Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Šedé včely
E-kniha

Rozvedený padesátník Sergej Sergejič si nepřeje o moc víc než pomáhat svým včelám v klidu sbírat pyl. Jenže žije na ukrajinském Donbasu, kde se už léta vleče válka s neustálou... Číst víc

2,0 1 hodnocení
Nakladatel
Paseka, 2023
368 stran
5 hodin čtení

Rozvedený padesátník Sergej Sergejič si nepřeje o moc víc než pomáhat svým včelám v klidu sbírat pyl. Jenže žije na ukrajinském Donbasu, kde se už léta vleče válka s neustálou propagandou. A tak na jaře naloží včely na přívěs... Číst víc

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

255 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Více o eknize

Rozvedený padesátník Sergej Sergejič si nepřeje o moc víc než pomáhat svým včelám v klidu sbírat pyl. Jenže žije na ukrajinském Donbasu, kde se už léta vleče válka s neustálou propagandou. A tak na jaře naloží včely na přívěs a putuje přes několik hraničních přechodů až na Krym… Prostá mise ve prospěch včel ho vede přes nejžhavější místa probíhajícího konfliktu. Dostává se do kontaktu s vojáky i civilisty na obou stranách bojové linie: loajalisty, separatisty, ruskými okupanty i krymskými Tatary, u nichž nakonec nachází útočiště.
Navzdory tíživému tématu je román o rozvíjející se krizi na Ukrajině plný černého humoru a groteskních prvků. A kdo jiný než nejslavnější ukrajinský spisovatel – narozený v Rusku a píšící v ruštině – může osvětlit tento nepochopitelný konflikt?
Andrej Kurkov je ukrajinský spisovatel, scenárista a publicista. Jeho knihy byly přeloženy do více než čtyřiceti jazyků. Za Šedé včely získal v roce 2022 prestižní francouzskou literární cenu Médicis, za svůj starší román Jimi Hendrix živě ve Lvově (2012) byl v roce 2023 nominován na Mezinárodní Bookerovu cenu. I během probíhající války zůstává na Ukrajině a tamní situaci často komentuje pro evropská a americká média.
Číst víc
Počet stran
368
Rok vydání
2023
Naše katalogové číslo
2310827
Styl
dobrodružný
Jazyk
čeština
Překlad
Původ
Ukrajina
Nakladatel
Paseka
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

2,0 / 5

1 hodnocení

0
0
0
1
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

Natália z nathalysreading
Neověřený nákup
17.1.2024
S kúpou tejto knihy som dlho otáľala. Nebola som si istá, či sa mi bude páčiť. A prvý dojem ma neklamal. Nedokážem sa rozhodnúť, či to bolo dobré, alebo nie, s ohľadom na hrôzy vojny, ale skôr sa prikláňam k tomu, že nebolo.

Vojna v ňom vyvolala akési nepochopenie a náhlu ľahostajnosť k všetkému, čo ho obklopuje.
(str. --)

Už na začiatku nás autor upozornil (pozri ukážku vyššie), že príbeh bude o ľahostajnosti. Chápem, čo tým chcel docieliť, no keď je hlavný hrdina ľahostajný egoista a stará sa len o seba a včely, tak je zrejmé, že čitateľ súcitiť nedokáže, aj keď vie pochopiť jeho pohnútky. Je to veľká škoda, lebo práve na tomto by sa mohol stavať nádherne citlivý príbeh. V deji sa vyskytuje vševediaci rozprávač, ktorý akoby sám netušil, čo je podstatné, takže priblíženie postáv od neho nečakajte. Všetko je zbavené emócií a mŕtve, no nie štýlom, ktorý by nám chcel niečo povedať, ale presne tým, ktorý nám nepovie nič.

...ak sa mu niečo stane, jeho včely budú siroty.
--
Pravda, má dcéru, ale tú v skutočnosti nemá on, ale jeho bývalá manželka Vitalina. A dcéra včely nepotrebuje.
(str. --)

Interakcia postáv je divná. Skoro nič o nich nevieme, nikto sa o nikoho skutočne nezaujíma, a keď som si konečne myslela, že tam budú nejaké emócie, tak sa to priam neprirodzene prevrátilo do nezáujmu a ďalšieho rozprávania o včelách. Občas mi stuhla krv v žilách, keď protagonista narazil na políciu, ale dokázal sa otriasť a znova boli dôležité iba včely. Internát od Žadana sa s týmto nedá ani porovnať. Tak sa to malo uchopiť. Internát má všetko, čo tejto knihe chýba, a dokonca aj niečo navyše. Je geniálny, ľudský, toto je však len nevydarený pokus. Mrzí ma to.

A v tom sa mu zažiadalo pozornejšie sa poobzerať v zrkadle. Ale kde ho vziať?
(str. --)
Číst víc

Nakladatelství Paseka

Číst víc

„Výzvy byly těžké jen tehdy, když jste předem čekali, že neuspějete.“

S láskou, Lukov - Mariana Zapata, 2021
S láskou, Lukov
Mariana Zapata