Píseň L. - Veronika Opatřilová, Prostor, 2024
Josef II. - Cesta Rakouska do moderní doby - Hans Magenschab, Ikar CZ, 2008

239 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Josef II. - Cesta Rakouska do moderní doby - Hans Magenschab, Ikar CZ, 2008
Josef II. - Cesta Rakouska do moderní doby - Hans Magenschab, Ikar CZ, 2008

Josef II. - Cesta Rakouska do moderní doby

Dnešní Evropa je založena na politických hodnotách, které vznikaly v době osvícenství v 18. století. Tehdy během jediné generace změnila myšlenková revoluce vnímání a potřeby... Číst víc

5,0 4 hodnocení
Nakladatel
Ikar CZ, 2008
248 stran
3-4 hodiny čtení

Dnešní Evropa je založena na politických hodnotách, které vznikaly v době osvícenství v 18. století. Tehdy během jediné generace změnila myšlenková revoluce vnímání a potřeby společnosti... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Murtagh (česky) - Christopher Paolini, Nakladatelství Fragment, 2024

Více o knize

Dnešní Evropa je založena na politických hodnotách, které vznikaly v době osvícenství v 18. století. Tehdy během jediné generace změnila myšlenková revoluce vnímání a potřeby společnosti.

"Osvícenství shora" reprezentují v německé jazykové oblasti dvě osobnosti: pruský král Fridrich II. a římsko-německý císař Josef II. z habsburského domu.

Josef II. byl nejstarším synem Marie Terezie a císaře Františka I. Jeho prvním výrazným zážitkem byla sedmiletá válka v roce 1756, která se vlastně stala první "světovou válkou" v dějinách. Jako třiadvacetiletý byl ve Frankfurtu zvolen římským králem a o rok později následoval otce v postavení císaře. V téže době se stal spoluvládcem své u lidu oblíbené a zbožné matky.

Podle hodnocení současníků i pozdějších generací snad neexistuje v novějších evropských dějinách rozporuplnější postava než císař Josef II. Pro některé byl velkým "liberálem", osvícencem a tolerantním přítelem lidí, který umožnil protestantům, aby si mohli budovat kostely, vysvobodil Židy z ghet, dovolil svobodu tisku a Mozartovi otevřel nejpřednější jeviště v zemi, zřídil "všeobecnou nemocnici" a stál také u vzniku vídeňského Burgtheatru a La Scaly v Miláně. Pro jiné zase představuje přítele svobodných zednářů a "vymítače víry", který rušil stovky klášterů, způsobil zánik rakouského baroka a byl byrokratickým despotou a cynickým reformátorem.

Jako bratr francouzské královny Marie Antoinetty kritizoval Josef tehdejší francouzský režim. Jako spojenec ruské carevny Kateřiny se nechal zatáhnout do nešťastné války s Tureckem. Na konci života ještě zažil vypuknutí Francouzské revoluce, ale také reakční vzpoury ve vlastní říši, především v Belgii a v Uhrách. Josef byl posedlý duchem doby a rozvinul v sobě takřka erotický vztah ke státu, ale nakonec se musel smířit se zhroucením svého životního díla: Na smrtelné posteli odvolal téměř všechny své velké reformy a zemřel jako osamělý a zlomený člověk, s pocitem, že zanechává říši v chaosu.
Číst víc
Počet stran
248
Vazba
pevná vazba
Rozměr
130×205 mm
Hmotnost
350 g
ISBN
8024910017
Rok vydání
2008
Naše katalogové číslo
45838
Jazyk
čeština
Nakladatel
Ikar CZ
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

4 hodnocení

4
0
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Nakladatelství Ikar CZ

Číst víc

„Naše manželství není dokonalé. Žádné manželství není dokonalé. Byly časy, kdy to má žena vzdala. A ještě víckrát se stalo, že jsem to vzdal já. Celé tajemství je v tom, že jsme to nikdy nevzdali současně.“

To nejlepší v nás - Colleen Hoover, 2019
To nejlepší v nás
Colleen Hoover