Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Česká strava lidová - Marie Úlehlová-Tilschová, Triton, 2011

399 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Česká strava lidová - Marie Úlehlová-Tilschová, Triton, 2011
Česká strava lidová - Marie Úlehlová-Tilschová, Triton, 2011

Česká strava lidová

Monumentální dílo známé české odbornice na výživu, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku... Číst víc

5,0 3 hodnocení
Nakladatel
Triton, 2011
Počet stran
448

Monumentální dílo známé české odbornice na výživu, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru... Číst víc

  • Brožovaná vazba
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

400 - Snídaně, brunch, kafe - Lukáš Hejlík, Došel karamel, 2024

Více o knize

Monumentální dílo známé české odbornice na výživu, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru, z první, již vytištěné části už nebylo možné odstranit drobné úlitby německé cenzuře – její vlastenecký a sociální duch i její nadčasovost a přínosnost jsou nicméně zcela nepopiratelné.

Autorka v pěti kapitolách (V lese a u vody, Na poli a ve mlýně, Na statku a za humny, V pátek a ve svátek a Všedního dne) přináší bohaté informace vytěžené ze svého dlouholetého zkoumání stravovacích zvyklostí a jídelníčku prostého českého lidu a dokládá, že strava založená na těchto prastarých slovanských tradicích v sobě instinktivně spojuje a vyvažuje ty nejzdravější složky.

Text je obohacen souvisejícími lidovými popěvky i citacemi z historických pramenů, které znovu objevují pokrmy a způsoby jejich přípravy v dnešní době částečně či úplně zapomenuté. Čtenář se poučí, jak lid v dřívějších dobách obohacoval svou stravu divoce rostoucími plodinami, jakým způsobem se zpracovávaly obilniny a mléko, jak ovlivnil skladbu stravy příchod brambor na evropský kontinent, zmiňuje se o tradičních pokrmech v rámci církevního roku i souvisejících s různými svátky a co bylo a dosud je základem prosté české stravy.
Číst víc
Počet stran
448
Vazba
brožovaná vazba
Rozměr
156×232 mm
Hmotnost
877 g
ISBN
9788073874216
Rok vydání
2011
Naše katalogové číslo
102508
Jazyk
čeština
Nakladatel
Triton
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

3 hodnocení

3
0
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

Neověřený nákup
17.3.2013
Názor čitateľa
Vrelo odporucam kazdemu kto sa zaujima o potraviny, mam ju prave rozcitanu a nehnem sa bez nej z domu :) Číst víc
Jan Rendek
Neověřený nákup
14.9.2012
Ako som sa dozvedel, čo (pravdepodobne) jedli aj moji predkovia
Ak chcete vedieť, čo to je prepustené maslo, či je čerstvé surové kravské mlieko dobré, čo sa jedlo pred príchodom zemiakov, ktoré divé listy sú jedlé, či jeme taký chlieb, ako naši predkovia, kúpte si túto knihu. V CZ a na SK lepšej knihy pravdepodobne niet. Číst víc

Nakladatelství Triton

Číst víc

„Jestli je na světě něco, za co by stálo umřít, je určitě lepší zůstat kvůli tomu naživu.“

Hlava XXII - Joseph Heller, 2016
Hlava XXII
Joseph Heller