Pivovarnictví - Ladislav Chládek
Pivovarnictví
266 Kč
Při nákupu nad 999 Kč máte poštovné zdarma
Knihy
E-knihy

Další formáty

266 Kč

Běžná cena Běžně 266 Kč

Vyprodané, je dostupné jako e-kniha.

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Proč nakupovat na Martinus.cz?
  • poštovné zdarma k objednávkám od 999 Kč
  • více než 2500 výdejních míst
  • záložky ke každému nákupu

Doporučené tituly a kolekce

Více o knize

Pivo se začalo pravděpodobně vyrábět již před desetitisíci lety v Mezopotámii. V této knize jsou popsány dějiny výroby zlatavého moku s některými zvyky a pověrami, které se k tomuto nápoji váží. Zmapovány jsou počátky organizovaného vaření piva v klášterních pivovarech, zejména v Čechách, popsán vznik měšťanských pivovarů v nově zakládaných českých královských městech, činnost právovárečných měšťanů a jejich boj se šlechtou o várečné právo. Uveden je rovněž vývoj strojního zařízení pivovarů od středověkého, manuálně ovládaného pivovaru, až k současným moderním provozům a technologiím výroby našeho národního nápoje.

Z obsahu

1 Historie výroby piva
1.1 Kdo byl Gambrinus?
1.2 Historie vaření piva
1.3 Historie vaření piva v Mezopotámii
1.4 Pivo ve starověkém Egyptě
1.5 Pivo v Indii, Číně aTibetu
1.6 Pivo v Americe
1.7 Pivo ve starověké Palestině
1.8 Pivo v antickém Řecku a Římě, starověcí Germáni, Galové, Keltové a Slované
1.9 Pivo ve středověké Evropě
1.10 Pivo v Čechách
1.10.1 Mílové právo
1.10.2 Svatováclavská smlouva a propinační právo
1.10.3 Založení Měšťanského pivovaru v Plzni roku 1839
1.10.4 Pivovarství v Českých Budějovicích
1.10.5 Ledování
1.10.6 První světová válka
1.10.7 Období mezi světovými válkami
1.10.8 Druhá světová válka
1.10.9 Období mezi lety 1945-1989
1.10.10 Období po roce 1989
2 Výroba piva a potřebné suroviny
2.1 Co je pivo?
2.2 Extrakt původní mladiny a stupňovitost piva (obsah alkoholu)
2.3 Technologický postup výroby piva
2.3.1 Šrotování
2.3.2 Vystírání a rmutování
2.3.3 Scezování sladiny
2.3.4 Výroba mladiny
2.3.5 Chlazení mladiny a separace hrubých kalů
2.3.6 Hlavní kvašení mladiny
2.3.7 Sudování a ležení (dokvášení) piva
2.3.8 Filtrace
2.4 Suroviny pro výrobu piva
2.4.1 Voda
2.4.2 Chmel a chmelové výrobky
2.4.3 Slad
2.4.4 Pivovarské kvasnice
3 Vývoj strojního zařízení pivovaru
3.1 Starověké pivovary
3.1.1 Starověké pivovary v Mezopotámii
3.1.2 Starověké pivovary v Egyptě
3.2 Středověké pivovary v Evropě
3.3 Novověké pivovary
3.3.1 Zavádění parního stroje do pivovarů
3.3.2 Vynález strojního chlazení
3.3.3 Vynález mikroskopu, Louis Pasteur
3.4 Vývoj strojního zařízení v pivovaru
3.4.1 Vývoj strojního zařízení na příjem, skladování, čištění, vážení a šrotování sladu
3.4.2 Čištění sladu
3.4.3 Odvažování sladu na várku
3.4.4 Vývoj strojního zařízení pro mletí sladu
3.5 Varna
3.5.1 Klasická varna
3.5.2 Spádová varna
3.5.3 Hydrovarna
3.5.4 Popis jednotlivých nádob varny
3.6 Strojní zařízení pro separaci hrubých kalů, pro chlazení a provzdušňování mladiny
3.6.1 Chladicí stoky
3.6.2 Vířivá káď
3.6.3 Chladicí a usazovací kádě
3.6.4 Sprchové chladiče
3.6.5 Skříňové chladiče
3.6.6 Protiproudé trubkové chladiče
3.6.7 Deskové výměníky
3.7 Hlavní kvašení mladiny
3.7.1 Kvasné kádě
3.7.2 Cylindricko-kónické tanky pro hlavní kvašení
3.7.3 Bioreaktory na imobilizované kvasinky
3.7.4 Kvasničné hospodářství
3.7.5 Propagační stanice
3.8 Ležení a dokvašování piva
3.8.1 Ležácké sudy
3.8.2 Ležácké tanky
3.8.3 Nathanův způsob kvašení
3.8.4 Cylindricko-kónické tanky pro ležení piva
3.8.5 Velkoobjemové tanky pro ležení piva
3.8.6 Směšovač piva (kozlík)
3.9 Filtrace piva
3.9.1 Miskový (masový) filtr
3.9.2 Naplavovací svíčkový filtr
3.9.3 Naplavovací sítový filtr
3.9.4 Deskový filtr
3.9.5 Membránová zařízení
3.9.6 Přetlačné tanky
3.9.7 Zvyšování životnosti piva
3.9.8 Další strojní zařízení na úpravu piva
3.10 Plnění piva do láhví
3.10.1 Složení lahvárenské linky na mytí a plnění skleněných láhví
3.10.2 Plnění piva do nápojových plechovek
3.10.3 Plnění piva do plastových láhví
3.11 Vývoj sudů a strojního zařízení pro jejich mytí a plnění piva
3.11.1 Vývoj sudů
3.11.2 Mytí a plnění sudů
3.12 Sanitace v pivovaru
3.12.1 CIP-sanitace a CIP-stanice (sanitační stanice)
4 Restaurační pivovary
5 Pivovarské odborné školy, výzkumné ústavy a časopisy v českých zemích
5.1 Učení a školy
5.2 Pivovarské výzkumné ústavy
5.3 Pivovarské časopisy
6 Nejznámější osobnosti, které ovlivnily historii nejen českého pivovarství
7 Druhy piv
7.1 Druhy piv v České republice podle současné legislativy
7.2 Druhy piv ve světě
8 Pivovarnické cechy, spolky a společnosti
9 Pivovarské pověry, zaklínadla a přísloví
10 Staré pivovarské míry a váhy
11 Literatura
Jmenný rejstřík
Věcný rejstřík
Čti víc

Všechny formáty tohoto titulu

Knihy

Kniha

Vyprodané

E-knihy a audioknihy

PDF
212 Kč

Okamžitě ke stažení

Další
Našli jste v našem obsahu nějaké nepřesnosti?
Dejte nám o tom vědět.

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Počet stran
218
Hmotnost
287 g
Rok vydání
2007
Vazba
brožovaná vazba
Jazyk
český
Nakladatelství
Grada
Rozměr
150×210 mm
ISBN
8024716169
Naše katalogové číslo
38095
Kategorizace

Recenze

Jak se vám kniha líbila?

4,8 / 5

4 hodnocení

3
1
0
0
0
Čti víc
Čti víc

„Nejlepší knihy jsou takové, které člověku říkají, co už sám ví.“

George Orwell