Píseň L. - Veronika Opatřilová, Prostor, 2024
Aktualizace IV/1 2023 Stavební zákon - Zákon o vyvlastnění, Autorizační zákon, Poradce s.r.o., 2023

85 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Aktualizace IV/1 2023 Stavební zákon - Zákon o vyvlastnění, Autorizační zákon, Poradce s.r.o., 2023
Aktualizace IV/1 2023 Stavební zákon - Zákon o vyvlastnění, Autorizační zákon, Poradce s.r.o., 2023

Aktualizace IV/1 2023 Stavební zákon - Zákon o vyvlastnění, Autorizační zákon

    Úprava stavebního zákona zahrnuje zejména změnu systému stavební správy a s tím související úpravu kompetence jednotlivých stupňů stavební správy a související procesní změny... Číst víc

    Nakladatel
    Poradce s.r.o., 2023
    Počet stran
    128

    Úprava stavebního zákona zahrnuje zejména změnu systému stavební správy a s tím související úpravu kompetence jednotlivých stupňů stavební správy a související procesní změny povolování stavebních záměrů... Číst víc

    • Brožovaná vazba
    • Čeština

    85 Kč

    U dodavatele 5 ks
    Posíláme do 3 – 6 dnů

    Potřebujete poradit knihu?

    Zeptejte se online knihkupce!

    Proč nakupovat na Martinus.cz?

    • Doprava zdarma od 999 Kč
    • Více než 5 000 výdejních míst
    • Záložky ke každému nákupu

    Naši skřítci doporučují

    Spalující bůh - R.F. Kuang, Host, 2024
    Aktualizace IV/1 2023 Stavební zákon - Zákon o vyvlastnění, Autorizační zákon, Poradce s.r.o., 2023
    85 Kč

    Více o knize

    Úprava stavebního zákona zahrnuje zejména změnu systému stavební správy a s tím související úpravu kompetence jednotlivých stupňů stavební správy a související procesní změny povolování stavebních záměrů.


    Titul obsahuje úplné znění zákonů po novele:
    • Stavební zákon
    • Zákon o vyvlastnění
    • Autorizační zákon

    UPOZORNĚNÍ na změnu
    o požární ochraně
    o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech
    stavební zákon


    Navrhovaná právní úprava je vedena těmito principy:
    • V oblasti institucionální dochází ke zrušení Nejvyššího stavebního úřadu, jehož kompetence převezme Ministerstvo pro místní rozvoj. V tomto ohledu zůstane stávající stav. Zachování existence a nutnost faktického zřizování Nejvyššího stavebního úřadu totiž s sebou nese rozsáhlé personální přesuny, značné nároky na státní rozpočet a přesuny kompetencí ústředních správních úřadů a s tím i spojených změn příslušností hospodařit se státním majetkem. Cílem návrhu je proto zabránit další atrofii ústřední úrovně veřejné správy zřízením dalšího relativně nezávislého ústředního správního úřadu.
    • Zrušení krajských stavebních úřadů a zachování smíšeného modelu veřejné správy. Návrhem zákona dojde k zachování smíšeného modelu veřejné správy na úseku povolování staveb. Nedojde k rozsáhlým přesunům úřednického aparátu a vzniku značných nároků na státní rozpočet v souvislosti se zřízením státní stavební správy. Návrhem zákona tak bude zachována působnost krajských úřadů a obecních úřadů jako úřadů stavebních.
    • Zachování institucionálního rámce Specializovaného a odvolacího stavebního úřadu, který bude příslušným stavebním úřadem ve věcech vyhrazených staveb (stavby uvedené v příloze č. 3 ke stavebnímu zákonu).
    • Posílení role samosprávy v procesech pořizování územních opatření (o stavební uzávěře a o asanaci území). Územní opatření, která jsou vydávána jako opatření obecné povahy, byla dosud pořizována i vydávána v přenesené působnosti. Zákonem č. 283/2021 Sb. došlo k úpravě, kdy tato přenesená působnost byla odebrána radě obce, resp. kraje a přenesena na příslušný úřad územního plánování (resp. nově též na Nejvyšší stavební úřad). Tato změna byla provedena i na popud Legislativní rady vlády, a to zejména z toho důvodu, že vznikaly pochybnosti, zda při pořizování územních opatření musí být zajištěny kvalifikační požadavky na výkon územně plánovací činnosti. Dalším důvodem byla i skutečnost, že přenesená působnost vykonávaná radou obce nebo kraje jakožto voleného orgánu byla shledána jako nevhodná. Navrhovaná úprava spočívá v rozdělení kompetencí v procesu pořizování mezi samosprávu a státní správu, a to v obdobném rozsahu jako je tomu při pořizování územně plánovacích dokumentací. Tedy samospráva (rada obce nebo rada kraje) rozhoduje o pořízení a vydává územní opatření, zatímco příslušný úřad územního plánování zajistí jeho pořízení. Touto změnou dochází nejen k posílení pozice samosprávy, což je v souladu i s programovým prohlášením vlády, ale též je najisto postaveno, že také pro pořizování územních opatření jsou vyžadovány kvalifikační požadavky podle tohoto zákona.
    • Opětovné zavedení politiky územního rozvoje jakožto strategického nástroje územního plánování na úrovni státu, a to v rozsahu stávající politiky územního rozvoje. Vztah politiky územního rozvoje k územnímu rozvojovému plánu je zachován v rozsahu stávající právní úpravy, tedy zákona č. 183/2006 Sb.
    • Změna ustanovení v novém stavebním zákoně souvisejících se změnou struktury stavební správy oproti platnému stavebnímu zákonu v nezbytném rozsahu.
    Číst víc
    Počet stran
    128
    Vazba
    brožovaná vazba
    Rozměr
    148×210 mm
    Hmotnost
    108 g
    ISBN
    9771802829137
    Rok vydání
    2023
    Edice
    Aktualizace 2023
    Naše katalogové číslo
    1965379
    Jazyk
    čeština
    Původ
    Česko
    Nakladatel
    Poradce s.r.o.
    Pro koho
    pro právníky
    Kategorizace

    Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

    Nahlásit chybu

    Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

    Hodnocení

    Jak se líbila kniha vám?

    „Otče náš, jenž jsi na nebesích, co tam pořád v tom nebi děláš, slez už konečně a buď tady se mnou dole.“

    Neděle odpoledne - Viktorie Hanišová, 2022
    Neděle odpoledne
    Viktorie Hanišová