Cold Brew Iced Tea Broskyňa & Marakuja -
Cold Brew Iced Tea Broskyňa & Marakuja
89 Kč
Knihy
E-knihy

Cold Brew Iced Tea Broskyňa & Marakuja

    AHMAD TEA, 2016
    Na skladě
    Výrobce
    AHMAD TEA, 2016

    Vůně a chuť směsi pečlivě vybraných černých čajů se v dokonalé harmonii snoubí s exotickou vůní tropického ovoce i lahodnou chutí šťavnaté broskve...

    Čti víc

    89 Kč

    Běžná cena Běžně 94 Kč

    Ušetříte 5%

    Na skladě, posíláme ihned

    Proč nakupovat na Martinus.cz?
    • poštovné zdarma k objednávkám od 999 Kč
    • více než 1500 výdejních míst
    • dárek ke každému nákupu

    Doporučené tituly a kolekce

    Více o produktu

    Vůně a chuť směsi pečlivě vybraných černých čajů se v dokonalé harmonii snoubí s exotickou vůní tropického ovoce i lahodnou chutí šťavnaté broskve. Absolutní letní osvěžení.

    Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Z botanického hlediska je čajovník (lat. Camellia sinensis) stálezelený keř, dorůstající v přírodě do výšky 5 až 15 metrů, výjimečně až kolem třiceti metrů. Na plantážích jsou keře udržovány do výšky kolem jednoho metru . Umožňuje to pohodlnější sběr čajových lístků, mechanizaci sběru a zvyšuje úrodu.
    Divoký čajovník rostl v jihovýchodní Asii, při hranicích Číny a Indie. Jak kulturní rostlina se pěstuje na mnoha místech s vhodnými podmínkami. Mezi země známé produkcí čaje patří Čína, Indie, Pákistán, Írán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonésie, Nepál, Austrálie, Argentina a Keňa . Nejlépe se mu daří v monzunovém podnebí v subtropickém a tropickém pásu, roste na kyselých půdách, od hladiny moře až po nadmořské výšky okolo 2 500 m .
    Listy čajovníku jsou dlouhé od tří do pětadvaceti centimetrů a široké mezi jedním až deseti centimetry. Dospělé listy jsou tlusté, hladké a kožnaté, s krátkou stopkou. Čajové listy se většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok. Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí určujících, kterou část výhonku uštípnout.
    Obvykle jsou cennější mladší a menší lístky při špičce výhonku a pupen. Kvalitnější čaje jsou vyráběny pouze z vrchních dvou lístků a pupenu.
    Další zpracování se děje různými způsoby, které vedou k různým "druhům" čaje. Základním faktorem je stupeň oxidace (často se využívá z chemického hlediska nesprávný název fermentace).

    Tradiční je dělení do čtyř základních skupin :

    Zelené čaje : listy se mechanicky naruší, ale oxidace je rychle ukončena působením tepla. V Číně se na ukončení oxidace obvykle využívá sušení na páře, v Japonsku převládá sušení na slunci, případně teplým vzduchem. Zpracování je ukončeno jeden až dva dny po sklizni.
    Oolongy (vyslov úlong, také modrozelené, polozelené čaje) - tvoří přechod mezi zelenými a černými čaji. Často jsou při přípravě navoněné květy, například orchidejí, osmanthu.
    Černé čaje (také červené čaje, tento název se pro barvu nálevu používá zejména v Číně): listy se mechanicky naruší, oxidace se nechá úplně proběhnout. Zpracování trvá týden, ale i déle. Velmi výrazný rozdíl je mezi ortodoxním ručním zpracováním a plně mechanizovanou výrobou metodou CTC (Crush, Tear, Curl), kterou vzniká drcený substrát vhodný do čajových sáčků. Ve střední Evropě (a "západní civilizaci" obecně) je historicky nejoblíbenější právě černý čaj.
    Pu-erh : je dvojnásobně oxidovaný čaj, který se nechává 'odležet' často i po dobu několika let. Čím je pu-erh starší, tím bývá více ceněný, přičemž nezřídka se prodává i 15 až 20-letý. Vyznačuje se plnou, zemitou chutí. Pravděpodobně má na organismus pozitivní a mírně léčivé účinky.
    Bílý čaj : vyrábí se pouze z pupenů a horních lístků. Ty nepřecházejí mechanickým zpracováním ani oxidací. Bílý čaj je téměř bezbarvý a pokládá se za nápoj gurmánů.