Nejen zelenina
53 receptů, které obsahují postupně jarní, letní, podzimní a zimní zeleninu či ovoce. Všechny použité suroviny jsou běžně k dostání. Připravit si můžete krémové polévky, zeleninové předkrmy, hlavní jídla nejen zeleninová, ale i masová a konečně i sladké dezerty. A protože jíme nejen ústy, ale také očima, věnoval autor zvláštní pozornost prezentaci jídla na talíři. To pro vaši inspiraci, aby se podávání jídla u vás doma stalo nezapomenutelným zážitkem.
K jídlu je důležitý také nápoj. Sommelier Dušan Piederman se ve vínech vyzná a k zeleninovým pokrmům vybral harmonicky ladící chutě ověřených vín. Při přípravě hostiny tedy rozhodně věnujte čas nákupu doporučených vín, která udělají neopakovatelnou tečku za pohoštěním.
Přestože je v současné době v obchodech po celý rok široký výběr ovoce i zeleniny bez ohledu na jejich sezonu, připravil autor řazení podle ročních období. Základním hlediskem byl fakt, v jakém období je jedna z hlavních surovin použitých v receptu na svém přirozeném vrcholu, je připravena na distribuci k zákazníkům a je také finančně výhodná.
Vyberte si např.:
Jaro
Plněné kuřecí stehýnko v bramborovém hnízdečku na smetanovém rizotu, chřestové ragú s červenou řepou a slzičky kari oleje
Čokoládový dortík s vůní červené řepy a meruňkovým sorbetem
Kedlubnové pyré s jablečným salátem, fenyklovou omáčkou a hořčicovým octem
Nákyp z modrého sýra na fíkovém korpusu s teplou šťávou z hroznového vína
Ochucené oleje - domácí výroba
Léto
Smažené rýžové noky s hermelínem na lůžku míchaných čerstvých salátů s tomatovým dresinkem
Chlazená okurková polévka s melounem a jablečnou slámou
Jemný závin s listovým špenátem a pravými hřiby
Kuřecí ragú zapečené v broskvi s modrým sýrem, míchaný salát z čerstvých zelených listů
Podzim
Řez lososa v protkaném kabátku ze dvou druhů zeleniny, tmavá omáčka z černých oliv a ragú z hlívy ústřičné
Brambora plněná smetanovými bramborami se sýrem a liškami
Kukuřičné lívance a hráškové lusky s jablečným džusem
Křehká nádivka ze žluté dýně, pečené jehněčí kotletky, máslové kaštany a omáčka z teplých brusinek
Houbový nákyp, celerový vývar s vůní kmínu a smažený česnek
Zima
Mrkvový knedlík s kedlubnovým zelím, pečené bažantí stehno plněné borůvkami a přelité tmavou omáčkou
Řez tuňáka, podušená čekanka s mandlovým krémem a opečený citron
Pórková krémová polévka se smetanou, tvarohové hrudky s tomaty a naklíčeným lnem Kornoutky kukuřičných listů plněné masovou směsí s klínkem máslové kukuřice