Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024

Disciplína je osud
E-kniha

Umění a síla sebekontroly

Autor Ryan Holliday svou knihou Odvaha volá postavil první pilíř ze čtyř ctností, na nichž stojí umění života stoika. V této druhé knize čtyřdílné série oslavuje Holliday... Číst víc

4,7 11 hodnocení
Nakladatel
Audiolibrix, 2023
Počet stran
248

Autor Ryan Holliday svou knihou Odvaha volá postavil první pilíř ze čtyř ctností, na nichž stojí umění života stoika. V této druhé knize čtyřdílné série oslavuje Holliday úžasnou sílu sebekázně na... Číst víc

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

349 Kč

Ihned ke stažení
Jak číst e-knihy?
Další e-knižní vydání
Disciplína je osud - Ryan Holiday, Eastone Books
PDF EPUB MOBI
Slovenština
Ihned ke stažení

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Karin Lednická: Šikmý kostel: Třetí díl. Bílá vrána, 2024
Disciplína je osud - Ryan Holiday, Audiolibrix, 2023
E-kniha
349 Kč

Více o eknize

Užijte si skvělé dobrodružství, odehrávající se na stránkách této knihy, která se stala okamžitým bestsellerem podle New York Times, Wall Street Journal a také USA Today!

Autor Ryan Holliday svou knihou Odvaha volá postavil první pilíř ze čtyř ctností, na nichž stojí umění života stoika. V této druhé knize čtyřdílné série oslavuje Holliday úžasnou sílu sebekázně na příkladech osobností, které ji uměly plně prokázat.

Aby se člověk dokázal postavit jakékoliv výzvě, musí v první řadě ovládnout sám sebe - své emoce, myšlenky a činy. Jak trefně pravil Eisenhower, svoboda je naší příležitostí ukázat sebekázeň. Cicero nazval ctnost střídmosti třpytem života. Bez kázně a sebeovládání riskujeme, že nejen že nenaplníme svůj potenciál, ale také ohrožujeme to, čeho jsme dosud dosáhli. V dnešním světě plném pokušení a přebytku je tato teze důležitější než dříve.

V knize Disciplína je osud Holiday čerpá z osudů postav z historie, kterými se můžeme inspirovat, včetně baseballového hráče Lou Gehriga, královny Alžběty II., boxera Floyda Pattersona, Marka Aurelia a také spisovatelky Toni Morrisonové. Jako varování přikládá příběhy Napoleona, nezřízeně bažícího po moci, F. Scotta Fitzgeralda a Babea Rutha. Prostřednictvím těchto vyprávění si můžeme uvědomit přednosti sebekázně a rovnováhy a stranit se výstřelků a požitkářství hédonismu.

Jádrem stoicismu jsou čtyři jednoduché ctnosti: Odvaha, disciplína, spravedlnost a moudrost. Staří stoikové věřili, že všechno dobré se odvíjí právě za jejich základě.

Kniha Disciplína vás povede po cestě k umění sebeovládání, na kterém závisí všechny ostatní schopnosti vedoucí k úspěchu. Disciplína je podmínkou, na níž stojí šance uspět a vyhnout se selhání.
Číst víc

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,7 / 5

11 hodnocení

9
1
1
0
0

Jak se líbila e-kniha vám?

Čtenářské recenze

Matúš Balko
Ověřený zákazník
14.12.2023
Kniha ponúka nový pohľad na náročné situácie v živote a ukazuje že ak si človek vytýči cieľ tak ho dosiahne. Všetko má svoju cenu a cenou za disciplínu je lákavé pohodlie ktoré nás okráda o mnoho príležitostí byť v živote výnimočný, čo autor perfektne vystihuje. Odporúčam prečítať každému kto sa v živote cíti akoby zaseknutý a má pocit že len pláva zo dňa na deň. Určite si túto knihu prečítam aj viac krát. Číst víc
1
Ověřený zákazník
14.3.2023
Disciplína je voľba.
Samotný názov mi príde silno pritiahnutý za vlasy. Rátam s tým, že autor, ktorý verí v silu svojich slov, verí, že disciplína sa pre neho stala osudom. Áno, z tohto uhla pohľadu. Z porchného hľadiska to osudom nie je.
Disciplínu vnímam za voľbu, s ktorou sa stretáme každý deň, ba každú chvíľu. Číha na nás za každým rohom, je súčasťou vyjadrenia našich preferencií. A preto, skôr ako sa rozhodnete, je dôležité premýšľať nad dopadom voľby nie len z krátkodobého, ale (nutne) z dlhodobého hľadiska.
Odhliadnúc od dráždivého názvu, som bola s výberom knihy spokojná. Slová sa čítali ladne a cítila som sa polichotene hneď z viacerých dôvodov. Kniha obsahuje aj latinské názvy, čo poteší, nie jedného, multilingvistu.
Číst víc
27.2.2023
Gamechanger
Tento příspěvek prozrazuje důležité momenty děje, proto je skrytý, abychom vám nepokazili zážitek ze čtení.
Na uvod poviem ze pri mojej spontannej navsteve predajne som si knihu nahodou
vsimol, nepoznal som autora, stoicizmus mi je po chuti pacia sa mi jeho myslienky
a jednoduche nadcasove "lifehacky" ale nikdy som necital ziaden stoicky text. Zaujala
ma obalom a tym ze to bola novinka tak som si ju vzal ze zariskujem knihu na blind -
par x sa mi toto totizto stalo osudnym a vzdy si vacsinou robim research na Goodreads -
a bol to instant click. Ako som nacrtol kniha sa opiera o stoicizmus, autor v nej
pravidelne cituje Senecu a Marca Aurelia, citala sa velmi lahko, autor pravidelne
v nej uvadza pribehy uspesnych ludi ako priklady cnosti ktore suvisia s disciplinou
- ludi zo sveta sportu, historicke postavy, osobnosti politiky, vedy hudby a umenia.
Kazda kapitola hovori o malickosti ktora sklada velku mozaiku sebadiscipliny, neponuka ziadne motivacne skratky, opisuje ako mame budovat charakter, ako byt flexibilny,
zdrzanlivy, a prisny v prvom rade na seba a ze neni dolezite len to aky sme uspesny
v praci, v sporte ale aj v osobnom zivote a ci nam napr. uspech dokaze zachovat
charakter. Kniha ma ciastocne ovplyvnila a zobral som si z nej okamzitu inspiraciu
a aplikoval ju vo svojom kazdodennom zivote. Myslim ze stoicizmus v takejto forme
dokaze dat nieco uplne kazdemu a preto knihu odporucam fakt kazdemu bez rozdielu rodu, veku, povolania aj vzdelania. Obzvlast pre ludi co hladaju inspiraciu na disciplinu.
Najradsej by som dal 10 hviezdiciek.
Číst víc

„Líbaná ústa ničeho nepozbývají, ale obnovují se jako luna.“

Dekameron - Giovanni Boccaccio, 2014
Dekameron
Giovanni Boccaccio