Píseň L. - Veronika Opatřilová, Prostor, 2024
Contemporary Royal Afternoon, AHMAD TEA, 2015

80 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma

Contemporary Royal Afternoon

    Vyvážená směs exkluzivních černých čajů z Cejlonu, Assamu a Darjeelingu... Číst víc

    5,0 2 hodnocení
    Výrobce
    AHMAD TEA, 2015

    Vyvážená směs exkluzivních černých čajů z Cejlonu, Assamu a Darjeelingu... Číst víc

    • Káva/čaj
    Vyprodané

    Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude produkt dostupný.

    Potřebujete poradit knihu?

    Zeptejte se online knihkupce!

    Proč nakupovat na Martinus.cz?

    • Doprava zdarma od 999 Kč
    • Více než 5 000 výdejních míst
    • Záložky ke každému nákupu

    Naši skřítci doporučují

    Labuť a lovec - Jiří Březina, Vyšehrad, 2024

    Více o produktu

    Vyvážená směs exkluzivních černých čajů z Cejlonu, Assamu a Darjeelingu.

    Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Z botanického hlediska je čajovník (lat. Camellia sinensis) stálezelený keř, dorůstající v přírodě do výšky 5 až 15 metrů, výjimečně až kolem třiceti metrů. Na plantážích jsou keře udržovány do výšky kolem jednoho metru . Umožňuje to pohodlnější sběr čajových lístků, mechanizaci sběru a zvyšuje úrodu.
    Divoký čajovník rostl v jihovýchodní Asii, při hranicích Číny a Indie. Jako kulturní rostlina se pěstuje na mnoha místech s vhodnými podmínkami. Mezi země známé produkcí čaje patří Čína, Indie, Pákistán, Írán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonésie, Nepál, Austrálie, Argentina a Keňa . Nejlépe se mu daří v monzunovém podnebí v subtropickém a tropickém pásu, roste na kyselých půdách, od hladiny moře až po nadmořské výšky kolem 2 500 m .
    Listy čajovníku jsou dlouhé od tří do pětadvaceti centimetrů a široké mezi jedním až deseti centimetry. Dospělé listy jsou tlusté, hladké a kožnaté, s krátkou stopkou. Čajové listy se většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok. Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí určujících, kterou část výhonku uštípnout.
    Obvykle jsou cennější mladší a menší lístky při špičce výhonku a pupen. Kvalitnější čaje jsou vyráběny pouze z vrchních dvou lístků a pupenu.
    Další zpracování se děje různými způsoby, které vedou k různým "druhům" čaje. Základním faktorem je stupeň oxidace (často se využívá z chemického hlediska nesprávný název fermentace).

    Tradiční je dělení do čtyř základních skupin :

    Zelené čaje : listy se mechanicky naruší, ale oxidace je rychle ukončena působením tepla. V Číně se na ukončení oxidace obvykle využívá sušení na páře, v Japonsku převládá sušení na slunci, případně teplým vzduchem. Zpracování je ukončeno jeden až dva dny po sklizni.
    Oolongy (vyslov úlong, také modrozelené, polozelené čaje) - tvoří přechod mezi zelenými a černými čaji. Často jsou při přípravě navoněné květy, například orchidejí, osmanthu.
    Černé čaje (také červené čaje, tento název se pro barvu nálevu používá zejména v Číně): listy se mechanicky naruší, oxidace se nechá úplně proběhnout. Zpracování trvá týden, ale i déle. Velmi výrazný rozdíl je mezi ortodoxním ručním zpracováním a plně mechanizovanou výrobou metodou CTC (Crush, Tear, Curl), kterou vzniká drcený substrát vhodný do čajových sáčků. Ve střední Evropě (a "západní civilizaci" obecně) je historicky nejoblíbenější právě černý čaj.
    Pu-erh : je dvojnásobně oxidovaný čaj, který se nechává 'odležet' často i po dobu několika let. Čím je pu-erh starší, tím bývá více ceněný, přičemž nezřídka se prodává i 15 až 20-letý. Vyznačuje se plnou, zemitou chutí. Pravděpodobně má na organismus pozitivní a mírně léčivé účinky.
    Bílý čaj : vyrábí se pouze z pupenů a horních lístků. Ty nepřecházejí mechanickým zpracováním ani oxidací. Bílý čaj je téměř bezbarvý a pokládá se za nápoj gurmány.

    Pro zobrazení tohoto obsahu potřebujeme sušenky.
    Povolit cookies a zobrazit
    Číst víc
    Hmotnost
    20x2 g
    Celková hmotnost
    77 g
    Rozměr
    80×132 mm
    Balení
    krabička
    Katalogové číslo výrobce
    344
    Naše katalogové číslo
    220713
    Kategorizace

    Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

    Nahlásit chybu

    Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

    Hodnocení

    5,0 / 5

    2 hodnocení

    2
    0
    0
    0
    0

    Jak se líbil produkt vám?

    Nakladatelství AHMAD TEA

    Číst víc

    „Nad kravincem se muškátu nedočucháš.“

    Cirkus Humberto - Eduard Bass, 2017
    Cirkus Humberto
    Eduard Bass