnulý Jan Vodňanský si dopisoval s J. Voskovcem, a v časoch, keď dvojica Vodňanský a Skoumal mohla vystupovat len príležitostne na malých scénách a v študentských kluboch, sa Vodňanskému podarilo v r. 1976 vycestovat do USA a s jedným ze svojich životných idolov sa stretnúť.
Číst víc

„Každé rozhodnutí má svůj příběh, spousta okamžiků našeho života se tísní někde v koutě a čeká na své vyústění a vyústění nakonec přijde.“