Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Pro běžného smrtelníka je složité se v džungli protichůdných doporučení orientovat a rozpoznat, co je pravda a co už je za hranicí zdravého rozumu.
Detoxikační kúry, drastické diety, extrémní výživové směry, polopravdy ohledně výživy dětí. To vše může ovlivnit lidské zdraví i psychiku na mnohem delší dobu, než si řada z nás vůbec dovede představit. Pod záplavou jednoduchých řešení, které moderní doba přináší, se lidé přestávají spoléhat sami na sebe, vytrácí se selský rozum a kritické myšlení.
Kniha Karolíny Fourové, odbornice na výživu a kvalitu potravin, vám pomůže pochopit základní principy stravování, představí jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučíte se správně nakupovat a dostanete odpověď na většinu otázek o jídle a potravinách, které vás kdy napadly. A abyste se v té zdravé stravě neztratili hned na začátku, najdete v knize i 40 autorčiných nejoblíbenějších receptů, které vám cestu usnadní.
Tak se dobře bavte a jezte chytře!
Proč byste si knihu Karolíny Fourové měli přečíst
- Naučíte se potraviny správně nakupovat. Snadno odlišíte kvalitní výrobky od těch, které potěší chuťové buňky, ale tělu neprospějí.
- Vyznáte se popisech na obalech. Zorientujete se ve složení i v tabulce nutričních hodnot. Budete vědět, kolik gramů soli je tak akorát a jestli vám E163 škodí, nebo prospívá.
- Neobalamutí vás reklamy. Jak je to s bezlepkovými výrobky? Je probiotická kaše z lékárny lepší než ta ze supermarketu? A měli byste si připlatit za „bílý jogurt bez chemie a éček“?
- Pochopíte, proč (ne)fungují různé typy diet. Už nepodlehnete vábení zázračných výživových směrů, které zeštíhlí namísto postavy spíše vaše konto.
- Získáte spoustu tipů, díky kterým si snadno sestavíte vyvážený a chutný jídelníček. Stačí, když budete dodržovat pár základních principů a používat selský rozum.
Citáty z Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete
„Mléko nezahleňuje.“
„Věděli jste, že seitan není nic jiného než pšeničný lepek? Vyrábí se opakovaným promýváním mouky, která tak ztrácí škrob.“
„Klamat tělem může pečivo ‚vícezrnné‘ nebo ‚cereální‘. Pouze výrobek, který nese označení ‚celozrnný‘, obsahuje minimálně 80 % celozrnné mouky nebo obilných výrobků z celých zrn.“
„Najdete-li ve složení ‚částečně ztužený olej/tuk‘, ať už je jakéhokoliv původu, výrobek vraťte do regálu a vyberte si jiný s lepším složením.“
„S tuky bychom to neměli přehánět. Jogurty vybírejte ideálně do 4 g tuku ve 100 g, sýry do 15, případně 20 g tuku ve 100 g, pomazánky, masné výrobky a náhrady masa upřednostňujte s maximálním obsahem tuku do 15 g na 100 g.“
Co jste o Karolíně Fourové možná nevěděli
- Poslouchá punk, rock a rokenrol. I když vypadá velmi něžně až étericky, její hudební vkus zahrnuje především drsnější melodie.
- Jejím nejoblíbenějším jídlem jsou boloňské špagety. Ráda je připravuje třeba podle receptu z klasické italské kuchařky od Marcelly Hazan.
- Občas obědvá dort. Když nestíhá, klidně sáhne po sladkém moučníku. Ví, že jedno jídlo celý jídelníček nezkazí, ale ani nezachrání.
- Získala už několik ocenění. V roce 2019 vyhrála v soutěži Food blog roku v kategorii Přínos. V roce 2020 místo obhájila, získala 1. místo v kategorii Insta Food a stala se 2. nejlepší foodblogerkou v hlavní kategorii.
Kterým knihám by to u vás ještě slušelo?
555 – Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka
S Karolínou Fourovou chodí Lukáš Hejlík na procházky pravidelně. A vy se teď můžete na gastrovýlet vydat také. V knize 555 poznáte 100 nádherných míst v ČR, která potěší vaše oči i chuťové buňky.
Kitchenette – Rok v kuchyni
75 receptů na 176 stranách. V téhle inspirativní kuchařce najdete jak tipy na klasická jídla, tak i trochu exotiky a spoustu receptů na sladké dobroty.
Cupcake – Velký sen o malém dortíku
S touhle cupcakovou biblí zvládne dokonalé dortíky úplně každý. U korpusu najdete vždy doporučení na vhodné krémy i náplně a pro maminky malých princezen doplníme jen 2 slova: Frozen cupcaky.
Světová kuchyně plná bylin a koření
Vyzkoušejte recepty světové kuchyně a objevte chutě dosud nepoznané. V herbáři koření a bylin Kateřiny Winterové najdete spoustu voňavé inspirace na vaření i pečení.
Co kdyby?
Až si budete chtít od kuchařek odpočinout, sáhněte po některé z knih Randalla Munroea. Třeba v téhle najdete vědecké odpovědi na bizarní hypotetické otázky. A je to tak poutavé a vtipné čtení, že knížku doporučuje i Karolína Fourová jako univerzální dárek už několik let po sobě.