Knihy
E-knihy
80 Kč

Běžná cena Běžně 84 Kč

Ušetříte 5%
Stíháme do Vánoc

Na skladě, posíláme ihned

Doporučené tituly a kolekce

80 Kč

Více o produktu

Zelený čaj Young Hyson s přírodním aroma marocké máty.

Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Z botanického hlediska je čajovník (lat. Camellia sinensis) stálezelený keř, dorůstající v přírodě do výšky 5 až 15 metrů, výjimečně až okolo třiceti metrů. Na plantážích jsou keře udržované do výšky okolo jednoho metru. Umožňuje to pohodlnější sběr čajových lístků, mechanizaci sběru a zvyšuje úrodu.
Divoký čajovník rostl v jihovýchodní Asii, u hranic Číny a Indie. Jako domestikovaná rostlina se pěstuje na mnohých místech s vhodnými podmínkami. Mezi země známe produkcí čaje patří Čína, Indie, Pakistán, Irán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonésie, Nepál, Austrálie, Argentína a Keňa. Najvíce sa mu daří v monzunovém podnebí v subtropickém a tropickém páse, roste na kyselejších půdách, od hladiny moře až po nadmořské výšky okolo 2 500 m.
Listy čajovníku jsou dlouhé od třech do dvacetipěti centimetrů a široké mezi jedním až deseti centimetry. Dospělé listy jsou hrubé, hladké a kožnaté, s krátkou stopkou. Čajové listy sa většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok. Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí určujících, kterou část výhonku odštípnout.
Obvykle jsou cennější mladší a menší lístky u špičky výhonku a pupenu. Kvalitnější čaje jsou vyráběné jen z vrchních dvou lístků a pupenu.
Další zpracování se děje různými způsoby, které vedou k různým „druhům“ čaje. Základním faktorem je stupeň oxidacie (často se využívá z chemického hlediska nesprávný název fermentace).

Tradiční je dělení do čtyř základních skupin:

Zelené čaje: listy se mechanicky naruší, ale oxidace je rychle ukončena působením tepla. V Číně se na ukončení oxidace obyčejně využívá sušení na páře, v Japonsku převládá sušení na slunci, případně teplým vzduchem. Zpracování je ukončené jeden až dva dny po sběru.
Oolongy (vyslov úlong, taktéž modrozelené, polozelené čaje) – tvoří přechod mezi zelenými a černými čaji. Často se při přípravě provoní květy, například orchideou, osmanthem.
Černé čaje (taktéž červené čaje, tento název se pro barvu nálevu používá hlavně v Číně): listy se mechanicky naruší, oxidace se nechá úplně proběhnout. Zpracování trvá týden, ale i déle. Velmi výrazný rozdíl je mezi ortodoxním ručním zpracováním a plně mechanizovanou výrobní metodou CTC (Crush, Tear, Curl), kterou vzniká drcený substrát vhodný do čajových pytlíčků. Ve střední Evrope (a „západní civilizaci“ všeobecně) je historicky najoblíbenější právě černý čaj.
Pu-erh: je dvojnásobně oxidovaný čaj, který se nechává 'odležet' často i po dobu několika let. Čím je pu-erh starší, tím bývá více ceněný, přičemž nezřídka se prodává i 15 až 20-letý. Vyznačuje se plnou, zemitou chutí. Pravděpodobně má na organismus pozitivní a mírně léčivé účinky.
Bílý čaj: vyrábí se jen z pupenů a horních lístků. Ty nepřechází mechanickým zpracováním ani oxidací. Bílý čaj je téměř bezbarvý a pokladá se za nápoj gurmánů.
Čti víc
Kupte společně
Maroccan Mint -
Citrus & Green -
314 Kč
Ušetříte 16 Kč
Našli jste v našem obsahu nějaké nepřesnosti?
Dejte nám o tom vědět.

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hmotnost
20 x1,5 g
Balení
krabička
Celková hmotnost
73
Katalogové číslo výrobce
7399
Rozměry
130 x 80 x 70
Naše katalogové číslo
206980

Recenze

Jak se vám produkt líbil?

4,8 / 5

4 hodnocení

3
1
0
0
0

Anna Lippaiová
10.1.2017
Názor zákazníka
Prekvapil ma, nečakala som takú intenzívnu chuť. Na jemné osvieženie a popíjanie na celý deň stačí aj jedno vrecúško v litrovom čajníku.
Mätu cítiť len jemne, ale úplne to stačí.
Čti víc
Lukáš
13.12.2015
kvalitný zelený čaj
čaj má príjemnú chuť čistého zeleného čaju. Mätu v ňom necítim no plní svoj účel. Stačí lúhovať max. 3 minúty a osvieži telo aj ducha :) určite odporúčam
Čti víc
Lucia
28.11.2015
Účinný zelený čaj
Čajík chutí výborne, ale keďže je silný, je potrebné odhadnúť správnu dĺžku lúhovania (aká komu vyhovuje), potom je chutný a netreba ho dochucovať, nezaťažuje žalúdok a plní svoju funkciu zeleného čaju :-) Určite odporúčam aj ako náhradu za kávu!
Čti víc

Kupte společně
Maroccan Mint -
Citrus & Green -
314 Kč
Ušetříte 16 Kč