Píseň L. - Veronika Opatřilová, Prostor, 2024
Aktualizace III/1 - o zaměstnanosti, Poradce s.r.o., 2023

73 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Aktualizace III/1 - o zaměstnanosti, Poradce s.r.o., 2023
Aktualizace III/1 - o zaměstnanosti, Poradce s.r.o., 2023

Aktualizace III/1 - o zaměstnanosti

    Podstatou změn v zákoně o zaměstnanosti, je doplnění již existujících povinností zaměstnavatele stanovených v zákoně o zaměstnanosti, a to o informační povinnosti... Číst víc

    Nakladatel
    Poradce s.r.o., 2023
    Počet stran
    80

    Podstatou změn v zákoně o zaměstnanosti, je doplnění již existujících povinností zaměstnavatele stanovených v zákoně o zaměstnanosti, a to o informační povinnosti zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají zaměstnance... Číst víc

    • Brožovaná vazba
    • Čeština

    73 Kč

    U dodavatele
    Posíláme do 22 – 27 dnů

    Potřebujete poradit knihu?

    Zeptejte se online knihkupce!

    Proč nakupovat na Martinus.cz?

    • Doprava zdarma od 999 Kč
    • Více než 5 000 výdejních míst
    • Záložky ke každému nákupu

    Naši skřítci doporučují

    Konečně normální vražda - Dominik Dán, Slovart CZ, 2024
    Aktualizace III/1 - o zaměstnanosti, Poradce s.r.o., 2023
    73 Kč

    Více o knize

    Podstatou změn v zákoně o zaměstnanosti, je doplnění již existujících povinností zaměstnavatele stanovených v zákoně o zaměstnanosti, a to o informační povinnosti zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají zaměstnance – osoby s udělenou DO, ve vztahu k České správě sociálního zabezpečení.
    V souvislosti s novými evidenčními povinnostmi zaměstnavatele, které stanoví zákon o zaměstnanosti, se v zákoně o nemocenském pojištění rozšiřuje registr pojištěnců a registr zaměstnavatelů, jejichž správcem je ČSSZ, o údaje o zaměstnancích - osobách požívajících DO, které jsou v pracovním poměru nebo činné na základě dohody o pracovní činnosti, jejichž zaměstnání je zaměstnáním malého rozsahu podle zákona o nemocenském pojištění, nebo činné na základě dohody o provedení práce, a o údaje o jejich zaměstnavatelích, kteří neměli dosud povinnost se přihlásit do registru zaměstnavatelů vedených ČSSZ. Dále se v zákoně o nemocenském pojištění upřesňují způsoby oznamování nástupu zaměstnance do zaměstnání, jde-li o zaměstnance požívajících DO.

    Titul obsahuje
    - úplné znění zákona po novele:
    Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti,
    po novele zákonem č. 75/2023 Sb. s účinností od 1. 4. 2023
    - upozornění na změnu:
    Zákon č. 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění
    po novele zákonem č. 75/2023 Sb. s účinností od 1. 4. 2023
    Zákon č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění
    po novele zákonem č. 71/2023 Sb. s účinností od 20. 3. 2023

    Pokud jde o dosavadní právní úpravu v oblasti zaměstnanosti týkající se oznamovací povinnosti zaměstnavatelů v souvislosti se zaměstnáním osoby s DO, za současných podmínek nemá Úřad práce ČR jako správní orgán rozhodující o nároku na výplatu tzv. HuD možnost si z evidencí vedených v rámci resortu práce a sociálních věcí spolehlivým způsobem ověřit, zda údaje o příjmových poměrech předkládané žadatelem odpovídají skutečnosti. Evidence Úřadu práce ČR vychází z informací, které zaměstnavatelé cizích státních příslušníků hlásí podle § 87 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Mezi sdělovanými údaji však není obsažen údaj o formě základního pracovněprávního vztahu, v němž je zaměstnání vykonáváno, a ani zda se jedná o pojistný pracovněprávní vztah.
    Podle údajů Úřadu práce ČR je v současné době zaměstnáno celkem 92 785 držitelů DO, a to bez rozdílu státní příslušnosti. Od začátku konfliktu jich bylo zaměstnáno již 142 140.
    Dalším zdrojem údajů o zaměstnanosti osob s DO, které může Úřad práce ČR pro svou činnost využívat, jsou evidenční údaje České správy sociálního zabezpečení. Ty však obsahují pouze údaje o osobách, jejichž zaměstnání jim založilo účast na nemocenském pojištění, tj. bez výše uvedených pracovních poměrů a právních vztahů založených dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr. Přehledy o vyměřovacích základech, které zaměstnavatel předkládá příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, podle zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, obsahují pouze úhrn vyměřovacích základů za všechny zaměstnance a není z nich tedy možné zjistit údaje o vyměřovacím základu za každého jednotlivého zaměstnance.
    Právě s ohledem na tyto skutečnosti je navrhována úprava zákona o zaměstnanosti a na něj navazující úprava zákona o nemocenském pojištění, které řeší současné výše uvedené nedostatky.
    Číst víc
    Počet stran
    80
    Vazba
    brožovaná vazba
    ISBN
    9771802834209
    Rok vydání
    2023
    Edice
    Aktualizace 2023
    Naše katalogové číslo
    1919523
    Jazyk
    čeština
    Původ
    Česko
    Nakladatel
    Poradce s.r.o.
    Pro koho
    pro právníky
    Kategorizace

    Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

    Nahlásit chybu

    Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

    Hodnocení

    Jak se líbila kniha vám?

    „Život je jako oceán. Cokoli špatného nebo dobrého do něj vhodíme, se nám vrátí.“