Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Jak ulovit malou štiku - Juhani Karila, Host, 2024

380 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Jak ulovit malou štiku - Juhani Karila, Host, 2024
Jak ulovit malou štiku - Juhani Karila, Host, 2024

Jak ulovit malou štiku

Elina Ylijaaková se stejně jako každé léto vrací do rodného východního Laponska. Má tři dny na to, aby tam ulovila malou štiku. Jenže tůňku střeží zákeřný vodní přízrak, brzy se... Číst víc

5,0 1 hodnocení
Nakladatel
Host, 2024
296 stran
4 hodiny čtení

Elina Ylijaaková se stejně jako každé léto vrací do rodného východního Laponska. Má tři dny na to, aby tam ulovila malou štiku. Jenže tůňku střeží zákeřný vodní přízrak, brzy se objevují... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština

380 Kč

Skladem 3 ks
Posíláme ihned

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Prostě vztahy - Honza Vojtko, Paseka, 2024

Více o knize

A v tůni uprostřed močálu žije štika, na které závisí úplně vše.

Elina Ylijaaková se stejně jako každé léto vrací do rodného východního Laponska. Má tři dny na to, aby tam ulovila malou štiku. Jenže tůňku střeží zákeřný vodní přízrak, brzy se objevují další prastará stvoření, a Elinina rybářská výprava se tak proměňuje v boj na život a na smrt. Do toho všeho musí vyřešit svůj komplikovaný vztah s místním umělcem.

Z bažiny v tundře vylézají podivuhodné neznámé bytosti připomínající stroje, které kdosi dávno spustil a dnes už je nikdo nedokáže vypnout. Do kuchyně se vloupá rarach, který spořádá včerejší polévku, a stovky let stará démonka nalezne nový příbytek v těle starosty.

Jak ulovit malou štiku je jazykově vybroušený, mnohovrstevnatý román. Skrývá v sobě příběh s detektivní zápletkou, okořeněný kousavým humorem, magickým realismem a finskolaponskou mytologií, ale také milostné drama i nemilosrdnou kritiku současného životního stylu s negativním dopadem na životní prostředí.
Číst víc
Originální název
Pienen hauen pyydystys
Počet stran
296
Vazba
pevná vazba
Rozměr
135×205 mm
Hmotnost
374 g
ISBN
9788027520145
Rok vydání
2024
Naše katalogové číslo
2391409
Styl
humorný, napínavý
Jazyk
čeština
Překlad
Původ
Finsko
Nakladatel
Host
Pro koho
pro dospělé
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

1 hodnocení

1
0
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

27.3.2024
fínsky magický realizmus
Tento příspěvek prozrazuje důležité momenty děje, proto je skrytý, abychom vám nepokazili zážitek ze čtení.
Jak ulovit malou štiku je kniha od fínskeho novinára, ktorá v sebe prepája detektívku, milostný príbeh či fínsko-laponskú mytológiu.

Hlavnou hrdinkou je Elina Ylijaaková, ktorá sa raz ročne vracia do svojho rodiska, aby do troch dní od príchodu ulovila malú šťuku. Lenže miesto, kde sa ryba vyskytuje, stráži nepríjemný prízrak, všade naokolo sa bežne vyskytujú podivné stvorenia a tak sa Elinina výprava pomerne dosť komplikuje.
Svojrázni obyvatelia mestečka v ničom tiež nezaostávajú a dopĺňajú mozaiku celého príbehu a tak sa okrem Eliny do príbehu zamotajú aj iní, ktorých si proste obľúbite.

Vo výbornom preklade Emy C. Stašovej tak na stránkach knihy ožívajú vskutku všelijaké príšery a stvorenia, ako napríklad rarach, ktorý zožerie polievku v jednom z príbytkov a potom ide na rybačku :D

"Kdybych vám řekla, že jsem včera v noci viděla z popelnice vylézt nahatého chlapa, který měl hlavu jednorožce a křídla a ta křídla pak roztáhl a vzlétl jako straka, mysleli byste si o mně, že mi straší ve věži?"
V autě zavládlo ticho. Nakonec promluvil Vejr: "Stávaj se i podivnější věci."
"No jo no. To jsem si taky říkala. Takže proč nezajet omrknout tu vaši démonku?"
Číst víc

Recenze, kritiky

Karilův příběh si díky svému vlídnému a barvitému pojetí bohem zapomenuté krajiny a jejích obyvatel zachovává fantazii a vtip i v momentech, kdy se folklorní motivy příběhu stávají temnějšími a znepokojivějšími.
Publishers Weekly

Nakladatelství Host

Číst víc

„Na ty, kteří jsou jiní, číhá nebezpečí za každým rohem.“