Píseň L. - Veronika Opatřilová, Prostor, 2024
Ztracená vítězství II - Erich von Manstein, Jota, 2007

398 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Ztracená vítězství II - Erich von Manstein, Jota, 2007
Ztracená vítězství II - Erich von Manstein, Jota, 2007

Ztracená vítězství II

Druhý svazek je věnován von Mansteinovu působení, nyní již v hodnosti generála polního maršála, ve funkci velitele Skupiny armád Don a Skupiny armád Jih. Tyto skupiny armád se... Číst víc

4,8 10 hodnocení
Série
Ztracená vítězství
Nakladatel
Jota, 2007
Počet stran
558

Druhý svazek je věnován von Mansteinovu působení, nyní již v hodnosti generála polního maršála, ve funkci velitele Skupiny armád Don a Skupiny armád Jih. Tyto skupiny armád se po celou dobu von Mansteinova působení nacházely na hlavním úseku... Číst víc

  • Pevná vazba s přebalem
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Můžeš říct: Miluju tě - Markéta Forejtová, Monika Seidlová, Nofreeusernames, CooBoo CZ, 2024

Více o knize

Generál polní maršál Erich von Manstein je právem považován za nejvýznamnější německou vojenskou osobnost období druhé světové války. Před válkou působil jako zástupce náčelníka štábu Hlavního velitelství pozemního vojska, následně zastával funkce velitele pěší divize, náčelníka štábu skupiny armád, velitele armádního sboru, velitele motorizovaného sboru a velitele armády během akcí proti Československu v roce 1938, Polsku v roce 1939, Francii v roce 1940 a Sovětskému svazu v letech 1941 - 1942. Byl hlavním autorem plánu vojenského tažení, které rozhodlo v německý prospěch válku v západní Evropě. Od podzimu 1941 stál v čele armádního svazku, který bojoval na Krymu, odrazil sovětský útok na Kerčském poloostrově a nakonec v létě 1942 dobyl Sevastopol. Všechny tyto události jsou popsány v prvním svazku pamětí.

Druhý svazek je věnován von Mansteinovu působení, nyní již v hodnosti generála polního maršála, ve funkci velitele Skupiny armád Don a Skupiny armád Jih. Tyto skupiny armád se po celou dobu von Mansteinova působení nacházely na hlavním úseku sovětsko-německé frontové linie. Skupina armád Don se marně pokoušela o vyproštění obklíčených německých vojsk u Stalingradu, dokázala však stabilizovat frontovou linii, zabezpečit stažení většiny německých vojsk z kavkazské oblasti a následně vytvořit frontovou linii na řekách Severní Doněc a Mius. Skupina armád Jih úspěšně provedla rozsáhlou útočnou operaci v oblasti Charkova na jaře 1943 (její jednotky bojovaly u Sokolova s 1. československým polním praporem) a následně hrála hlavní roli v poslední rozsáhlé německé útočné operaci na východní frontě, k níž došlo v létě 1943 v kurském oblouku. Vzhledem k nedostatku sil a prostředků byla skupina armád následně nucena vyklidit nejprve levobřežní Ukrajinu (na podzim 1943) a následně také většinu pravobřežní Ukrajiny (v zimě 1943/1944), velitelství skupiny armád se však podařilo odvrátit několik nebezpečných situací, které hrozily obklíčením části německých vojsk. Von Mansteinova válečná filozofie záchrany vlastních sil na úkor vydání prostoru se však počátkem jara 1944 dostala do nesmiřitelného rozporu s Hitlerovými představami o vedení války, takže osvědčený německý maršál byl koncem března 1944 odvolán ze své velitelské funkce a penzionován.

Také druhý svazek pamětí je vydán v rozšířené a komentované podobě, čímž se českému čtenáři dostává velké množství u nás dosud nepublikovaných informací.
Číst víc
Počet stran
558
Vazba
pevná vazba s přebalem
Rozměr
140×205 mm
Hmotnost
687 g
ISBN
8072174436
Rok vydání
2007
Edice
Jota - Military
Naše katalogové číslo
31937
Jazyk
čeština
Série
Ztracená vítězství
Nakladatel
Jota
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,8 / 5

10 hodnocení

8
2
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Nakladatelství Jota

Číst víc

„Pokud chceš vědět, jaký někdo doopravdy je, všimni si, jak se chová ke svým podřízeným, ne k sobě rovným.“

Harry Potter a Ohnivý pohár - J.K. Rowling, Jim Kay (ilustrátor), 2019
Harry Potter a Ohnivý pohár
J.K. Rowling, Jim Kay (ilustrátor)