Píseň L. - Veronika Opatřilová, Prostor, 2024
Dobývání renty: Teorie a praxe - Eva Klvačová a kol., Professional Publishing, 2007

223 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Dobývání renty: Teorie a praxe - Eva Klvačová a kol., Professional Publishing, 2007
Dobývání renty: Teorie a praxe - Eva Klvačová a kol., Professional Publishing, 2007

Dobývání renty: Teorie a praxe

O formách dobývání renty koluje mnoho polopravd a mýtů. Cíle proklamované nebývají vždy tytéž jako cíle skutečně sledované: zaměstnanci stávkují za vyšší mzdu, aby mohli... Číst víc

Nakladatel
Professional Publishing, 2007
Počet stran
108

O formách dobývání renty koluje mnoho polopravd a mýtů. Cíle proklamované nebývají vždy tytéž jako cíle skutečně sledované: zaměstnanci stávkují za vyšší mzdu, aby mohli vynaložit stejné úsilí na získání vyšší odměny nebo menší úsilí na získání stejné... Číst víc

  • Kniha
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Holly (český jazyk) - Stephen King, BETA - Dobrovský, 2024

Více o knize

O formách dobývání renty koluje mnoho polopravd a mýtů. Cíle proklamované nebývají vždy tytéž jako cíle skutečně sledované: zaměstnanci stávkují za vyšší mzdu, aby mohli vynaložit stejné úsilí na získání vyšší odměny nebo menší úsilí na získání stejné odměny. Podnikatelé lobují za nižší zdanění právnických osob, aby si mohli ponechat větší část vytvořeného zisku atd.

Kniha autorů Evy Klvačové, Karla Mráčka, Jiřího Malého a Ivany Dostálové z Institutu integrace ČR do evropské a světové ekonomiky se zabývá čtyřmi oblastmi dobývání renty, jimž je společná vysoká míra nečitelnosti zájmů zúčastněných aktérů.

Týká se to především oblasti invencí a inovací, která je chápána jako základní cesta k posílení konkurenceschopnosti země či regionu. Zatímco klasická hospodářská soutěž víceméně zakazuje podnikům využívat státu jako svého agenta, soutěž o globální konkurenceschopnost tuto možnost nejen připouští, ale přímo legalizuje, což v důsledku paradoxně působí ve směru oslabení přirozeného konkurenčního prostředí.

Další oblastí dobývání renty je finanční sektor, v němž dochází k multiplikačnímu efektu jejího osvojení mnoha subjekty (daňové úlevy a státní příspěvky, adresované fyzickým nepodnikajícím subjektům jsou zprostředkovaně využívány podnikatelskými subjekty ? bankami, penzijními fondy, pojišťovnami, daňovými poradci atd.). Různé možnosti dosažení renty mají rovněž podnikatelské subjekty vzhledem ke své velikosti a síle na trhu.

Třetím okruhem problémů je aktuální oblast penzijních reforem. Autoři podávají důkazy o tom, že povinné spoření na důchod u soukromých penzijních fondů je zájmově vychýleno ve prospěch penzijních fondů a tento proces je rizikový jak pro současné důchodce, tak pro veřejné rozpočty.

Závěrečná část knihy se zabývá problematikou dobývání renty v procesu přípravy na zavedení eura. Autoři konstatují, že přijetí eura není všelékem, ale zlepšuje podmínky pro dlouhodobější růst a stabilitu za předpokladu, že země uplatňuje správnou hospodářskou politiku.
Číst víc
Počet stran
108
Rozměr
170×240 mm
Hmotnost
223 g
Rok vydání
2007
Naše katalogové číslo
33801
Jazyk
čeština
Nakladatel
Professional Publishing
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

Jak se líbila kniha vám?

„Vůbec mluvili jen málo, ale trávili čas spolu, každý ponořený do svého vlastního víru, a drželi jeden druhého, pevně a bezpečně, a moc slov k tomu nepotřebovali. “

Osamělost prvočísel - Paolo Giordano, 2021
Osamělost prvočísel
Paolo Giordano